Ξεκίνησε τη δράση του το Δίκτυο Πρωτοβουλιών Ν. Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη, 30/8, έγινε η πρώτη συντονισμένη παρέμβαση του νεοσύστατου Δικτύου Πρωτοβουλιών Νομού Θεσσαλονίκης στην κεντρική εφορία της Καλαμαριάς. Το Δίκτυο απαρτίζεται από συνελεύσεις, επιτροπές και πρωτοβουλίες γειτονιών του Νομού Θεσσαλονίκης οι οποίες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε συντονισμένες, εξωστρεφείς δράσεις στην πόλη. Μέχρι στιγμής το Δίκτυο έχει πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις στις οποίες μετείχαν, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Θερμαϊκού, η Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς και οι συνελεύσεις γειτονιών Πυλαίας- Χορτιάτη, Εύοσμου, Μαρτίου- Καλλιδοπούλου, Κέντρου καθώς και μεμονωμένοι συναγωνιστές που δεν έχουν τοπικές επιτροπές και ενδιαφέρονται να στήσουν (π.χ. Σίνδος).
Στην τέταρτη συνάντηση στο Δημοτικό Αναψυκτήριο στην πλαζ της Αρετσού συναποφάσισαν να παρέμβουν με όλες τους δυνάμεις και στοχευμένα στην δεύτερη μεγαλύτερη εφορία τ ης Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά.
Η λογική που κυριάρχησε στο κείμενο, το οποίο γράφτηκε συλλογικά και το οποίο μοιράστηκε ήταν ότι θα σταθούν απέναντι σ’ αυτούς που φτωχαίνουν, εξαθλιώνουν και τρομοκρατούν τον λαό, που ξεπουλάνε όλη την περιουσία του Δημοσίου, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στρατηγικού χαρακτήρα.
Απέναντι σε ένα κράτος το οποίο δεν πληρώνει καμία οικονομική του υποχρέωση σε κανέναν Έλληνα (χρωστάει σε ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, φαρμακεία, σχολεία, φορείς πρόνοιας κ.λπ.) και φτάνει στο σημείο να εκφοβίζει τους πολίτες με φυλάκιση και κατάσχεση των περιουσιών για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ. Απέναντι λοιπόν, σε όλη αυτή την κατάσταση η απάντηση θα είναι Αντίσταση- Αντίδραση- Καθολική Ανυπακοή. Αλληλεγγύη σε όλους όσους χτυπιούνται από την κρίση που δημιούργησαν αυτοί που μας κυβερνούν. Δεν θα επιτρέψουν καμία κατάσχεση ή ποινική δίωξη σε όσους δεν πληρώνουν τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί. Αυτό που κυριάρχησε στην παρέμβαση ήταν η μαζικότητα, η ζωντάνια και ο ιδιαίτερος παλμός από τα πολυάριθμα συνθήματα που ακούγονταν. Στο χώρο παρευρίσκονταν άτομα όλων των ηλικιών, από μαθητές μέχρι συνταξιούχους.
Ο καθένας έπαιρνε την ντουντούκα και φώναζε αυτό που ήθελε. Η ανταπόκριση του κόσμου θερμή. Πολλοί από αυτούς ζήτησαν περεταίρω ενημέρωση καθώς και να γίνουν μέλη των πρωτοβουλιών των γειτονιών τους.
Στα δύο πανό που υπήρχαν στις εισόδους της εφορίας αναγράφονταν τα εξής: «10.000 συμπολίτες μας εξαναγκάστηκαν να αυτοκτονήσουν. Να σταματήσει το έγκλημα! Φτωχαίνουν, εξαθλιώνουν, τρομοκρατούν τον λαό» και «Είμαστε πολλοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι! Είναι λίγοι, διαπλεκόμενοι και φοβισμένοι! Δεν τους φοβόμαστε!»
Η εμπειρία της πρώτης συντονισμένης κοινής δράσης των πρωτοβουλιών μόνο θετικά θα μπορούσε να απολογιστεί. Γέμισε με δύναμη και κουράγιο τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την δράση τους στις γειτονιές τους καθώς και όρεξη για νέες δράσεις τέτοιου χαρακτήρα.

Α.Τ.

 

Το επόμενο κάλεσμα του Δικτύου Πρωτοβουλιών Ν. Θεσσαλονίκης είναι στις 4/9, στις 20:00, στο Δημοτικό Αναψυκτήριο της πλαζ Αρετσού καθώς και η συμμετοχή στην πορεία της ΔΕΘ, στις 8/9, πίσω από το κεντρικό πανό των πρωτοβουλιών (σημείο προσυγκέντρωσης και ώρα θα οριστούν στην επόμενη συνέλευση).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!