Με προσφυγή του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Βασ. Καραμπά, στη Δικαιοσύνη, η συμμετοχή στην πρόσφατη 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ 15 χειριστών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας απαγορεύτηκε και οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους με την απειλή Αυτόφωρου!

Οι εργαζόμενοι χειριστές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Παρουσιάστηκαν κανονικά στην υπηρεσία τους το πρωί της Τρίτης 7/2 και δήλωσαν στον προϊστάμενό τους ότι θα απεργήσουν. Αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας. Από τους 23 χειριστές απεργούσαν μόνο οι 15, αφήνοντας προσωπικό ασφαλείας λόγω της χιονόπτωσης στην περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης όμως είχε άλλη άποψη περί του δικαιώματος στην απεργία. Κινήθηκε άμεσα με νομικές διαδικασίες και μέσα σε λίγες ώρες κατόρθωσε να βγάλει προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της απεργίας, ενώ ορίστηκε δικάσιμος την Παρασκευή 9/2 για ασφαλιστικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι εμβρόντητοι γύρω στη 1μ.μ. κι ενώ η απεργία ήταν σε εξέλιξη, δέχτηκαν ο καθένας ξεχωριστά τηλεφώνημα από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας να παρουσιαστούν στην εργασία τους, αλλιώς θα περάσουν… Αυτόφωρο.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση, που στρέφεται όχι κατά του σωματείου που κηρύσσει την απεργία (της ΑΔΕΔΥ στην προκειμένη περίπτωση), αλλά κατά των απεργών προσωπικά, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε με το πρόσχημα του επείγοντος λόγω της χιονόπτωσης, ούτε με την επίκληση της «ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου». Άλλωστε, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο νομικός εκπρόσωπος εκ μέρους της Περιφέρειας ζητείται όχι μόνο «να απαγορευτεί η συνέχιση της απεργίας», αλλά «και η επανάληψή της, με βάση τις αυτές συνθήκες και προϋποθέσεις στο μέλλον». Μάλιστα, για να μην υπάρχει αμφιβολία περί του πώς αντιλαμβάνεται η συγκεκριμένη αιρετή περιφερειακή διοίκηση το δικαίωμα στην απεργία, στην ίδια αίτηση ζητείται και «να υποχρεωθούν» οι εργαζόμενοι «να παραλείπουν στο μέλλον τέτοιες πράξεις».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!