Τι λένε πανεπιστημιακοί για την απόφαση του ΣτΕ που «επικυρώνει» την ακροδεξιά στροφή της συγκυβέρνησης

Σε ρατσιστικό κατήφορο οδηγείται η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς και η Δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση δικαιωμάτων στους μετανάστες. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατάργηση των βασικών διατάξεων του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας, ήρθε στην ουσία να επιβεβαιώσει την εγκύκλιο Στυλιανίδη από τον Δεκέμβριο του 2012 αλλά και τη βασική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. προς το δεξιό ακροατήριο για ακύρωση όλων των δικαιωμάτων που δόθηκαν στα παιδιά των ξένων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας.

«Συντηρητική στροφή του ΣτΕ»
Ως γνωστόν, το ΣτΕ έκρινε, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματική την πολιτογράφηση μεταναστών με βάση μόνο τις τυπικές προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος Ραγκούση (χρόνος νόμιμης διαμονής, χρόνος φοίτησης σε ελληνικά σχολεία κ.λπ.) και θέτει ως απαραίτητη την «προϋπόθεση του δεσμού του αλλοδαπού με το ελληνικό έθνος». Αναφορικά με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το ΣτΕ τονίζει πως αυτό «επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δεν γίνει αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος».
Όπως υποστηρίζει στον Δρόμο ο συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος, «Την τελευταία διετία παρατηρείται μια σαφώς συντηρητική στροφή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ έχει παραμείνει σε παραδοσιακές αντιλήψεις που ήθελαν το Έθνος να αποτελείται όχι μόνο από μία κοινότητα αξιών που όλοι μοιραζόμαστε, αλλά και από μία συνέχεια με φυλετικά χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο το έθνος, που είναι έννοια πολιτικοκοινωνική, συγχέεται με την ιθαγένεια που είναι έννοια νομική».  

Οι συνέπειες της απόφασης
Με βάση την απόφαση μένουν κυριολεκτικά στον αέρα χιλιάδες παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, έχουν γνωρίσει μόνο την ελληνική γλώσσα και Παιδεία και μόλις ενηλικιωθούν θα θεωρηθούν αυτόματα παράνομοι μετανάστες και θα απειλούνται με απέλαση αν δεν βρουν νόμιμη εργασία στη χώρα μας. «Πολλές φορές δεν ξέρουμε καν σε ποια χώρα να απελάσουμε τα παιδιά αυτά, αφού δεν έχουν ούτε την ιθαγένεια των γονιών τους και συνεπώς βρίσκονται χωρίς καμία πατρίδα», λέει στον Δρόμο ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Ο νόμος θα έπρεπε να διευρυνθεί αντί να καταργηθεί. Ήδη είχαμε πει πως λόγω του μεγάλου προαπαιτούμενου χρόνου παραμονής και των δύο γονιών άφησε χιλιάδες παιδιά έξω από τις ρυθμίσεις του, με αποτέλεσμα να λάβουν την ιθαγένεια μόλις 13.000 παιδιά μεταναστών από τα περίπου 150.000 που ζουν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, ακόμα και τα δικαιώματα που δόθηκαν μέχρι σήμερα στα παιδιά αυτά κινδυνεύουν πλέον να ανασταλούν», σημειώνει ο κ. Τσιτσελίκης.

Ποινικό αδίκημα η… προαναγγελία
Ερωτήματα για την αξιοπιστία και την αμεροληψία της Δικαιοσύνης προκάλεσε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 η εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, που διέταζε την αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Η ευθυγράμμιση της απόφασης του δικαστηρίου με την προγενέστερη εγκύκλιο είναι τουλάχιστον προκλητική. Σαφής είναι ο συνταγματολόγος κ. Κατρούγκαλος σχετικά με τη… διαρροή της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την επίσημη έκδοσή της: «Ακόμα και αν υποθέσουμε πως μπορούσε να προβλεφθεί η απόφαση λόγω της εισήγησης του Τμήματος του ΣτΕ προς την Ολομέλεια, εντούτοις η διαρροή της απόφασης από τη Διάσκεψη συνιστά ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος για τους δικαστές».  
Πάντως, για την ουσία της υπόθεσης ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει πως αν η κυβέρνηση θέλει να διασώσει τα δικαιώματα των μεταναστών μπορεί να το κάνει με νομοθετικές ρυθμίσεις, παρακάμπτοντας τον σκόπελο της ιθαγένειας: «Δεν χρειάζεται και ίσως δεν θέλει απαραίτητα να γίνει Έλληνας ένα παιδί που μεγαλώνει εδώ. Το θέμα δεν είναι τόσο αν θα ονομάζεται Έλληνας. Κυρίως πρέπει να μην είναι παράνομος και να μπορεί να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό αν θέλουν να το διασφαλίσουν μπορούν να το κάνουν με πολύ εύκολο τρόπο».   

Συγκυβέρνηση με «Αριστερά» και… Ακροδεξιά
Για παιχνίδι ισορροπιών στην τρικομματική συγκυβέρνηση μιλούν στον Δρόμο οι δύο καθηγητές. Ο κ. Τσιτσελίκης τονίζει: «Έχουμε το ιδιότυπο σκηνικό να συγκυβερνούν ένα κόμμα (Ν.Δ.) που έκανε σημαία του την κατάργηση του νόμου, ένα κόμμα (ΠΑΣΟΚ) που έφτιαξε τον νόμο και ένα κόμμα (ΔΗΜΑΡ) που κανονικά θα έπρεπε να έχει τη βούληση να τον διευρύνει. Η εισαγωγή των προτάσεων νόμων στη Βουλή για το σχετικό θέμα δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε κυβερνητική κρίση, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων».
Υιοθέτηση των θέσεων της Χρυσής Αυγής βλέπει ο κ. Κατρούγκαλος: «Ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας της Χρυσής Αυγής έχει ήδη, από την προεκλογική περίοδο, περάσει στις θέσεις της Ν.Δ.» αναφέρει, ενώ για τη ΔΗΜΑΡ σημειώνει: «Αν δεν υπάρξει ούτε σε αυτό το θέμα ανάχωμα από το συγκυβερνών κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, νομίζω πως δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί ο τίτλος του “αριστερού” κόμματος».

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!