Μεγάλη η επιτυχία της ιδρυτικής εκδήλωσης της Ε.ΛΑ.Δ.Α.

Οι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και από ένα μεγάλο πολιτικό φάσμα που -αψηφώντας την παγωνιά- κατέκλυσαν όλους τους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, έδειξαν περίτρανα αφενός την αγωνία τους για όσα βιώνει η χώρα και ο λαός και αφετέρου επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα ενός παλλαϊκού μετώπου που θα ανατρέψει το πολιτικό σύστημα, το οποίο μεθοδικά και κυνικά μετατρέπει τη χώρα σε αποικία.
Στην ιδρυτική εκδήλωση της Ενιαίας Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης (Ε.ΛΑ.Δ.Α.), την προηγούμενη Τετάρτη, οι Μίκης Θεοδωράκης, Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Κασιμάτης έστειλαν το δικό του μήνυμα αντίστασης και αλληλεγγύης, με φρεσκάδα και πάθος που θα ζήλευαν πολλοί φορείς της πολιτικής Αριστεράς, η οποία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έλαμψε -και όχι τυχαία- διά της απουσίας της. Οι τρεις ομιλητές σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι «είμαστε παιδιά που δεν το βάζουμε κάτω» μπροστά στη «μεγάλη εθνική τραγωδία» και τόνισαν ότι η συγκρότηση ενός πλατιού κινήματος αντίστασης «αποτελεί εθνική ανάγκη».
Την εκδήλωση, που συντόνιζε ο Δήμος Τσακνιάς, άνοιξε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος με πολύ συναίσθημα και πάθος σημείωσε ότι δεν αρκεί το πρώτο μάζεμα, «τώρα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθειά μας», για αντίσταση και αλληλεγγύη. Απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα, επισήμανε ότι «δεν βάζουμε διαχωριστικές γραμμές σε όποιον θέλει να συμμετέχει. Θέλουμε τη βοήθεια – υποστήριξη όσων κομμάτων συμφωνούν μαζί μας, αλλά δεν θέλουμε καθοδήγηση», ενώ τόνισε με νόημα ότι «δεν είμαστε εκλογικό – πολιτικό σχήμα. Θέλουμε να ενώσουμε τον ελληνικό λαό». Ο Μ. Γλέζος έκλεισε, εν μέσω χειροκροτημάτων, υπογραμμίζοντας ότι η συνέχιση του αγώνα αποτελεί χρέος για τους νεκρούς που θυσιάστηκαν και την ιστορία του τόπου.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, σημείωσε ότι «σήμερα βιώνουμε μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην άκρη του γκρεμού χωρίς να το ξέρει και δίχως να το θέλει. Χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά πρόβλημα, η χώρα μας οδηγήθηκε μεθοδικά σε βαριά οικονομική κρίση, μόνο και μόνο για να εισαχθεί στο ΔΝΤ και να αποτελέσει την πειραματική και πειρατική εισβολή της Αυτοκρατορίας του Χρήματος στην Ευρώπη».
Αφού έκανε μια δεικτική αναφορά στην κυβέρνηση Παπανδρέου που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, έφτασε στο σήμερα, τονίζοντας ότι «απέναντι σ’ αυτό το Μαύρο Μέτωπο είναι εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πανίσχυρο λαϊκό Κίνημα από ελεύθερους, ανεξάρτητους, διαφωτισμένους και αποφασισμένους πολίτες». Απέναντι σ’ αυτό το Σύστημα και τους όποιους δορυφόρους του θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, ασυμβίβαστοι και επιθετικοί. Να καλλιεργούμε συστηματικά την τελική κρίσιμη σύγκρουση με την καθημερινή μας στάση από σήμερα. Πρέπει, όμως, γι’ αυτό να ψηλώνουμε κάθε μέρα και πιο πολύ. Να γινόμαστε σοφότεροι, πιο σίγουροι και πιο πειστικοί, προκειμένου να εξαπλώσουμε τη δική μας πίστη σε όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα» υπογράμμισε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Και κατέληξε: «Σας καλούμε να δημιουργήσουμε το Πανεθνικό Παλλαϊκό Μέτωπο Αλληλεγγύης και Αντίστασης στα καταστροφικά και αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης και των ξένων αφεντικών της. Να δημιουργήσουμε την Ε.ΛΑ.Δ.Α. Ας ενώσουμε τις καρδιές και τις σκέψεις μας κι ας δώσουμε τα χέρια για τη σωτηρία της Πατρίδας με την Ε.ΛΑ.Δ.Α. για την Ελλάδα».
Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης είπε ότι η κίνηση αυτή «δεν αποτελεί πολιτικό κόμμα, ούτε θα γίνει, αλλά και ούτε θα στηρίξει κάποιο κόμμα», σημειώνοντας, όμως, ότι «η Ε.ΛΑ.Δ.Α. είναι βαθύτατα πολιτικό μέτωπο που φιλοδοξεί να γεννήσει νέες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα πουν το μεγάλο όχι». Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα πραξικοπήματα για την επιβολή των Μνημονίων και των μέτρων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στις δυνατότητες που δίνει στη χώρα μας το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας πόσο καταστροφική θα είναι η υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό Δίκαιο.

