Ήδη καταξιωμένος ως ένας από τους πιο επινοητικούς συγγραφείς της γενιάς του, ο Ντέιβιντ Μίτσελ έχει δώσει πολυσυζητημένα βιβλία. Μετά από τον παράδοξο για τα μέτρα του συγγραφέα Μαύρο Κύκνο, ένα μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία και αφήγηση χωρίς τις συνηθισμένες επινοήσεις του (ο ίδιος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για βιβλίο με το οποίο κανονικά ένας συγγραφέας θα ξεκινούσε την καριέρα του), ο Μίτσελ επέστρεψε με το The Thousand Autumns of Jacob de Joet που κυκλοφόρησε τον Μάιο. Βιβλίο πολυαναμενόμενο, τόσο από τους αφοσιωμένους αναγνώστες του συγγραφέα, όσο και από την κριτική.

Το μυθιστόρημα τοποθετείται τον 18ο αιώνα στο τεχνητό νησί Ντεζίμα της Ιαπωνίας, εμπορικό κέντρο μεταξύ Ιαπώνων και Ολλανδών, όπου καταφτάνει ο Jacob de Joet για να ελέγξει τη διαφθορά που έχει αναπτυχθεί στο εμπόριο. (Ο Μίτσελ έχει ζήσει στην Ιαπωνία –τόπος καταγωγής της συζύγου του– και οι έντονες ιαπωνικές αναφορές είναι παρούσες στο έργο του συνολικά –εξάλλου ένα ακόμα βιβλίο του, το number9dream, διαδραματίζεται στην Ιαπωνία. Όμως, η αυτοβιογραφία εδώ λίγη σημασία έχει.) Ο στόχος του De Joet είναι να βελτιώσει την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση για να παντρευτεί την αγαπημένη του, τα πράγματα όμως πολύ γρήγορα ανατρέπονται, όταν ερωτεύεται μια Γιαπωνέζα. Το βιβλίο, όμως, δεν είναι απλώς μια καλογραμμένη ιστορία αγάπης, αλλά ένα λεπτομερέστατα μελετημένο ιστορικό μυθιστόρημα που αναπλάθει την εποχή, τη συνάντηση δύο πολιτισμών και τη θέση του ήρωα-ξένου στη χώρα με έξοχο τρόπο, ζωντανεύοντας ταυτόχρονα και μια πληθώρα άλλων χαρακτήρων με διαφορετικές καταβολές. Επιπλέον, μοιάζει να σηματοδοτεί ένα καινούργιο ξεκίνημα στο έργο του Μίτσελ. (Χαρακτηριστική λεπτομέρεια που δεν έχει, φυσικά, περάσει απαρατήρητη, είναι ότι εδώ ο συγγραφέας για πρώτη φορά δοκιμάζει τριτοπρόσωπη αφήγηση.)

Το The Thousand Autumns of Jacob de Joet κατορθώνει με άνεση να σταθεί στο ύψος των (μεγάλων) προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί γι’ αυτό. Αναμένεται τώρα αν ο Μίτσελ θα είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος για το Μπούκερ –κι ακόμα περισσότερο, αν θα το κερδίσει.
• Το σάιτ του βιβλίου: www.thousandautumns.com.
• Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Μαύρος Κύκνος, Ο Άτλας του Ουρανού και Το Δέντρο της Τύχης (Ghostwritten), όλα από τα Ελληνικά Γράμματα.

The Thousand Autumns of Jacob de Joet
Hodder & Stoughton, 2010
480 σελίδες

Μαρία Ξυλούρη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!