Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή σχετικά με τις διαδικασίες πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν υπήρξε αρκετά σαφής στην απάντησή του επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σκανδαλώδη παραχώρηση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με την ερώτησή του ο κ. Χουντής ζήτησε από την Κομισιόν διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα «τη χρεοκοπία και ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας με το προκλητικά χαμηλό τίμημα των 95 εκατ. ευρώ, όταν η Τράπεζα είχε ήδη ενισχυθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 6,7 δισ., τα οποία… χάθηκαν».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος επιρρίπτει καθαρά τις ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδας και στις ελληνικές κυβερνήσεις δηλώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ στις 29/10/2011… πριν τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα PSI, το οποίο οργάνωσαν οι ελληνικές Αρχές» και συνεχίζει: «μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα PSI, η ΑΤΕ εμφάνισε μεγάλα αρνητικά κεφάλαια. (…) Μετά την εφαρμογή του PSI, η ΑΤΕ χρειάστηκε πρόσθετη κρατική ενίσχυση, η οποία δεν αποτελούσε μέρος του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης».
Με δήλωσή του ο Νίκος Χουντής καταγγέλλει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν ότι με το PSI του Μαρτίου θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία και ως εκ τούτου, σε «υποχρεωτική» ιδιωτικοποίηση την Αγροτική Τράπεζα, το έκαναν». Και δηλώνει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ ότι «θα διερευνηθούν πλήρως οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ευθύνες της τότε διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης».

Ν.Ακρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!