Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις για κλιμάκωση

Τα αντανακλαστικά των συνδικαλιστικών ηγεσιών φαίνεται να ξυπνά η ανελέητη επίθεση που εξαπολύουν οι εγχώριοι υπάλληλοι της τρόικας απέναντι σε ό,τι αποτελούσε κεκτημένο κοινωνικό δημόσιο δικαίωμα της τελευταίας 40ετίας.
Η προετοιμαζόμενη απεργία της ΟΛΜΕ, οι δεκάδες προκηρυγμένες κινητοποιήσεις από μια σειρά Σωματείων και Ομοσπονδιών από τις 7 του Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ έως και τις 19 του μηνός, οπότε και θα κλιμακωθούν με την ολοκλήρωση της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, και η όλο και μεγαλύτερη συστράτευση που παρατηρείται από φορείς και σωματεία τις τελευταίες ημέρες, αναδεικνύει τη μεγάλη κινητικότητα.
Ύστερα από πολλές «τουφεκιές στον αέρα» με απεργίες της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιούνταν χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία, που αναλώνονταν σε πορείες συνδικαλιστών χωρίς τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων η φιλοσοφία -τουλάχιστον των απεργιακών ανακοινώσεων- φαίνεται να μεταλλάσσεται, προσπαθώντας να αντιστοιχηθεί στο μέγεθος της απειλής. Χαρακτηριστικό είναι πως τόσο η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για την 48ωρη της 18-19 Σεπτεμβρίου, όπως και αυτής της ΠΟΕ-ΟΤΑ βγήκαν μία εβδομάδα πριν από την απεργία, «προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες κλιμάκωσης του αγώνα», και καλούν σε «εντατικοποίηση των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ενάντια στην καταστροφική για το κοινωνικό σύνολο, ασκούμενη κυβερνητική πολιτική».

Το ζήτημα είναι πολιτικό
Είναι πλέον κατανοητό από όλους πως το ζήτημα είναι ευρύτερα πολιτικό και όχι κλαδικό, πως ο «κηρυγμένος πόλεμος» αφορά την πλήρη καταστροφή του κοινωνικού κράτους και τη μεταφορά του εύκολα και γρήγορα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, την ολοκληρωτική διάλυση δομών και υπηρεσιών. Ύστερα από την τρίχρονη κατά μέτωπο επίθεση στον κόσμο της εργασίας εν γένει, είναι προφανές σε όλους ότι εκτός από υπό διαθεσιμότητα δημόσιος υπάλληλος, είναι και γονέας τα παιδιά του οποίου θα μείνουν χωρίς καθηγητές και δημόσιο σχολείο, είναι και εν δυνάμει ασθενής που οσονούπω δεν θα μπορεί να απολαύσει καμία δημόσια υγειονομική / φαρμακευτική υπηρεσία, είναι και πολίτης που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από καμία δημόσια υπηρεσία, αφού όλες θα υπολειτουργούν.
Η έντονη κινητοποίηση των μεγάλων Ομοσπονδιών με γενικές συνελεύσεις ανά χώρο και άλλες δράσεις, οι συγκεντρώσεις και συσκέψεις, τα καλέσματα για παν-κινητοποίηση, διαμορφώνουν τις συνθήκες για κλιμάκωση του αγώνα και ενεργοποίηση των αγωνιστικών αντανακλαστικών ολόκληρης της κοινωνίας. Αρκεί να μη μείνουν στους γνωστούς στενούς κύκλους των συνδικαλιστικών στελεχών… Και για να μη γίνει αυτό, χρειάζεται να αναδειχθεί ο κεντρικός πολιτικός χαρακτήρας αυτού του αγώνα, η ανάγκη να φύγουν η κυβέρνηση και τα μνημόνια, ένα όραμα για αυτό που πρέπει να οικοδομηθεί πέρα από αυτό που πρέπει να ανατραπεί.

Εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις
– Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (επαναλαμβανόμενες πενθήμερες από 16/9)
– Διοικητικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ (απεργία 10-14/9 και πενθήμερη 16-20/9)
– ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία (πενθήμερη από 16/9).
– Εργαζόμενοι στη Αυτοδιοίκηση απεργούν 18-19/9
– Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή (από τον Αύγουστο σε κινητοποίηση διαρκείας με ανοιχτή συνέλευση κάθε πρωί στο κτίριο της Κάνιγγος).
– Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Η ΠΟΣΕΥΓ και η ΠΟΓΕΔΥ, καθώς και οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ Δήμητρα (που απειλείται με κλείσιμο) από 9/9 κινητοποιήσεις και απεργίες με απόφαση συνελεύσεων.
– Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ (Ομοσπονδία των μηχανικών του Δημοσίου): Συμμετοχή στην 48ωρη απεργία και πενθήμερη απεργία από 23 Σεπτεμβρίου (μαζί με άλλες Ομοσπονδίες).
– ΟΕΝΓΕ: Σε τριήμερη απεργία καλεί η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών στις 17-19 Σεπτεμβρίου. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στα νοσοκομεία που κλείνουν, όπως το «Λοιμωδών» και το «Παναγία», στη Θεσσαλονίκη.
– ΠΟΕΙΔΔ (Ομοσπονδία των εργαζόμενων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο): 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 5/9 έως τις 16/9 και συμμετοχή στην απεργιακή εβδομάδα 16-20/9. Η απόφαση αυτή διευκολύνει τους συμβασιούχους σε κάθε χώρο να απεργήσουν μαζί με τα σωματεία των μόνιμων και ΙΔΑΧ και να μη χρησιμοποιηθούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.
– ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων): Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία 18-19 Σεπτεμβρίου. Εκδηλώσεις στις 21 Οκτωβρίου για να αναδειχθεί το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!