Η συστηματική επίθεση που εξαπολύθηκε ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα, σχετικά με το σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος με δυνάμεις που θα δεσμευτούν σε ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα (και ερμηνεύτηκαν ως υπόγεια, κρυφή κ.λπ. συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων) δείχνουν τον πανικό του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, μπροστά στο ενδεχόμενο να αλλάξουν ριζικά οι όροι της πολιτικής κονίστρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι ηγεσίες των τέως μεγάλων κομμάτων έχουν λάβει τα μηνύματα και γνωρίζουν ότι τα ποσοστά τους είναι χαμηλότατα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει σημαντική δυναμική και άνοδο, την ώρα που Καμμένος και Χρυσή Αυγή δείχνουν να πιέζονται…
Αν και η ενορχήστρωση αφορά όλα αυτά τα κόμματα, οι κύριες αιχμές, ωστόσο, συγκεντρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορεί να γίνει πόλος συσπείρωσης δυνάμεων -πολιτικών και κοινωνικών- που να απαιτούν μια διαφορετική πορεία. Οι προτάσεις του, οι αναφορές του και οι δεσμοί που μπορεί να αναπτύξει με αυτές, δημιουργούν νέα δεδομένα και στην κεντρική σκηνή και στο χώρο της Αριστεράς. Επομένως, είναι εντελώς μέσα στη λογική των καιρών οι τρικλοποδιές, οι παγίδες, οι διαστρεβλώσεις θέσεων και απόψεων, η λάσπη.
Πίσω από όλα τα χτυπήματα, πάνω και κάτω από την μέση, έχει ενδιαφέρον ο φόβος μήπως η Αριστερά βγει από το καβούκι της, βγει από το πλαίσιο που είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα οι αστοί και αρχίσει προτάσεις και πολιτικές που θα τους «ζαλίσουν» και θα δημιουργούν νέα δεδομένα, θα τροποποιούν συσχετισμούς, θα ανατινάζουν συμφωνίες και δεσμεύσεις μνημονιακού και τροϊκανού χαρακτήρα, έχοντας για όλα αυτά τη μεγάλη στήριξη από το λαό.
Αυτό είναι το υπόβαθρο, αυτή είναι η αιτία για την τελευταία εκδοχή πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Κ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!