Άρον-άρον εκποίηση ως «καθαρό» φιλέτο προβλέπει αυτή τη φορά το σχέδιο. Του Μάριου Διονέλλη

Σε πλήρες και άνευ όρων ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης στο Ελληνικό προχωρά η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, χαρίζοντας στους τοκογλύφους δανειστές την τελευταία ευκαιρία ανάσας του Λεκανοπεδίου Αττικής. Περιχαρής ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε διαδικασίες εξπρές, τσιμεντοποίηση του χώρου κατά τουλάχιστον 40% και παράκαμψη κάθε «εμποδίου» με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερη εκποίηση έκτασης 6.204 στρεμμάτων.
Για έγκλημα εις βάρος των πολιτών κάνει λόγο στον Δρόμο ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, καλώντας από κοινού με τους δημάρχους Αλίμου και Γλυφάδας, τα κόμματα και όλους τους φορείς να πάρουν θέση έναντι του μέλλοντος και της υγείας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Το σχέδιο
Οι εξαγγελίες του κ. Παπακωνσταντίνου κάνουν ακόμα και το σχέδιο Αθεμπίγιο, του ακριβοπληρωμένου με 180.000 ευρώ «φίλου» του Γ. Παπανδρέου να μοιάζει μάλλον φιλικό προς το περιβάλλον. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου προβλέπει ιδιωτικές κατοικίες και ξενοδοχεία, με συνολικό συντελεστή κάλυψης 40% της συνολικής έκτασης. Συγκεκριμένα, στα 4.200 στρέμματα προβλέπονται χρήσεις αμιγούς και γενικής κατοικίας, τουρισμού-αναψυχής, επιχειρηματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, υποδομές μεταφορών, καζίνο, γραφεία, τράπεζες, ουρανοξύστες κ.ά. Επίσης επιτρέπονται προσχώσεις, κτίρια, εγκαταστάσεις και κάθε λογής μπίζνες στην παραλία, στον αιγιαλό, στο συνεχόμενο ή παρακείμενο θαλάσσιο χώρο ακόμα και στον πυθμένα. Πρακτικά, δηλαδή, θα μπορούν ακόμα και να κάνουν προβλήτες, εξέδρες αλλά και να οργανώσουν υποβρύχιες δραστηριότητες, όπως είναι οι καταδύσεις.
Στα υπόλοιπα 2.000 στρέμματα προβλέπονται δρόμοι, τεχνικά έργα, κτίρια που θα καλύπτουν το 15% της έκτασης και ένα «πάρκο» -των επενδυτών και αυτό- με χρήσεις πρασίνου, τουρισμού – αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και αδιευκρίνιστων «πρότυπων αστικών υποδομών». Οι συντελεστές δόμησης κλιμακώνονται από 0,2 έως 2,2 με δυνατότητα υπέρβασης 20% και το ποσοστό κάλυψης στο σύνολο των 6.200 στρεμμάτων είναι 40%.
Όπως αναφέρουν σε κοινή τους επιστολή οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής, την πρωτοβουλία και το σχεδιασμό για όλα τα παραπάνω θα την έχουν οι ίδιοι επενδυτές οι οποίοι ουσιαστικά θα προκαλούν την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, δηλαδή θα νομοθετούν!

Διώχνουν τους παρείσακτους
Η βιασύνη για το ξεπούλημα είναι τέτοια που, σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπονται διαδικασίες εξπρές για την έξωση ακόμα και αποζημίωση των ήδη υπαρχουσών χρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε το φιλέτο να παραδοθεί καθαρό προς χρήση και εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα, καθιερώνονται ειδικές διαδικασίες εξπρές για την έκδοση αδειών, τις κατεδαφίσεις και την άμεση ανάκληση των παραχωρήσεων σε δημόσιους και κοινωνικούς φορείς και την αποβολή τους από το χώρο, διατάξεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους μέχρι σήμερα ελληνικούς νόμους αλλά και με το ίδιο το Σύνταγμα. Το Δημόσιο ετοιμάζεται διά νόμου να καταστρατηγήσει τις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης των χώρων του Ελληνικού, καλώντας τους ενοίκους να αποχωρήσουν σε διάστημα μόλις ενός μήνα από τη σχετική ειδοποίηση, όντας διαθέσιμο να πληρώσει ακόμα και 18 ενοίκια ως αποζημίωση προς τους μισθωτές. Μεταξύ των «ενοίκων» είναι ο ίδιος ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι ΑΜΕΑ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα αμαξοστάσια του ΤΡΑΜ αλλά και η ίδια η Ελληνικό Α.Ε.
Προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι διατεθειμένοι να παλέψουν οι δήμαρχοι της περιοχής, όπως τονίζει με δήλωσή του στον Δρόμο ο Χρήστος Κορτζίδης, να φέρουν δηλαδή όσο γίνεται περισσότερες δράσεις εθελοντικών φορέων, αναδασώσεις και κοινωνικές υποδομές μέσα στο χώρο.

