Η ΕΡΤ με δικαστικές αποφάσεις επιχειρεί να απαγορεύσει τις συμβάσεις. Του Γιώργου Κατερίνη

Όταν η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν και αντιπαλεύουν τα μέτρα που ψηφίζονται για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα δικαστήρια είναι, τελικά, η μόνη λύση. Αυτόν φαίνεται να επέλεξε η κυβέρνηση ως τρόπο αντιμετώπισης της ογκούμενης διαμαρτυρίας και η περίπτωση της ΕΡΤ λειτούργησε ως δοκιμή. Έτσι, μια… συνηθισμένη απεργοσπαστική τακτική, η προσφυγή στα δικαστήρια για να βγει παράνομη μια απεργία, χρησιμοποιήθηκε ως φαίνεται για να επιτευχθεί και δικαστικά η απαγόρευση της όποιας απεργιακής διαμαρτυρίας εναντίον μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΡΤ μετά από κινητοποιήσεις τριών μηνών που περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες είτε των τεχνικών, είτε των δημοσιογράφων, είτε και κοινές, επέλεξε να προσφύγει την προηγούμενη Δευτέρα εναντίον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Δημοσιογράφων και να ζητήσει να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι τρεις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες που είχε κηρύξει, μετά από απόφαση των ίδιων των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η επιχειρηματολογία της αγωγής και όσα διημείφθησαν στο δικαστήριο, αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη τακτική, η οποία «μυρίζει» υψηλή και ειδικού… βάρους παρέμβαση από την κυβέρνηση και ενδεχόμενα ανοίγει το δρόμο για ανάλογες προσφυγές και αλλού.
Με την προσφυγή της, λοιπόν, αυτή η ΕΡΤ, θεωρεί ότι αιτήματα όπως η υπογραφή ΣΣΕ ή να σταματήσει η ομηρία των συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες «εκτός από αόριστα είναι παράνομα και προβάλλονται καταχρηστικώς, καθόσον, είναι γνωστό ότι κατά την τελευταία διετία ελήφθησαν επείγοντα δημοσιονομικά, φορολογικά, εργασιακά και μισθολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας μας». Το κείμενο της αγωγής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απολογισμός όλης της αντεργατικής νομοθεσίας της τελευταίας διετίας, αφού συνοψίζονται τα άρθρα, βάσει των οποίων έχουν επιβληθεί περικοπές αποδοχών, έχουν απαγορευτεί οι αυξήσεις, έχει επιβληθεί το ενιαίο μισθολόγιο, έχουν καταργηθεί οι κενές οργανικές θέσεις κι έχει θεσπιστεί η εφεδρεία. Όλα αυτά τα μέτρα εξυπηρετούν «λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος… με βάση την αρχή της δημοσιονομικής προσαρμογής, η τήρηση της οποίας έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την οικονομική και πολιτική επιβίωση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον» και γι’ αυτό η ΕΡΤ κρίνει ότι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης είναι παράνομη!
Η πρωτοφανής αυτή επιχειρηματολογία που ανασύρει όλο το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει μια απεργία, δείχνει τόσο τον πραγματικό συντάκτη της αγωγής, όσο και τις προθέσεις απέναντι στους αγώνες που ξεφεύγουν από τα ανεκτά όρια και αποκτούν χαρακτηριστικά επικίνδυνα, όπως η διάρκεια και η μαζικότητα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, με διαδικασίες βάσης, σταδιακά κατέκτησαν ένα όπλο, το «μαύρο στην κυβερνητική ενημέρωση», το οποίο φοβίζει. Η διακοπή στον αέρα της συνέντευξης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, εξασκεί φοβερή πίεση. Η απόφαση να κηρυχθεί παράνομη αυτή η απεργία, δίνει μηνύματα σε κάθε αγωνιζόμενο πως οι απεργίες απαγορεύονται! Τα συνδικάτα έχουν μπροστά τους νέα δεδομένα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!