Αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης, δήμου Αθηναίων, ΠΑΟ και Μ. Βωβού. Του Νίκου Ταυρή.

Μέσα στον Αύγουστο αποφάσισε η κυβέρνηση να προωθήσει 2 σημαντικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την πόλη της Αθήνας: Τον Ελαιώνα και τον Υμηττό. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα δεν είναι το κόμμα της «πράσινης ανάπτυξης», όπως ευαγγελίζεται, αλλά απεναντίας βρίσκεται σε στενή διασύνδεση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν τους ελεύθερους χώρους και τους πνεύμονες πρασίνου στο λεκανοπέδιο.

Επιδιώκεται παράνομη λύση υπέρ Βωβού

Ξεκάθαρος είναι, πλέον, ο ρόλος που αποφάσισε να παίξει το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα του γηπέδου του ΠΑΟ και του εμπορικού κέντρου συμφερόντων Μ. Βωβού. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, της υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟ Ν. Κωνσταντόπουλου και του επιχειρηματία Μ. Βωβού, προσπάθησε να βρεθεί «λύση» που να ικανοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Βέβαια, οι μόνοι που δεν καλέστηκαν ήταν οι πολίτες της περιοχής γιατί μάλλον δεν θεωρούνται εμπλεκόμενοι. Στη συνάντηση ψάχτηκε ενδελεχώς τρόπος να παρακαμφθεί στα μουλωχτά το άρθρο 24 και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Να βρεθεί μια φόρμουλα να φτιαχτεί το εμπορικό κέντρο συμφερόντων Μ. Βωβού, παρόλο που αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Το κυβερνών κόμμα φαίνεται να έχει αναθέσει στην κ. Μπιρμπίλη το ρόλο του ατζέντη των επιχειρηματιών και της τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα. Για την κυβέρνηση και την κ. Μπιρμπίλη το «όραμα της πράσινης ανάπτυξης» σημαίνει μπίζνες με τις ανώνυμες εταιρίες ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Το μπλοκ ΠΑΟ – Βωβός
Το άλλο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η ΠΑΕ ΠΑΟ, δηλαδή ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Κωνσταντόπουλος αντιμετωπίζουν σαν μία και αδιαίρετη πλευρά τον δήμαρχο Αθηναίων και τον Μ. Βωβό. Και, μάλιστα, περιμένουν από αυτούς να πάρουν δεσμεύσεις τόσο για την κατασκευή του γηπέδου όσο και του εμπορικού κέντρου. Είναι προφανές ότι ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Κωνσταντόπουλος έχουν συνδέσει, πλέον, την τύχη του γηπέδου με αυτή του MALL, αφού φαίνεται να αποδέχονται μια λύση που θα μεταφερθούν δραστηριότητες του γηπέδου στο εμπορικό κέντρο, ώστε με αυτό τον τρόπο να «νομιμοποιηθεί» η ανέγερση του MALL. Έτσι κάνουν ότι ξεχνούν ότι το ΣτΕ θεωρεί το εμπορικό κέντρο παράνομο και ότι η σύνδεση των δραστηριοτήτων του γηπέδου με το MALL ενδέχεται να συμπαρασύρει και το γήπεδο του ΠΑΟ. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακέραια την ευθύνη θα φέρει η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟ, ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Από την πλευρά της η Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα έχει κάνει σαφή τη θέση της· βασισμένη στην ξεκάθαρη απόφαση του ΣτΕ δεν θα δεχτεί τίποτε περισσότερο από αυτό που έχει ήδη αποδεχτεί ως νόμιμο. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση μελών της επιτροπής με τον πρόεδρο του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, έγινε γνωστό ότι καμία νέα ρύθμιση δεν έχει φτάσει στο ΣτΕ, αντίθετα με ό,τι διαδίδεται από διάφορα παπαγαλάκια, γεγονός που αποδεικνύει τη δυσκολία να υπάρχει ρύθμιση που να περιλαμβάνει το εμπορικό κέντρο. Στην ίδια συνάντηση έγινε ξεκάθαρο από τα μέλη της επιτροπής ότι αν υπάρξει νέα ρύθμιση, θα προσφύγουν ξανά στο ΣτΕ.

Παναγιώτης Βωβός, μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα: Η κ.Μπιρμπίλη παρακάμπτει το ΣτΕ

Τελευταία βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια της κ. Μπιρμπίλη, με τη συνδρομή και του κ. Πάγκαλου, να παρακαμφθεί η απόφαση του ΣτΕ. Το νέο σχέδιο που εξαγγέλθηκε, στην ουσία, αποδέχεται τη μισή απόφαση ακυρώνοντας τη μία εκ των δύο κατασκευών, δηλαδή το Δημαρχιακό Μέγαρο, ελπίζοντας ότι έτσι θα πιέσει από καλύτερη θέση για το εμπορικό Βωβού. Το ψαλίδισμα του συντελεστή δόμησης του εμπορικού δεν αλλάζει σε τίποτα τον παράνομο χαρακτήρα του και την περιβαλλοντική βλάβη που θα προκληθεί.
Είναι εντυπωσιακή η διάσταση λόγων και έργων της κ. Μπιρμπίλη, καθώς σε αντίθεση με τους προκατόχους της, ανέλαβε με υποσχέσεις για μια διαφορετική λογική διαχείρισης του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, συνεχίζει απρόσκοπτα σε όλα τα καθοριστικά μέτωπα τις πολιτικές Σουφλιά, παρέχοντας ως αντιστάθμισμα μπόλικες εξαγγελίες σε ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας. Αν πραγματικά ήθελε θα μπορούσε να οχυρωθεί πίσω από την καθαρή απόφαση του ΣτΕ για να φρενάρει την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα.
Αλλά και η περίφημη «ανοιχτή διακυβέρνηση» έχει μετατραπεί σε πεισματική άρνηση του ΥΠΕΚΑ να ακούσει τις θέσεις της επιτροπής, παρά τις επίσημες προσπάθειες της τελευταίας. Αντιθέτως, συζητά το ζήτημα αποκλειστικά με τα ιδιωτικά συμφέροντα και τον ακόλουθό τους κ. Κακλαμάνη. Είναι, πλέον, φανερό ότι η κ. Μπιρμπίλη αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα το σημερινό πνεύμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!