Jean-Christophe Valtat: Aurorarama. 352 σελίδες, Melville House, 2010

Το Aurorarama του Γάλλου Ζαν Κριστόφ Βαλτάτ είναι ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που μοιάζει να αντλεί εξίσου από τον Τζορτζ Όργουελ και τον Ιούλιο Βερν· θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Steampunk, αν και ο ίδιος ο συγγραφέας αρνείται τον χαρακτηρισμό και προτείνει τον όρο Τeslapop. Γεμάτο εντυπωσιακές λεπτομέρειες, μεταλλαγμένα πλάσματα και ζωηρές περιγραφές, καθώς και αναφορές και έξυπνα παιχνίδια με τη γλώσσα, το Aurorarama μας μεταφέρει στη Νέα Βενετία, μια πόλη κάπου στον Αρκτικό Κύκλο, όπου η θερμοκρασία παραμένει σε βιώσιμο επίπεδο με τεχνητό τρόπο και οι σχέσεις των κατοίκων με τους Εσκιμώους της περιοχής είναι όλο και πιο τεταμένες· στην πόλη κυκλοφορεί ένα φυλλάδιο που καλεί σε επανάσταση· κυκλοφορούν, ακόμα, πολλά ναρκωτικά, καθώς και διάφοροι παράξενοι χαρακτήρες. Αποκεί και πέρα, είναι μάλλον δύσκολο να συνοψίσει κανείς ό,τι συμβαίνει στο -απολαυστικό στις καλύτερες στιγμές του- βιβλίο, που μερικές φορές, αποπροσανατολίζει με το πλήθος των παράξενων καταστάσεων, χαρακτήρων και λεπτομερειών.
Ο Βαλτάτ έγραψε το Aurorarama, το πρώτο μέρος μιας σειράς από βιβλία που θα διαδραματίζονται στον ίδιο κόσμο, απευθείας στα αγγλικά (τα προηγούμενα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά). Στο μπλογκ του εκδοτικού οίκου, το Moby Lives, σημειώνεται ότι οι επιμελητές συχνά βρέθηκαν μπροστά σε λέξεις που δεν γνώριζαν, υποθέτοντας ότι ως Γάλλος ο Βαλτάτ κάπου κάνει λάθος, για να τους διαψεύσουν πανηγυρικά τα λεξικά. Λίγο πριν κυκλοφορήσει το Aurorarama, εκδόθηκε γνωρίζοντας καλή κριτική υποδοχή και η αγγλική μετάφραση του προηγούμενου βιβλίου του Βαλτάτ, με τίτλο 03 – ένα βιβλίο που, όπως λέει ο συγγραφέας στο The Paris Review, αφορά λιγότερο μια ιστορία και περισσότερο τη σύγχυση για την αδυναμία οποιασδήποτε ιστορίας να συμβεί.

*Το κείμενο του Βαλτάτ περί Steampunk και Teslapop: https://mhpbooks.com/mobylives/?p=19828. Η συνέντευξη στο The Paris Review: https://www.theparisreview.org/blog/2010/07/26/jean-christophe-valtat/
Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!