Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2010 από τις εκδόσεις «Τόπος» το βιβλίο «Ο χάρτης της κρίσης – το τέλος της αυταπάτης», ένας συλλογικός τόμος που περιέχει κείμενα εννέα γνωστών οικονομολόγων.

Τα ζητήματα της κρίσης εξετάζονται από διάφορες οπτικές γωνίες, έτσι που το τελικό αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα περιεκτικό και ενδιαφέρον. Γράφουν οι: Λ. Βατικιώτης (Σαράντα άδοξα χρόνια: η μετάσταση στην Ελλάδα μιας χρόνιας και δομικής κρίσης, Κ. Βεργόπουλος (Ελληνική κρίση και προοδευτική πολιτική), Μ. Γκίβαλος (Παγκοσμιοποίηση – οικονομική κρίση – πολιτική: σχέσεις αντινομίας και σύγκρουσης), Μ. Ζέρβας (Οικονομική κρίση και περιβάλλον), Γ. Κουζής (Η πορεία της νεοφιλελεύθερης απορύθμισης της εργασίας και το άλλοθι της κρίσης), Κ. Λαπαβίτσας (Η δομική κρίσης της περιφέρειας της Ευρωζώνης), Σ. Μαυρουδέας (Ανάπτυξη και κρίσεις: η ταραγμένη διαδρομή του ελληνικού καπιταλισμού), Π. Παπακωνσταντίνου (Αν όχι τώρα, πότε; Η κρίση του καπιταλισμού και η αριστερά της κρίσης), Γ. Τόλιος (Οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης στην Ελλάδα: προϋποθέσεις προοδευτικής εξόδου).
Παραθέτουμε, λόγω περιορισμένου χώρου, ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο του Λ. Βατικιώτη, στο οποίο (πριν από  αρκετούς μήνες) προβλέπεται μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνεται αυτές τις μέρες.
«…Η Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων είναι εδώ! Εάν συνεχιστεί αυτή η απόκλιση, η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αποδειχθεί ωρολογιακή βόμβα. Δεδομένης της αντιπληθωριστικής προτεραιότητας της ΕΚΤ, μια συνεχιζόμενη μεγέθυνση της γερμανικής οικονομίας είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη Φρανκφούρτη να ανεβάσει τα επιτόκια, επικαλούμενη τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα σημάνει ύφεση χωρίς προηγούμενο για εκείνες τις οικονομίες που δεν έχουν ολοκληρώσει την έξοδο τους και χρειάζονται επεκτατική οικονομική πολιτική…».     

Χρ. Καραμάνος
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!