Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ο e-Καλλικράτης και η e-απάτη

Ο e-Καλλικράτης και η e-απάτη

Πάνω από 5.000.000 ευρώ σκοπεύει να «ξοδέψει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για ιστοσελίδες και πληροφοριακά συστήματα. Του Βαγγέλη Σπάθα.

Στα πλαίσια της χρησιμοποίησης των νέων τεχνολογιών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, μία σειρά από επενδύσεις γίνονται τα τελευταία χρόνια. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στην καλύτερη οργάνωση του κράτους, στην προβολή των τουριστικών προορισμών της χώρας, την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και σε άλλες πολύ σημαντικές εφαρμογές;
Την ίδια στιγμή, το σάπισμα, ο παρασιτισμός, οι μίζες, οι «αρπαχτές» και οι «κουμπάροι» δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από τις συγκεκριμένες «επενδύσεις». Όποιος στοιχειωδώς σκαλίσει τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων και των κρατικών οργανισμών δεν θα δυσκολευτεί να βρει δημόσιο έργο που να μη συνοδεύεται από υπερκοστολογήσεις, μίζες και «αρπαχτές». Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που υποθήκευσε τη χώρα στους διεθνείς τοκογλύφους για να εξυπηρετήσει μία σειρά από ξένα και ντόπια αρπακτικά χρησιμοποίησε και τις νέες τεχνολογίες και εν πολλοίς και την άγνοια του κόσμου για να θησαυρίσουν κάποιοι, για ακόμη μία φορά, ληστεύοντας το λαό.
Η ιστοσελίδα του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου κόστισε το ποσό των 924.000 ευρώ (!), των τρόλεϊ 42.000 (!) ευρώ και στην κορυφή όλων η ιστοσελίδα του ΙΚΑ, που κόστισε το αστρονομικό πόσο των 2.309.000 ευρώ (!). Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος υλοποίησης μία πολύ καλής ιστοσελίδας δεν ξεπερνάει τις λίγες χιλιάδες ευρώ, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της κομπίνας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) φαίνεται  όμως ότι θα πάρει σύντομα τα σκήπτρα. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατατέθηκε στην ημερήσια διάταξη το θέμα: «Υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ψηφιακή Σύγκλιση». Ωστόσο  αποσύρθηκε, πιθανόν λόγω της προκλητικότητας της εισήγησης σε μια μέρα που πιθανόν να έπεφτε η κυβέρνηση.
Η εισήγηση περιλάμβανε τρεις προτάσεις.
Η πρώτη πρόταση αφορούσε τη δημιουργία «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εξυπηρέτησης Πολιτών / Επιχειρήσεων και Αυτοματοποίησης των Διαδικασιών Εποπτικού Μηχανισμού ΠΚΜ / e-Καλλικράτης» κόστους 3.500.000 ευρώ.
Η δεύτερη πρόταση τη δημιουργία «Ψηφιακού συστήματος ελέγχου εφαρμογής ορθών γεωργικών πρακτικών» κόστους 700.000 ευρώ.
Και η τρίτη πρόταση τη «Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», δηλαδή ιστοσελίδας, κόστους 1.000.000 ευρώ (!).
Ειδικότερα για την τρίτη πρόταση, που αφορά τη δημιουργία ιστοσελίδας προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιγράφεται ένα σύνολο λειτουργιών (ιστοσελίδα, παροχή πληροφοριών σε smartphones, δημιουργία αντίστοιχων σελίδων σε κοινωνικά δίκτυα Facebook, Twitter κ.τ.λ., εργαλεία διάδρασης-ερωταπαντήσεων με τουρίστες, newsletters, εμπορική πλατφόρμα κρατήσεων και πωλήσεων σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, εργαλείο μέτρησης επισκεψιμότητας, δυνατότητα προβολής του περιεχομένου και στοιχείων διάδρασης σε πολλές γλώσσες, εκπαίδευση χρηστών, τεχνολογίες προβολής της ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο) που ακόμη και στην πιο άρτια υλοποίηση με δυσκολία το κόστος θα ξεπερνούσε τις λίγες χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Επειδή τα λεφτά είναι πολλά, είναι σίγουρο ότι το αποσυρμένο θέμα θα επανέλθει. Την ίδια ώρα, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες κάτοικοι του Δήμου Βόλβης δεν έχουν πάρει -και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρουν- ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.

* Ο Βαγγέλης Σπάθας είναι μηχανικός Η/Υ και μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σχόλια

Exit mobile version