Εθνικοί τζογαδόροι – Είναι πολλά τα λεφτά, παιδιά – Ερντογάν και μέτρα ΔΝΤ – Ερντογάν, δημοκρατία και οικονομία –  200; Μήπως είναι πολλοί; – Οργή και ανάθεμα.

 

Εθνικοί τζογαδόροι

Το έχουμε ξαναγράψει. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν τα περισσότερα κρατικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Σ’ αυτές χρωστάμε τα πιο πολλά.

Σ’ αυτές, που «ενισχύσαμε» με 28 δισ. ευρώ για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν και να απομυζούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Δεν είναι όμως μόνο οι τράπεζες τα μόνα νόμιμα, θεσμικά «λαμόγια».

Διαβάζουμε λοιπόν στη γνωστή γερμανική εφημερίδα Bild, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, τα χρήματα που θα διατεθούν στη χώρα μας μέσω του γνωστού μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, θα πάνε στη πλειοψηφία τους σε ένα και μόνο πρόσωπο.

Η γερμανική εφημερίδα «φωτογραφίζει» έναν από τους ισχυρούς άνδρες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το Σπύρο Λάτση, η τράπεζα του οποίου, EFG Group, κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των ελληνικών ομολόγων.

Και αναρωτιέται η εφημερίδα: Γιατί ο Γερμανός φορολογούμενος να κάνει πιο πλούσιο αυτόν τον άνθρωπο; Το ίδιο αναρωτιέται και ο Έλληνας εργαζόμενος.

 

Είναι πολλά τα λεφτά, παιδιά

Καμιά φορά, ο «κόκκινος Κον Μπεντίτ» ξαναβρίσκει τα ίσα του. Είπε λοιπόν σε πρόσφατη συνέντευξη του: «Πρόσφατα, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέρασε από το Παρίσι. Εκεί, υπάρχει ένας κ. Φιγιόν και ένας κ. Σαρκοζί. Συναντήθηκαν. Οι Φιγιόν και Σαρκοζί είπαν στον Παπανδρέου: ‘Εμείς θα συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να σας βοηθήσουμε, αλλά εσείς πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνετε όσα προβλέπονται από τις συμβάσεις αγοράς όπλων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή. Τους τελευταίους αυτούς 3 μήνες, υπάρχουν αρκετά δισεκατομμύρια σε συμβάσεις όπλων και κάθε φορά αναγκάζεται η Ελλάδα να επιβεβαιώσει ότι θα τις σεβαστεί. Γαλλικές φρεγάτες, 2,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να αγοράσουν οι Έλληνες, υπάρχουν ελικόπτερα, υπάρχουν αεροπλάνα, υπάρχουν γερμανικά υποβρύχια. Τους δίνουμε χρήματα για να αγοράσουν τα όπλα μας. Είμαστε εντελώς υποκριτές» τόνισε, επικαλούμενος τις συμβάσεις με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Λεπτομέρεια: Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει πως ο αμυντικός προϋπολογισμός μαζί με τους μισθούς των ενόπλων δυνάμεων θα ανέλθει σε 6 δισ. φέτος ή 2,8% του ΑΕΠ (ποσοστό που παραμένει υψηλότερο του αντίστοιχου της Γαλλίας ή της Βρετανίας). Καλά κρασιά.

 

Ερντογάν και μέτρα ΔΝΤ

Σε συνέντευξη στην Μαρία Χούκλη, λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα. Ως αρχηγός μιας φίλης χώρας θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους μου Έλληνες συνταξιούχους, εργαζόμενους και νέους, ότι τέτοιες δυσκολίες ξεπερνιούνται μόνο με υπομονή. Είναι πολύ σημαντική η υπομονή που πρέπει να επιδείξετε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί.» Κάντε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός, μας τραγουδά και ο κ. Ταγίπ…

 

Ερντογάν, δημοκρατία και οικονομία

Στην ίδια συνέντευξη: «Υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα που κυριαρχούν σε μια χώρα: η Δημοκρατία και Οικονομία. Αυτά τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν διότι εάν το ένα υπερισχύει του άλλου τότε δημιουργείται αναταραχή και επικρατεί αναρχία. Όταν και τα δύο δεν λειτουργούν επέρχεται η κατάρρευση. Όταν αυτά λειτουργούν αρμονικά τότε επικρατεί σταθερότητα και ειρήνη στη χώρα». Ξέρουν καλά την αναλογία και ειδικά την δοσολογία δημοκρατίας στην γείτονα χώρα… Τόσο που οι αναταραχές (γιατί υπάρχουν) αφανίζονται, αγωνιστές εξαφανίζονται ή λιώνουν στα μπουντρούμια και ολόκληρα έθνη θεωρούνται ανύπαρκτα.

