Την ίδια ημέρα, στις 5 Μαρτίου, που ο Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε ότι η Βρετανία έκανε το σωστό πηγαίνοντας στον πόλεμο του Ιράκ, ο υποδεκανέας των πεζοναυτών Τζο Γκλέντον καταδικάστηκε ως «απών χωρίς άδεια» σε 9 μήνες φυλακή, γιατί αρνήθηκε να επιστρέψει στο Αφγανιστάν και συμμετέχει σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες για έναν πόλεμο που είναι αδικαιολόγητος και επιφέρει μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Από το 2003 που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ Βρετανοί στρατιώτες έχουν βρεθεί «απόντες χωρίς άδεια» 17.000 φορές. Η κατηγορία αυτή κατατάσσεται αμέσως πριν από τη λιποταξία και επισύρει ποινές φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια. Το στρατοδικείο αφαίρεσε, επίσης, από τον Γκλέντον το βαθμό του υποδεκανέα τον οποίο είχε κερδίσει λόγω της συνεπούς υπηρεσίας του. Κρίθηκε ένοχος γιατί «απουσίασε χωρίς επίσημη άδεια», ενώ την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η κατηγορία της λιποταξίας που επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Ο εικοσιεφτάχρονος Γκλέντον σκόπευε να αρνηθεί τη λιποταξία. Οι δικηγόροι του πιστεύουν ότι το στρατοδικείο δεν του απηύθυνε αυτή την κατηγορία, προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη δίκη, στην οποία ο υποδεκανέας θα υπερασπιζόταν τον εαυτό του βάσει του ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι εξ ολοκλήρου παράνομος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν μάλλον επικίνδυνη για τη βρετανική κυβέρνηση, σε μια εποχή που η Επιτροπή Τσίλκοτ εξετάζει το θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

Η δίκη του Γκλέντον ήταν μεγάλο γεγονός για το αντιπολεμικό κίνημα. Ο ίδιος έστειλε επιστολή στον Γκ. Μπράουν με τις απόψεις του και ζήτησε υποστήριξη από άλλους στρατιώτες. Μια ομάδα της πρωτοβουλίας Σταματήστε τον Πόλεμο διαδήλωσε την ημέρα της δίκης έξω από τη στρατιωτική βάση, ενώ άλλες τον υποστήριξαν μέσα στο δικαστήριο.

Ο Γκλέντον υπηρέτησε στο Αφγανιστάν εφτά μήνες το 2006. Τον επόμενο Ιούνιο λίγο πριν επιστρέψει στο μέτωπο για μια δεύτερη θητεία κατέφυγε στην Μπανγκόκ. Έμεινε στην Ασία και την Αυστραλία λίγο περισσότερο από δύο χρόνια πριν παραδοθεί στις στρατιωτικές αρχές τον Ιούνιο του 2009.

Η ποινή τού επιβλήθηκε παρά τα ελαφρυντικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Ο Γκλέντον έπασχε από μετατραυματικό σοκ. Σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες του για τον πόλεμο, δεν επιθυμούσε να επιστρέψει στο Αφγανιστάν. Η ψυχική του κατάσταση αγνοήθηκε πλήρως από τους διοικητές του. Η μόνη συμβουλή που του δόθηκε όταν επέστρεψε από το Αφγανιστάν ήταν από έναν ιερέα που του είπε «μη βγαίνεις έξω να πίνεις και μετά να χτυπάς τη γυναίκα σου».

Ο Γκλέντον αντιμετώπισε εκφοβισμό και επιθετικότητα, όταν προσπάθησε να αναφέρει στο λοχία του τις αμφιβολίες του για τον πόλεμο. Όταν διατύπωσε τις ενστάσεις του τον αποκάλεσαν «δειλό και κοπανατζή» και τον διέσυραν. Όπως ανέφερε ο συνήγορός του, ο Γκλέντον δεν ήταν πασιφιστής. Εντάχθηκε στο στρατό στα 22 του, όντας ιδεαλιστής και «ελαφρώς αφελής». Επιδίωξε να πάει στο Αφγανιστάν όπου, όπως του είχαν πει, οι βρετανικές δυνάμεις βοηθούν τον ντόπιο πληθυσμό. Στους 7 μήνες της παραμονής του στο Αφγανιστάν οι εμπειρίες άρχισαν να έρχονται σε σύγκρουση μ’ όσα του είχαν πει. Άρχισε να βλέπει ότι ο πόλεμος ήταν άδικος. Υπηρετώντας στην επιμελητεία των δυνάμεων που εδρεύουν στην επαρχία Χελμάτ η δουλειά του ήταν να τοποθετεί τις σορούς των νεκρών συναδέλφων του σε φέρετρα για το τελευταίο τους ταξίδι. Αυτή η εμπειρία τον συγκλόνισε. Η Σύμβαση της Γενεύης, όπως υποστηρίζει, καθώς και το Ολοκαύτωμα μας δείχνουν ότι κανένας στρατιώτης δεν λειτουργεί σωστά, όταν μόνο υπακούει στις διαταγές των ανωτέρων του.

 

Μηνύματα υποστήριξης προς: Lance Corporal Joe Glenton Military Corrective Training Centre, Berechurch Hall Camp, Colchester CO2 9NU, UK

Email: [email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!