Αρχική πολιτισμός Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο τ.1

Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο τ.1

Ντον ΝτεΛίλλο: Point Omega

 Scribner, 117 σελίδες, 2010

 

Η δεκαετία που μόλις τελείωσε ήταν παράδοξη για τον ΝτεΛίλλο: οι εξελίξεις, ειδικά σε σχέση με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, τον δικαίωσαν, επιβεβαιώνοντας τον σχεδόν προφητικό χαρακτήρα των μυθιστορημάτων που τον καθιέρωσαν· όμως, τα βιβλία του της δεκαετίας από αρκετούς κρίθηκαν λιγότερο σημαντικά από τα προηγούμενα. Ωστόσο, με το Point Omega που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ο ΝτεΛίλλο δε φαίνεται διατεθειμένος να επιστρέψει στο βεληνεκές του Υπόγειου Κόσμου ή του Λευκού Θορύβου.

Το βιβλίο έχει κεντρικό ήρωα έναν διανοούμενο που προσέφερε τις ιδέες του στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Στο τέλος της καριέρας του καταφεύγει στην έρημο, όπου τον βρίσκει ένας σκηνοθέτης και, λίγο αργότερα, και η κόρη του· στο κέντρο του Point Omega βρίσκεται και το κλασικό Ψυχώ του Χίτσκοκ: αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε μια εγκατάσταση βίντεο που παρακολούθησε ο συγγραφέας το 2006 και πρόβαλε την ταινία σε αργή κίνηση, ώστε να διαρκεί μια μέρα και μια νύχτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές, πρόκειται για έναν μινιμαλιστικό, ονειρικό κόσμο, λογοτεχνία που ερεθίζει τη σκέψη και αντιπαραθέτει τη ζωή με την τέχνη και το συναίσθημα με τη σκέψη, και μια ψυχρή, ανησυχητική και αριστοτεχνικά δοσμένη σπουδή της ενοχής, της απώλειας και της μεταμέλειας.

Mαρία Ξυλούρη

Σχόλια

Exit mobile version