Συνέχεια στις κινητοποιήσεις για τις Σκουριές. Διαδήλωση σήμερα σε Θεσσαλονίκη (11:00,Πλ. ΧΑΝΘ) και Αθήνα (11:00, Προπύλαια). Του Ζαχαρία Ρουστάνη

Δραματικές είναι οι εκκλήσεις που απευθύνουν ενεργοί πολίτες-κάτοικοι της Χαλκιδικής αλλά και ολόκληρης της χώρας, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, προς κάθε κατεύθυνση, για αλληλεγγύη, συσπείρωση, αντίσταση, ώστε να διακοπεί η θανατηφόρα επένδυση της Ελντοράντο και της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Για να μην περάσει η κυβερνητική πολιτική της υπαγωγής των πάντων σε κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα και επιδιώξεις, που ρημάζουν και δηλητηριάζουν τη χώρα και τη ζωή των ανθρώπων της. Ώστε να μην περάσει η συντονισμένη προσπάθεια ποινικοποίησης της μαζικής κοινωνικής αντίστασης και η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Πρόκειται για εκδήλωση της ίδιας βάρβαρης επίθεσης που αφαιρεί στοιχειώδη εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα από τον ελληνικό λαό και οδηγεί στην εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό. Στην επίθεση αυτή οι κάτοικοι προέβαλαν την αντίσταση που προβλέπεται από την αγάπη τους για τον τόπο, από τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια και από το ίδιο το Σύνταγμα, αλλά αντιμετώπισαν τη δολοφονική βία και την τρομοκρατία των ΜΑΤ, τις συλλήψεις μέσα στα σπίτια τους και τα χημικά μέσα στα χωριά, τις προσαγωγές και τις προφυλακίσεις με βάση δείγματα DNA. Το αποκορύφωμα ήταν η σύλληψη και προφυλάκιση τεσσάρων αγωνιστών με μόνη ουσιαστική κατηγορία τη συμμετοχή τους σ’ ένα μαζικό κοινωνικό αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την πολιτική διαφθορά, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τις εκπτώσεις στη δημοκρατία και την κρατική βία και καταστολή.

Διεθνές κάλεσμα
«Στον τόπο μας σχεδιάζεται μια τεραστίου μεγέθους εξορυκτική δραστηριότητα που απειλεί να καταστρέψει ένα απίστευτης ομορφιάς και οικολογικής αξίας δάσος» καταγγέλλουν στο διεθνές κάλεσμα που απευθύνουν οι συντονιστικοί φορείς συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, και συνεχίζουν: «Το κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας και αντίστασης σ’ αυτά τα καταστροφικά σχέδια, έχει υποστεί απίστευτη κρατική καταστολή, αστυνομική βία, διώξεις, φυλακίσεις, συκοφάντηση, φίμωση, ποινικοποίηση. Κι όμως, αντέχουμε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε δυναμικά το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο. Δύναμή μας η αγάπη για τον τόπο μας, το φυσικό και πολιτισμικό μας χώρο. Δύναμή μας η ενότητά μας σ’ έναν κοινό αγώνα ζωής. Δύναμή μας η αλληλεγγύη.
Στις 9 του Νοέμβρη θα συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη σ’ ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, διεκδίκησης και αλληλεγγύης. Σας καλούμε, την ίδια μέρα, να σταθείτε δίπλα μας, και να συναντηθείτε κι εσείς στους δικούς σας τόπους σε μια κοινή δράση αλληλεγγύης. Μόνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα αξιοπρεπές παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους διώξουμε»
Στο χώρο της κατειλημμένης ΕΡΤ3 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου του κινήματος των κατοίκων της Χαλκιδικής ενόψει της πορείας που διοργανώνουν το Σάββατο στις 11 το πρωί από την Πλατεία της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος επιλέχθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης, καθώς ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής δεν είναι ξέχωρος από αυτόν των εργαζομένων της ΕΡΤ. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής, μέλη των επιτροπών αγώνα από Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, δικηγόροι και καθηγητές του ΑΠΘ.
Εκπρόσωποι των κατοίκων δήλωσαν «Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους διώξουμε, για τη ζωή μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Με τις διώξεις δεν θα κάμψουν το ηθικό μας. Απέναντι στις εξορύξεις απαντάμε μαζικά με αλληλεγγύη και αγώνα».
Σύμφωνα με τους δικηγόρους έχει στηθεί μια βιομηχανία διώξεων (πάνω από 300 οι διωκόμενοι από την περιοχή), ενώ προαναγγέλθηκαν ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Από τη μεριά τους οι καθηγητές του ΑΠΘ πρόσθεσαν ότι δεν θα υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ρύπανση θα είναι τετελεσμένη, ενώ αναφέρθηκαν και στα βραχυχρόνια προβλήματα υγείας στο αναπνευστικό από τη σκόνη, αλλά και τα καρκινογόνα βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό. Τέλος, διαβάστηκαν μηνύματα αλληλεγγύης από διεθνείς προσωπικότητες όπως η Νίκη Αστον, Ελληνοκαναδέζα βουλευτίνα, Όσκαρ Ολιβιέρα, αγωνιστής από τη Βολιβία, Ναόμι Κλάιν, Πίτερ Μπόμερ.
Τάνια Χαϊκάλη

Χημείο του Κράτους: «Κίνδυνος!»
Επικίνδυνο λόγω τοξικότητας χαρακτηρίστηκε από το Χημείο του Κράτους το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη που είχε χυθεί προ μηνός στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, από φορτηγό το οποίο μετέφερε απόβλητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός. Περιείχε μεταξύ άλλων αρσενικό, σε ποσοστό 11,5% (85 φορές… υπέρβαση των δηλωθήσας περιεκτικότητας), μόλυβδο 1,6% και κάδμιο 1,15%. Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν αναφέρουν ότι το Χημείο του Κράτους επισημαίνει στο έγγραφο την προειδοποιητική λέξη «κίνδυνος». Σύμφωνα με καταγγελίες, η εταιρία διαβεβαίωνε εγγράφως ότι το υλικό που μεταφέρει δεν περιέχει αρσενικό σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 0,13%…
Η διαρροή προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Δήμου Βόλβης, που έχει εκφραστεί εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, λόγω των συνεπειών της στο περιβάλλον της περιοχής, και αποφασίστηκε να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρίας για τη διαρκή διέλευση των φορτηγών της από τη Ρεντίνα.
Αναμένονται, επίσης, τα εργαστηριακά αποτελέσματα από δεύτερη διαρροή που σημειώθηκε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσης κοντέινερ με απόβλητα της ίδιας εταιρίας σε πλοίο. Για τις δύο υποθέσεις σχηματίζονται δικογραφίες προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι συνθήκες μεταφοράς των αποβλήτων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!