Γερμανικές μπίζνες, με ευρωπαϊκά λεφτά σε ελληνικό έδαφος. Του Μάριου Διονέλλη

Με τον αέρα του τοποτηρητή έκανε τελικά την εμφάνισή του στην Κρήτη ο περιβόητος υφυπουργός της Μέρκελ για την Ελλάδα, Χανς Γιοακίν Φούχτελ. Σε ρόλο υπηκόου τον υποδέχτηκαν στο νησί οι τοπικές Aρχές, υπό άκρα μυστικότητα και με κάθε προφύλαξη, ώστε να τον προστατεύσουν από τους πολίτες που ήδη εδώ και καιρό είχαν εναντιωθεί στην έλευσή του στο νησί. Κεντρικός άξονας των συζητήσεων ήταν η συνεργασία των κρητικών με τις γερμανικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η παραγωγή ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων, τομείς όπου οι Γερμανοί ποντάρουν για την αποκόμιση τεράστιων εσόδων.

«Είναι φίλοι σας οι Γερμανοί»
Ο κ. Φούχτελ έχει οριστεί από την Μέρκελ ως ο άνθρωπος που θα ελέγχει τη ροή των κονδυλίων προς την Ελλάδα και φυσικά με το αζημίωτο για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Στην ουσία, μέσω του κ. Φούχτελ η Γερμανία κάνει μπίζνες στην Ελλάδα με ευρωπαϊκά λεφτά. Έτσι αναφέρθηκε πολλές φορές στα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο η Αυτοδιοίκηση όσο και ο ιδιωτικός τομέας στην Κρήτη, διαβεβαιώνοντας επανειλημμένα πως η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Οι τοπικές Αρχές ασφαλώς δήλωσαν, περίπου, υποταγή με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να κάνει λόγο για χρήσιμη και αποδοτική συνάντηση, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Κρήτη με δεκάδες μαρτυρικά χωριά.   
Ο κ. Φούχτελ μίλησε για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού ώστε να ενισχυθούν οι μορφές εναλλακτικών-περιηγητικών δυνατοτήτων στην Κρήτη, την οποία ωστόσο επιθυμεί να γεμίσει με γερμανικά φωτοβολταϊκά μέσω του προγράμματος «Ήλιος». Μίλησε για συνεργασία σε μορφές περιβαλλοντικής διαχείρισης την ώρα που προωθεί τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, μέθοδο που ήδη εγκαταλείπεται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, έφτασε να προτείνει ακόμα και την αποστολή Ελλήνων ανέργων στη Γερμανία για μετεκπαίδευση, ως φτηνό εργατικό δυναμικό για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι αυτές που έρχονται ακριβώς μετά τον Φούχτελ και ήδη με υπερηφάνεια το Επιμελητήριο Ηρακλείου ανακοίνωσε πως προετοιμάζονται απευθείας συναντήσεις Γερμανών και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Υπό άκρα μυστικότητα
Η επίσκεψη Φούχτελ διήρκεσε μόνο μερικές ώρες και κρατήθηκε μυστική από τα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες αντιδράσεις. Ο λαός της Κρήτης είχε δείξει τις διαθέσεις του έναντι του τοποτηρητή της Μέρκελ, ήδη από τις αρχές του χρόνου, όταν είχε λάβει πρόσκληση από δήμαρχο του νησιού για επίσκεψη στη Χερσόνησο και «ανταλλαγή τεχνογνωσίας». Τότε η επίσκεψη απετράπη καθώς οργανώθηκαν κινητοποιήσεις πολιτών, εκδόθηκαν ψηφίσματα που τον χαρακτήριζαν ανεπιθύμητο και δημιουργήθηκε ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ασφαλώς δεν είχε λάβει καμία προηγούμενη ενημέρωση.  Πάντως, η επίσημη ενημέρωση από την επίσκεψη δόθηκε με το σταγονόμετρο και μόνο σε πολύ γενικούς άξονες για τα θέματα των συζητήσεων ενώ εντύπωση προκάλεσε το βίντεο που δείχνει την παρουσίαση του κ. Φούχτελ προς τον περιφερειάρχη με κάποια πολύ πρόχειρα, μάλλον παιδικά σχήματα πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί.
Ο κ. Φούχτελ δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα για την επόμενη μέρα των εκλογών, λέγοντας πως περιμένει να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, επαναλαμβάνοντας δήλωση της κ. Μέρκελ ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουν οι όροι του Μνημονίου».
Ο Γερμανός υφυπουργός καθόρισε ο ίδιος τη λίστα των συνομιλητών του περιλαμβάνοντας τον περιφερειάρχη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ενώ η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε με «επιθεώρηση» ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου και επισκέψεις σε ελαιοτριβείο και μονάδα παραγωγής υλικών συσκευασίας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!