 

Σκανδαλώδες…

Έβαλα να ακούσω ειδήσεις την Παρασκευή μεσημέρι στην ΝΕΤ. Ξεκίνησαν στις 15.00 και μέχρι τις 15.45 άκουγα συνέχεια τούρκικα. Όλες οι επαφές των οικονομικών λειτουργών της κουστωδίας Ερντογάν έπρεπε να καλυφθούν λεπτομερώς. Μας πρήξανε στην κυριολεξία για την φοβερή και τόοοοσο σημαντική επίσκεψη. Σαν να μην υπήρχε καμιά άλλη είδηση. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος και τα λοιπά γεγονότα. Τι γραμμή κι αυτή που έδωσε στην κρατική τιβί η κυβέρνηση. Τώρα αν την έδωσε ο Δρούτσας ή ο Γιώργος δεν ξέρουμε επακριβώς. Πάντως και οι δύο είναι φοβερά ευχαριστημένοι…

 

Και η Αριστερά;

Ε, αυτή βάζει την δική της ατζέντα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Δεν μπορεί να ασχοληθεί με το δόγμα Νταβούτογλου. Μάλλον θεωρεί φίλιες τις απόψεις του για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και τις παίρνει τοις μετρητοίς. Άλλωστε είχε φιξάρει τις συγκεντρώσεις της πριν ανακοινωθεί η επίσκεψη Ερντογάν, μία στην πλατεία Κοτζιά την Παρασκευή και μία στο Πεδίο του Άρεως το Σάββατο. Πέρα λένε πως βρέχει…

 

200; Μήπως είναι πολλοί;

Φαίνεται ότι συζητάνε σοβαρά να κόψουν τους εκλεκτούς της Βουλής από 300 σε 200, για να περιμαζέψουν και τις δαπάνες που είναι μεγάλες για αυτούς. Είπαμε, γενική απολίπανση παντού. Αλλά μήπως δεν χρειάζονται τόσοι βουλευτές όταν το καθεστώς της επιτροπείας λειτουργεί όπως λειτουργεί. Με εξουσιοδοτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών να εφαρμόζει ότι παραγγέλλουν χωρίς καμιά ενημέρωση και απόφαση της Βουλής; Α, βιτρίνα είπατε; Καλά, κατάλαβα. Πάντως ακόμα συζητιούνται δύο διαφορετικές προτάσεις: του ΚΚΕ να καταργηθούν οι συντάξεις που παίρνουν οι βουλευτές (δεν είναι επάγγελμα), και της ΚΟΕ, να αναστείλουν την παρουσία τους στη Βουλή τα κόμματα της Αριστεράς και να πάνε οι βουλευτές προς το λαό.

 

Οργή και ανάθεμα

Έβλεπαν τις δύο άδειες καρέκλες στην αίθουσα της προεδρίας και τους άναβαν λαμπάκια. Μια ζωή ανανεωτές, μια ζωή στον αγώνα για κάλυψη των θέσεων στους θεσμούς, μια ζωή υπέρ της συναίνεσης και τώρα όλα έχουν γίνει μπάχαλο. Εντάξει, η Παπαρήγα να μην πάει, αλλά να μην πάμε και εμείς; Αυτό είναι «άνω ποταμών». Μήπως πρέπει να εφαρμόσουμε τακτική Παναγόπουλου (που ενώ η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην συναντηθεί με την τριμερή ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, αυτός παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Μεγάλη Βρετάνια, έδρα όλων των τοποτηρητών και φυσικά τον γράψανε) ή θα μας πάρουν με τις ντομάτες; Ιδού η απορία…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!