Από τα «γήπεδα» της Αριστεράς στις μπίζνες του ποδοσφαίρου.

Το πόσα σχόλια και ανέκδοτα κυκλοφόρησαν μέσα σε μια δυο μέρες από την ανακοίνωση ότι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναλαμβάνει… πρόεδρος του Παναθηναϊκού, δεν περιγράφεται. Όχι μόνο από πολιτικοποιημένους ανθρώπους, αλλά και από απλούς φιλάθλους φίλους ή αντιπάλους του ΠΑΟ. Αυτοί που αισθάνονται σε πιο δύσκολη θέση είναι οι αριστεροί και φίλοι του Παναθηναϊκού, που ακόμα και η θεωρία πως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα συμβάλλει στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου δεν τους πολυπείθει. Έτσι, ο μεν απλός φίλαθλος του Παναθηναϊκού διαμαρτύρεται γιατί δεν καταλαβαίνει τι λέει ο καινούργιος πρόεδρος –και αναρωτιέται μήπως το θέμα του γηπέδου προχωρήσει- ο δε νέος πρόεδρος έχει αρχίσει ήδη τις επαφές και του ξεφεύγουν μερικά σαρδάμ, μέχρι να συνηθίσει στο νέο πόστο. Ωστόσο, η εκτεταμένη διαμαρτυρία των οπαδών του ΠΑΟ δεν έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη ποδοσφαιρικής εμπειρίας. Η απαξία της πολιτικής αλλά και οι χρεώσεις για μια προσωπική πολιτική διαδρομή είναι πανταχού παρούσες και άμεσα αναγνωρίσιμες. Το τέλος εποχής για μια ορισμένη εκδοχή της πολιτικής που και η Αριστερά υποστήριξε είναι φανερό με όλους τους τρόπους, ακόμα και ποδοσφαιρικούς.

Η επιχειρηματική πολιτική έχει πολλά κουστούμια να φορέσει και πολλούς ρόλους να αναθέσει. Αφού σε άλλες χώρες πρώην πρωθυπουργοί γίνονται υπάλληλοι της Γκαζπρομ ή άλλων μεγάλων μονοπωλίων, γιατί ένας επικεφαλής αριστερού κόμματος να μην πιάσει δουλειά ως πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ; Γιατί αυτή είναι η έννοια της απόλυτης διαπλοκής, θα πείτε. Από την άλλη, όμως, στα πλαίσια της δημοκρατίας που ζούμε, όπου τίποτα δεν σταθεροποιείται πουθενά, ούτε σε ιδέες ούτε σε ρόλους ούτε σε σχέδια τα πάντα οφείλουν να μετατοπίζονται και να παραλλάσσουν. Πετυχημένος είναι ο πολυδύναμος πολιτικός, ο διαρκώς παρών. Αυτός που είναι λίγο απ’ όλα: Αντίσταση, επαγγελματική σταδιοδρομία, βουλευτική καριέρα, θητεία στην ηγεσία των κομμάτων, πρόεδρος σε συλλόγους και εταιρίες. Και ο Κωνσταντόπουλος ήταν κορυφαίος σ’ όλα αυτά.
Για το Νίκο Κωνσταντόπουλο πέρα από το ανικανοποίητο, δηλαδή πέρα από την ανάγκη του να άρχει (μόνο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να γίνει) ίσως το πέρασμά του απ’ το τριφύλλι να αποσκοπεί στην επάνοδό του στην πολιτική ζωή. Ίσως έτσι καταφέρει να διαμορφώσει μια προσωπική κοινωνική βάση αυτόνομη απ’ την ιστορική αριστερή πολιτική πελατεία.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, όμως, τι περιμένει από το Νίκο Κωνσταντόπουλο; Γιατί τον επέλεξε; Η πλευρά Βαρδονιγιάννη έχει βιώσει την κρίση καλύτερα απ’ τον καθένα. Και, μάλιστα, πριν αυτή διογκωθεί και κατακυριεύσει όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο της επιτέθηκε και την αποσταθεροποίησε ο Βγενόπουλος είναι ενδεικτικός των ανταγωνισμών και των θέσεων μάχης που λαμβάνουν πολιά και νέα οικονομικά τζάκια.
Σε εποχή κρίσης και ανακατατάξεων τίποτα δεν μπορεί να γίνεται όπως παλιά. Ο Βαρδινογιάννης αν θέλει να αλώσει τον κατεστημένο Κόκκαλη, χρειάζεται μια άλλη ποιότητα διαχείρισης που να έχει τη δική της εμβέλεια και μια άλλου τύπου εξω-ποδοσφαιρικά εδραιωμένη δυνατότητα, έτσι ώστε να απορροφά κραδασμούς και να ανοίγει δρόμους στα νέα σχέδια.
Τι ακριβώς θα βγει, μόνο το μέλλον μπορεί να το δείξει. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν πρόκειται να βιώσουμε την «εξυγίανση, αναβάθμιση, προοπτική» του ελληνικού ποδοσφαίρου -όσους λόγους κι αν βγάλει περί αυτού ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Κ.Α.

 

Τι θα κάνει με το γήπεδο στο Βοτανικό;

Ως γνωστό το νέο γήπεδο στο Βοτανικό έχει ήδη όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνται καθώς και οικοδομική άδεια. Ο λόγος για τον οποίον δεν προχωρά η κατασκευή του δεν είναι άλλος από το την προσπάθεια να διασωθεί το αντισυνταγματικό Mall του Βωβού. Ήδη η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη έχει διαμορφώσει μια νέα ρύθμιση, κατά την οποία προβλέπεται να κτιστεί το Mall λίγο μικρότερο, πράγμα που σημαίνει ότι συνεχίζει να παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ μέρος των βοηθητικών και των εμπορικών εγκαταστάσεων του νέου γηπέδου έχει μεταφερθεί στο Mall. Ο Βαρδινογιάννης και η ΠΑΕ ΠΑΟ, όπως φυσικά και ο Ν Κακλαμάνης έχουν συμφωνήσει με την νέα ρύθμιση. Τι άραγε θα κάνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ως πρόεδρος της ΠΑΕ; Θα προσχωρήσει στο μπλοκ της διάσωσης του Mall και της τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα; Ίδωμεν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!