«Στο διά ταύτα»
Οι διακοπές των ομιλητών από τα δυνατά χειροκροτήματα ήταν συνεχείς, ενώ σε μια στιγμή η ανυπομονησία για το «διά ταύτα» της κίνησης ξεχείλισε, με το δήμαρχο Στυλίδας, Απόστολο Γκλέτσο, να δίνει τον τόνο. Και ο Μίκης άρπαξε την… πάσα λέγοντας: «Χάρηκα που ήρθες. Είσαι ζωηρός. Είσαι ωραίος γι’ αυτό που κάνουμε». Και πρόσθεσε με νόημα: «Ξένη κατοχή δεν είναι μόνο οι φαντάροι είναι κι αυτοί με τη γραβάτα. Κι αυτοί είναι πιο επικίνδυνο. Δεν φτάνει να είμαστε αγανακτισμένοι. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και αποφασισμένοι. Και τότε όταν θα πάμε 100.000 μπροστά από τη Βουλή θα λακίσουν». «Μόλις εμφανιστεί το τεράστιο λαϊκό κίνημα, όλοι αυτοί, η τρόικα, το ΔΝΤ, οι δοσίλογοι, οι πουλημένοι θα πάνε στη θάλασσα». Και κατέληξε καταχειροκροτούμενος: «Εγώ με τον Μανώλη δεν έχουμε πολύ καιρό. Εβδομήντα χρόνια παλεύουμε. Η θέλησή μας είναι το δια ταύτα. Πότε αργήσαμε. Πού; Στο εκτελεστικό απόσπασμα; Πού;».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Θ. Δρίτσα, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Από τον ΣΥΝ, ήταν η Δέσποινα Σπανού, ενώ πέρασε και ο Δ. Βίτσας. Επίσης, παρέστη η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ) Ελένη Πορτάλιου.
Στην εκδήλωση ήταν αντιπροσωπεία της ΚΟΕ, από την οποία απηύθυνε χαιρετισμό η Μαρία Γασπαρινάτου. Από το Άρμα Πολιτών ήταν οι Κων. Καραχάλιος και Στ. Διομήδης, από την Ενωτική Κίνηση ήταν ο Π. Κουρουμπλής, ο Ν. Κοτζιάς, ο Ν. Τόσκας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και ο Νότης Μαριάς, κ.ά.
Εκπρόσωπό τους έστειλαν ο Νέος Αγωνιστής, η Κομμουνιστική Ανανέωση (Μαρία Ζευγώλη). Εκ μέρους της Σπίθας και του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.
Τέλος, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής χαιρετισμό απηύθυνε ο Τ. Σταυρόπουλος, που εξήγησε για ποιο λογο δεν μετέχει το Μέτωπο, σημειώνοντας ότι «έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ενότητας του λαού».
Πάντως, η πιο ενθουσιώδεις και συγκινητική παρέμβαση, που ξεσήκωσε τους πάντες, ήταν αυτή του Νάσου Παυλάκη, ο οποίος εκπροσώπησε του απεργούς χαλυβουργούς, οι οποίοι επί σχεδόν 100 μέρες δίνουν έναν πρωτόγνωρο αγώνα. Ο Νίκος Παυλάκης τόνισε με αφοπλιστικό τρόπο: «Δεν ξέρω τα γράμματα που ξέρουν όσοι μίλησαν. Όμως, δεν γυάλιζε το μάτι σας. Εγώ από παιδί και μετά στο καμίνι της δουλειάς έμαθα στ’ άδικο το μάτι να γυαλίζει…». Και κατέληξε: «Η Ελλάδα δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται. Εμείς το λέμε 95 ημέρες. Αυτό δεν είναι κίνημα. Είναι ξεκίνημα».

Μ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!