Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει τα αντεργατικά μέτρα. Του Γιώργου Κατερίνη

Ένα γενικευμένο σχέδιο διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα από εργοδοτικές οργανώσεις και μεμονωμένες επιχειρήσεις, κατ’ εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 και του Νόμου 4046/12. Οι εργοδότες κάνοντας χρήση των ιδιαίτερα αντιδημοκρατικών αυτών νόμων προχωρούν σε καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με στόχο να επωφεληθούν από την περιορισμένη μετενέργεια επιβάλλοντας μικρότερους βασικούς μισθούς και περικόπτοντας τα επιδόματα και απώτερα να περάσουν σε πλήρη κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα από το μεσαιωνικό σύστημα των ατομικών συμβάσεων.
Παρά τον υπηρεσιακό χαρακτήρα της κυβέρνησης και με δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου που καταδίκασε τις πολιτικές του Μνημονίου, επιβάλλεται, τουλάχιστον, το πάγωμα εφαρμογής αυτών των μέτρων. Είναι φανερό ότι κάθε μέρα που περνά δημιουργεί τετελεσμένα στους χώρους εργασίας, που θίγουν το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.
Το αίτημα της άμεσης παρέμβασης τίθεται πλέον επιτακτικά και από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες κινούνται σε συντονισμό διεκδικώντας από την υπηρεσιακή κυβέρνηση:
• Να ακυρωθεί η ΠΥΣ 6/12 με αντίστοιχη Υπουργική Πράξη και να παγώσει κάθε μέτρο που θίγει τη διαδικασία υπογραφής των ΣΣΕ.  
• Να παγώσει άμεσα η εφαρμογή της διάταξης που αφορά τη μετενέργεια και να επανέλθουν σε πλήρη ισχύ όλες οι συμβάσεις που έχουν αόριστη διάρκεια.  
• Να επανέλθουν σε πλήρη ισχύ οι κατώτατοι μισθοί της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και να ακυρωθούν αναδρομικά οι μειώσεις κατά 22% των μισθών και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών.   
Μέχρι στιγμής το αίτημα αυτό προσυπογράφουν μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες όπως των εργαζομένων στα διυλιστήρια και τη χημική βιομηχανία, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, του θεάματος-ακροάματος, των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΟΕΣΥ) και άλλες.
Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, 22/5, παρεμβαίνουν και τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας.
Η ΓΣΕΕ αντιμετωπίζει την κατάσταση με το γνωστό τρόπο: εξέδωσε… εγκύκλιο ερμηνείας των νέων μέτρων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!