Σοσιαλιστική εξαθλίωση

Η δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, «παρόλο που δεν είναι στην ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ», είναι μια ζοφερή πραγματικότητα.

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι περικοπές επιδομάτων, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης είναι ο ένας εφιάλτης για τα λαϊκά νοικοκυριά, ο δεύτερος είναι η ανεργία και μας αποτελειώνει η ακρίβεια.

Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, παρουσιάζοντας τις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης για τις χώρες τις Ευρωζώνης, μας απελπίζει. Πρώτη στον πληθωρισμό η χώρα μας με 2,9%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,9%. Πρώτη στην αύξηση βενζίνης με 35,9% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 13,2%, πρώτη στις οδικές μεταφορές με 20% όταν ο μέσος όρος είναι 2,8%, πρώτη στις ασφάλειες μεταφορών με αύξηση 9,8% όταν ο μέσος όρος είναι 4,9%, πρώτη στις αυξήσεις προϊόντων διατροφής με 2,2% όταν ο μέσος όρος είναι 0,1%, και ο κατάλογος στις πρωτιές της ακρίβειας δεν έχει τελειωμό.

Τελικά η Ελλάδα θα σωθεί, για τους Έλληνες όμως δεν είμαι σίγουρος.

 

«Δεν στεκόμαστε, φεύγουμε…»

Αυτό ήταν το παράγγελμα που έδιναν οι υπεύθυνοι του ΠΑΜΕ προχτές Πέμπτη 8/4 όταν στο Σύνταγμα συναντήθηκαν η πορεία που διοργάνωναν το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων και το δίκτυο συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ με την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Το παράγγελμα είχε επιτακτικό χαρακτήρα και η περιφρούρηση φρόντισε να σχηματίσει κορδόνια για να γίνει η αποχώρηση χωρίς ξένες «προσμίξεις». Τι άλλο θα δούμε στις περίεργες συναντήσεις της ευρύτερης Αριστεράς…

 

Δεν έχουμε ταίρι

Σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούν να ξεζουμίσουν εργαζόμενους και συνταξιούχους και έφτιαξαν και ταμείο σωτηρίας της χώρας, η κυβέρνηση -σημερινή και προηγούμενη- έχει καταφέρει να «εγκρίνει» μόλις το 11,9% των κονδυλίων του περίφημου ΕΣΠΑ το οποίο λήγει το 2013. H Ε.Ε. συγχρηματοδοτεί από τους προϋπολογισμούς των τριών ταμείων της (Συνοχής, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινωνικό Ταμείο) τα κράτη-μέλη με το ποσό των 347,4 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά η χώρα μας δικαιούται 20,4 δισ. ευρώ, που είναι το 4ο ΚΠΣ, το γνωστό ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα, δύο χρόνια πριν λήξει η χρηματοδότηση, έχει καταφέρει να επιλέξει το 11,9% αυτών που δικαιούται, δηλαδή μόλις 2 δισ., 428 εκατομμύρια ευρώ, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. και σ’ αυτό το ζήτημα.Σε μια στιγμή που ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για έργα υποδομών, ενέργειας, αντιμετώπιση της ανεργίας, ανάκαμψη της βιομηχανίας κτλ. συμβάλλοντας σε μια αναπτυξιακή προοπτική, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει συνταξιούχους που θα προσφέρουν τη σύνταξή τους στον άπατο κορβανά του συστήματος. Ανικανότητα ή ολιγωρία; Ίσως επιλογή, μια και αυτά τα κονδύλια δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ούτε για αγορά όπλων ούτε για ενίσχυση τραπεζών.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!