Karen Russell: Swamplandia! 336 σελίδες, Knopf, 2011
Το μυθιστόρημα της Κάρεν Ράσελ διαδραματίζεται στους βάλτους της Φλόριντα, σ’ ένα τουριστικό πάρκο όπου η ατραξιόν είναι οι αλιγάτορες. Το πάρκο είναι οικογενειακή επιχείρηση που, όμως πλέον, παρακμάζει: η μητέρα και βασική πρωταγωνίστρια του σόου πεθαίνει· τα παιδιά δεν έχουν ουσιαστική στήριξη από τον πατέρα και λοξοκοιτούν ή διεκδικούν τη ζωή εκτός του πάρκου· κι ένα δεύτερο θεματικό πάρκο που ανοίγει κοντά στο δικό τους τούς απειλεί.
H Ράσελ, 30 ετών σήμερα, ξεχώρισε ήδη από το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων St. Lucy’s Home for Girls Raised by Wolves που κυκλοφόρησε το 2006· και στα διηγήματά της, σκηνικό ήταν η Φλόριντα, η γενέτειρά της – ένα διήγημα, μάλιστα, απ’ αυτά μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος του Swamplandia! (το θαυμαστικό είναι μέρος του τίτλου, σύμφωνο, κατά τη συγγραφέα, με τον τόνο του μυθιστορήματος). Το καλοκαίρι του 2010 και εν αναμονή της κυκλοφορίας του Swamplandia!, η Ράσελ βρέθηκε στην πολυσυζητημένη (και άκρως προβλέψιμη, κατά πολλούς) λίστα του περιοδικού New Yorker με τους 20 πιο αξιοπρόσεκτους συγγραφείς κάτω των 40 ετών (η προηγούμενη εκδοχή της λίστας περιλάμβανε ονόματα όπως ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ο Τζέφρι Ευγενίδης και ο Τζούνο Ντίαζ, ενώ η λίστα του 2010 περιλάμβανε, εκτός της Ράσελ, και ονόματα όπως ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, η Νικόλ Κράους, ο Ντινάου Μεγκέστου και ο Γκάρι Στέινγκαρτ) ενώ είχε ήδη περιληφθεί σε αντίστοιχο κατάλογο του περιοδικού Granta.
Το Swamplandia! φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες: η κριτική υποδοχή είναι εξαιρετικά θερμή, με τη γλώσσα, το χιούμορ και τους ενδιαφέροντες, ζωντανούς χαρακτήρες να σημειώνονται ως πλεονεκτήματα του μυθιστορήματος (βλέπε, για παράδειγμα, την κριτική της Έμα Ντόναχιου, συγγραφέα του Room, ενός από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα του 2010, στην εφημερίδα New York Times: www.nytimes.com/2011/02/06/books/review/Donoghue-t.html?pagewanted=1&_r=1).
Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!