Και «αριστερό» νερό στο κρασί…
Οι δήμαρχοι κάλεσαν ήδη με επιστολή τους τα κόμματα και την Περιφέρεια να αντιδράσουν αλλά τα πρώτα δείγματα δεν ήταν θετικά. Στη σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επικράτησαν απόψεις που έβαζαν σε προτεραιότητα την ανάγκη εσόδων μέσω της «ανάπτυξης» τόσο από την παράταξη του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος μίλησε γενικά για ανάγκη προστασίας του χώρου και περιβαλλοντικής διάστασης στην ανάπτυξή του, όσο και από την αντιπολίτευση του κ. Κικίλια ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, υιοθέτησε χωρίς δεύτερες σκέψεις το σχέδιο «ανάπτυξης». Αρνητική έκπληξη στάθηκε για ακόμα μία φορά η Δημοκρατική Αριστερά, με τον Γρηγόρη Ψαριανό να αναφέρεται (εντάσσοντας και τον εαυτό του) σε αριστερούς που λένε συνέχεια «όχι» και που θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις πτυχές του νέου σχεδίου.
Παρ’ όλα αυτά, αταλάντευτοι στις θέσεις τους παραμένουν οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να αντιταχθούν στο ξεπούλημα του Ελληνικού και στη μετατροπή του σε χώρο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών συμφερόντων, με τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος σε βάρος της ζωής, της υγείας τόσο των σημερινών κατοίκων όσο και των μελλοντικών γενιών. Όπως τονίζουν με νόημα σε κοινή τους δήλωση, οι κ.κ. Θάνος Ορφανός, Κώστας Κόκκορης και Χρήστος Κορτζίδης εκφράζουν όχι μόνο τη θέληση των δημοτών τους αλλά και το ζωτικό συμφέρον όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

 

Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης
«Απάντηση η χρήση του χώρου από τους πολίτες»

Ποια είναι η θέση των δήμων για το Ελληνικό;
Και οι τρεις δήμαρχοι παραμένουμε σταθεροί στην τεκμηριωμένη, με τις έγκυρες μελέτες του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου, πρότασή μας για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωνικές υποδομές. Αυτό θα είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ενός εναλλακτικού μοντέλου πραγματικής ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών όλου του Λεκανοπεδίου.

Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιδράσετε;
Η πιο αποτελεσματική αντίδραση μέχρι σήμερα είναι η χρήση του χώρου, το αγκάλιασμά του από τους πολίτες κόντρα στις λογικές που θέλουν να διώξουν όλες τις δράσεις ώστε να παραδώσουν ως φιλέτο το Ελληνικό στους ιδιώτες. Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διώξει τους αθλητικούς συλλόγους και τα σωματεία των ΑΜΕΑ από το χώρο, εμείς διοργανώνουμε νέες δραστηριότητες. Ετοιμάζουμε ήδη την επόμενη δεντροφύτευση σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής, συνδιοργανώνουμε μαζί με το Σύλλογο Δρομέων Υγείας, στις 8 Απριλίου, τον Μικρό Μαραθώνιο μέσα στο πάρκο, προγραμματίζουμε χρήσεις των υπαρχόντων κτιρίων για τη φιλοξενία αστέγων και γενικότερα καλούμε τον κόσμο και τους φορείς να κρατήσουν ζωντανή τη χρήση του χώρου για τις ανάγκες τους και για τις ανάγκες της πόλης και του Λεκανοπεδίου.

Κι αν δεν φτάσουν αυτά;
Ο αγώνας για τη διάσωση του Ελληνικού έχει γίνει πια συνείδηση των πολιτών. Εδώ και χρόνια είμαστε υποψιασμένοι για όσα σχεδιάζουν. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε έτσι την τελευταία μας ευκαιρία για καλύτερη ποιότητα ζωής στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη. Είναι ζήτημα επιβίωσης πλέον και άρα δεν αποκλείεται να φτάσουμε και σε πιο δυναμικές αντιδράσεις.

Πράγματι, δεν είναι το πρώτο σχέδιο αξιοποίησης που καταρτίζεται για την περιοχή.
Ήδη από τις εξαγγελίες Σουφλιά και αργότερα επί Σημίτη, το φιλέτο του Ελληνικού έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτικών εταιριών και σήμερα με τους δανειστές να απαιτούν κυριολεκτικά γη και ύδωρ παραμένει πρώτο στη λίστα των προς εκποίηση ακινήτων. Οι κάτοικοι όλης της Αττικής, όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!