Οι δανειολήπτες του Ρεθύμνου οργανώνονται και διεκδικούν

«Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τράπεζες, είναι και ο λαός!». Με αυτό το σύνθημα αναρτημένο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, για 4η συνεχόμενη φορά κάτοικοι του Ρεθύμνου, επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες έδωσαν την περασμένη Τετάρτη δυναμικό «παρών», για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, στους οποίους προβαίνουν οι τράπεζες.
Με σημαντική βοήθεια του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου αλλά και δικηγόρων και συμβολαιογράφων ο Σύλλογος Δανειοληπτών, ο οποίος προϋπήρχε, ανασυστήνεται, με σκοπό τη νομική καταρχάς κάλυψη δανειοληπτών, οι οποίοι πλέον εξαιτίας της γενικότερης ύφεσης αδυνατούν να ξεχρεώσουν, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να βγάζουν κυριολεκτικά «στο σφυρί» την περιουσία τους, αφού ο πλειστηριασμός μπορεί να φτάνει και στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Οι πρώτες κινήσεις σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2012, οπότε κι έγιναν οι πρώτες καταγγελίες για πλειστηριασμούς. Ακολούθησε αμέσως η πρώτη συνέλευση δανειοληπτών, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία μιας Συντονιστικής Επιτροπής και η σταθερή και μαζική τους παρουσία κάθε Τετάρτη στις 16.00 έξω από τα δικαστήρια της πόλης, για να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς και να πιέσουν όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση.
Στα βασικά αιτήματα του Συλλόγου Δανειοληπτών Ρεθύμνου αναφέρονται: α) Να παγώσουν οι πλειστηριασμοί, β) να παρθεί παράταση πληρωμής, γ) να μειωθούν τα χρέη ανάλογα με τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι εμπορικές αξίες των ακινήτων τους, δ) να μη γίνονται πλειστηριασμοί με σχεδόν το 1/20 της πραγματικής αξίας των ακινήτων. Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου δηλώνουν στον Δρόμο  ότι δεν αποκλείουν και τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των τραπεζών για καταχρηστικούς όρους στη σύμβαση. Θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουν καταφέρει με τη μαζική παρουσία τους να σταματούν για τέσσερις συνεχόμενες φορές τους εκπροσώπους των τραπεζών να εμφανίζονται και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς. Χαρακτηριστικά, μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου και της συντονιστικής επιτροπής του Συλλόγου Δανειοληπτών, ο Ντίνος Φραγκάκος, λέει ότι «και ο κόσμος και οι τράπεζες κατάλαβαν ότι κάτι ξεκίνησε στο Ρέθυμνο.
Έχουμε πάρα πολλές φωνές συμπαράστασης και από ιδιώτες αλλά κι από την υπόλοιπη Ελλάδα, που δηλώνουν ότι θα είναι δίπλα μας. Το καλό είναι ότι αρχίζουν να αλλάζουν τη στάση τους και τα Επιμελητήρια στην υπόλοιπη Κρήτη».
Επιπλέον, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ρεθύμνου καλεί σε αντίστοιχες κινήσεις σε όλη την Κρήτη, αλλά και πανελλαδικά.
Τονίζουν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συλλογικός, μαζικός κι οργανωμένος, για να πιεστεί και πολιτικά η κυβέρνηση. Ήδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων δεσμεύτηκε να αρχίσει να δημοσιοποιεί και στην περιοχή του το πρόβλημα και να ξεκινήσουν αντίστοιχες κινήσεις.
Η κίνηση των Ρεθυμνιωτών όχι μόνο έρχεται να αναδείξει τα τραγικά αδιέξοδα και τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής που δημιουργεί χιλιάδες καθημερινά δράματα, αλλά κυρίως υποδεικνύει μια λογική κι έναν τρόπο αντιμετώπισης αυτών των συνεπειών. Μια λογική που λέει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό κι απαιτείται συνολική πολιτική πίεση. Κι έναν τρόπο που δείχνει ότι «όλοι μαζί», παίρνοντας τις ζωές μας στα χέρια μας, αγωνιζόμαστε συλλογικά και πετυχαίνουμε.

Κ.Μπ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!