Αρχική πολιτισμός Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: T. C. Boyle

Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: T. C. Boyle

T.C. Boyle: When the Killing’s Done384 σελίδες, Viking Adult, 2011.

Έμπνευση για το When the Killing’s Done, το δέκατο τρίτο μυθιστόρημα του Μπόιλ, στάθηκε μια διαμάχη μεταξύ των βιολόγων του Εθνικού Πάρκου στα νησιά της Σάντα Μπάρμπαρα (γνωστά και ως νησιά Τσάνελ), στην Καλιφόρνια και ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων. Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για τη συστηματική εξόντωση από τους βιολόγους του Πάρκου των μη ενδημικών στα νησιά ζώων και φυτών· αυτή η σύγκρουση επιστημόνων και ακτιβιστών καταγράφεται στο βιβλίο το οποίο, πιθανότατα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, να μη συζητηθεί τόσο όσο τα επίσης οικολογικού ενδιαφέροντος πρόσφατα μυθιστορήματα του Τζόναθαν Φράνζεν (Ελευθερία, Ωκεανίδα, 2011) και του Ίαν ΜακΓιούαν (Solar, Πατάκης, 2010) – κάτι μάλλον άδικο για τον Μπόιλ.
O Μπόιλ φημίζεται για τη συστηματική έρευνα που κάνει για τα βιβλία του και την αξιοποίηση πραγματικών στοιχείων και προσώπων στο λογοτεχνικό του σύμπαν· ένας κύκλος μυθιστορημάτων του, για παράδειγμα, είναι αφιερωμένος σε αμφιλεγόμενους -το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς- διάσημους, όπως ο περιβόητος Φρανκ Λόιντ Ράιτ, που θεωρείται ο σπουδαιότερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών (ο Μπόιλ ανέπλασε επιτυχημένα τη σκανδαλώδη ζωή του Ράιτ στο The Women του 2009). Τους καρπούς της έρευνάς του ο συγγραφέας καταφέρνει να τους εντάξει σε ενδιαφέρουσες, καλογραμμένες αφηγήσεις, με χαρακτηριστικό χιούμορ και κοφτερή ματιά στα ανθρώπινα πάθη-στοιχεία που ξεχωρίζουν και στο When the Killing’s Done.

* Στο site του συγγραφέα (www.tcboyle.com), όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και το τρέιλερ του βιβλίου (https://www.tcboyle.com/page2.html?1#). Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία The Tortilla Curtain (Αμέρικα, εκδόσεις Πάντοτε, 1997), The Road to Wellville (Ο δρόμος προς την καλοζωία, εκδόσεις Λιβάνη, 1997), The Inner Circle (Ο εσωτερικός κύκλος του Δρ Σεξ, εκδόσεις Εμπειρία, 2007), ενώ έχουν κυκλοφορήσει και κείμενά του στους συλλογικούς τόμους Η γη της επαγγελίας (Κοάν, 2007), Κωμικές ιστορίες (Εξάντας, 2007).

Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Exit mobile version