Του Ηλία Σταθάτου. Αντιμέτωποι με τη ραγδαία επιδείνωση των ζωών τους, βρίσκονται οι κάτοικοι στον Δήμο Παύλου Μελά, καθώς και γενικότερα στην περιοχή της Σταυρούπολης. Αιτία, οι δραστηριότητες των εταιριών τσιμέντου και σκυροδέματος, ΤΙΤΑΝ και CaO Hellas Μακεδονική Ασβεστοποιία, οι οποίες, με τις οχλήσεις που προκαλούν, αποτελούν μια βραδέως εκρηγνυόμενη περιβαλλοντική, ωρολογιακή βόμβα.

Διαρροές, ηχορύπανση, συγκάλυψη
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναμφίβολα, συνιστούν οι συνεχείς διαρροές άγνωστων αερίων από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΤΙΤΑΝ. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί πάνω από 20(!) διαρροές, με τελευταίο περιστατικό τη διαρροή που ξέσπασε τα ξημερώματα, μεταξύ 30/11 και 1/12. Πρόκειται για βλάβες πολύωρες, που μπορεί να φτάσουν και τις τέσσερις ώρες, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με πολυποίκιλους ρύπους και σκόνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω βιομηχανία, η οποία αποτελεί την κορωνίδα των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της περιοχής, βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική θέση, καθώς από εκεί περνά το σύνολο σχεδόν των αέριων ρευμάτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζει πρόβλημα το σύνολο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία των μετρήσεων από το μηχάνημα μέτρησης PM10 της Ευκαρπίας, δείχνουν ότι πάνω από 60-70 φορές το χρόνο οι μετρήσεις περνούν τα όρια συναγερμού, όταν η ευρωπαϊκή ένωση επιτρέπει μόνο εφτά φορές το χρόνο απλά να ξεπερνάει τα όρια ασφαλείας.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, όμως, δεν αποτελεί το μόνο περιβαλλοντικό δεινό που πλήττει τους κατοίκους της περιοχής. Εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα προκύπτει από την ηχορύπανση που προκαλούν οι μύλοι και οι ανεμιστήρες της εταιρίας, κάνοντας τη ζωή, ειδικά το βράδυ, ανυπόφορη. Η αντίδραση των αρμοδίων, καθ’ όλα συνηθισμένη. Οι ρύποι, δεν είναι ρύποι, αλλά «ατμοί», κατά την ΤΙΤΑΝ. Όσο για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ώστε ο εταιρικός κολοσσός να προβεί σε βελτιωτικά έργα για να μειωθεί ο θόρυβος, ουδεμία ουσιαστική ανάληψη ευθύνης. Λίγα και ανεπαρκή έργα και αυτά όταν το εργοστάσιο υπολειτουργεί.

Η αντίδραση των κατοίκων
Πρόσφατα αποδόθηκε στο Δήμο Παύλου Μελά γραπτό ψήφισμα διαμαρτυρίας από 400 πολίτες, για τις επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργίες και διαρροές. Σε αυτό απαιτούν, από τον κρατικό μηχανισμό, το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, να διερευνήσουν τα αίτια των παραπάνω προβλημάτων και να προχωρήσουν αν χρειαστεί σε τιμωρία των εν λόγω βιομηχανιών για μη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους και για έλλειψη σεβασμού προς τους περίοικους πολίτες, που από τα ατυχήματά τους επηρεάζεται αρνητικά η υγεία τους και φυσικά η ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία ΤΙΤΑΝ θέλει να εμφανίζεται ως ιεραπόστολος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Το αν ο σεβασμός της ζωής και της υγείας των πολιτών εντάσσεται στην εν λόγω κατηγορία εταιρικών ευαισθησιών, μένει να το δούμε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!