Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Ξεκινά σήμερα στις 4 μ.μ. στον Πολυχώρο Αθηναΐς και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν η Εισήγηση της Γραμματείας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το σχέδιο πολιτικής απόφασης, καθώς και η Εισήγηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το ενιαίο πολιτικό σχήμα, την οποία δημοσιεύουμε ολόκληρη
παρακάτω:

1 Στις εκλογές του Ιουνίου, πάνω από 1.650.000 πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ – εκλογικό αποτέλεσμα που είναι σε μεγάλη αριθμητική απόσταση από τις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, πριν από τις πρώτες εκλογές, τον Μάιο, δεκάδες πολίτες προσέρχονταν στις Τ.Ε. και στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας οι ίδιοι και οι ίδιες να συνδεθούν με κάποιο τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, να εκφραστούν, να συμμετέχουν, να διατυπώσουν γνώμη. Οι πρόσφατες εξελίξεις και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κάνουν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να περάσει σε νέα φάση, η οποία πρέπει να αποτυπωθεί και στην οργανωτική του δομή. Έτσι κι αλλιώς, η μεγάλη εισροή νέου κόσμου στις (αναντίστοιχες, πολλές φορές) υπάρχουσες οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει σημαντικές αλλαγές.
Προτείνεται, λοιπόν, να αποφασιστεί η έναρξη της διαδικασίας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, σε όλα τα επίπεδα. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί τόσο γενναίες αποφάσεις όσο και προσεκτικά, σταθερά βήματα. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ -ένας έτσι κι αλλιώς πρωτότυπος και τολμηρός πολιτικός σχηματισμός- οφείλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ενιαίου πολιτικού φορέα, ενός μαζικού αριστερού φορέα που θα εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο, θα αντιστοιχεί στις ανάγκες της Αριστεράς του 21ου αιώνα, θα αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» για την ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων, για την πολιτική ανατροπή, για την κοινωνική αλλαγή, για να έρθει στην εξουσία ο λαός.
Στις συζητήσεις που έγιναν στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η παραπάνω άποψη συγκέντρωσε την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους των μελών της. Ωστόσο, υπήρξαν και απόψεις που διαφωνούσαν (Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ). Η αρνητική άποψη της ΚΕΔΑ στηρίζεται στην αντίληψη ότι η όξυνση της κρίσης και η αντίσταση στα μνημόνια επιβάλλουν την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών παραπέρα διεύρυνσης του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιώδης προϋπόθεση είναι η ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες του. Απαιτείται, λοιπόν, σύμφωνα με αυτή την άποψη, η συγκρότηση των οργάνων και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα που θα βάλει τέρμα στην προοπτική παραπέρα συσπείρωσης της Αριστεράς.

2 Ο ενιαίος πολιτικός φορέας δεν ξεκινάει από μηδενική βάση, αλλά αποτελεί μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Έτσι, ο φορέας αυτός
α) έχει ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς (που αποτυπώνεται στα ντοκουμέντα και στη Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ)·
β) στηρίζεται στην πολιτική ενότητα (συμπεριλαμβάνει δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της κομμουνιστικής Αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας, των κινημάτων αντίστασης και δυνάμεις προερχόμενες από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία). Επιπλέον, αυτό το νέο πολιτικό υποκείμενο οφείλει να έχει ενιαίο πολιτικό σχέδιο και ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που να απορρέουν από τα συσσωρευμένα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μόνο αν απαντάει πειστικά σε αυτά τα προβλήματα της κοινωνίας θα μπορέσει να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας˙
γ) έχει συγκεκριμένες δημοκρατικές οργανωτικές δομές και διαδικασίες.

3 Το όνομα του ενιαίου φορέα περιέχει οπωσδήποτε τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ, μια και είναι ένα όνομα καταξιωμένο και αναγνωρίσιμο στην κοινωνία. Έτσι κι αλλιώς, το όνομα τελικά θα αποφασιστεί από το συνέδριο του ενιαίου σχήματος.

4 Τα στάδια της μετάβασης στον ενιαίο φορέα προτείνεται να είναι, συνοπτικά, τα εξής:
α) Καμπάνια εγγραφής μελών στον ενιαίο φορέα, παράλληλα με ανοιχτές συνελεύσεις των Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, το διάστημα του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου. Μέλη θεωρούνται όσοι/ες προσέρχονται για να εγγραφούν, αποδέχονται το πλαίσιο του σχήματος και συμμετέχουν στις διαδικασίες του. Αντικείμενο των συνελεύσεων, το «δέσιμο» της Τ.Ε., η αποτίμηση των εκλογών, η εκλογή Συντονιστικής Γραμματείας, όπου χρειάζεται. Όπου δεν υπάρχει Τ.Ε., συγκροτείται, στη βάση τής αυτοοργάνωσης. Οι Τ.Ε. συγκροτούνται σε επίπεδο τοπικό, κλαδικό, χώρου εργασίας ή θεματικό και νομιμοποιούνται από τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλη αυτή η διαδικασία σε επίπεδο βάσης ξεκινάει από σήμερα, από τώρα, χωρίς να περιμένουμε την ολοκλήρωση των συνολικών διαδικασιών, και απευθύνεται σε όλον αυτό τον κόσμο που βρέθηκε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ το τελευταίο διάστημα.
β) Τον Σεπτέμβριο, και ενώ συνεχίζεται η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, οι συνελεύσεις των Τ.Ε. εκλέγουν/επιλέγουν αντιπροσώπους για Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
γ) Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, που αποφασίζει τη διαδικασία ίδρυσης του ενιαίου φορέα. Αποφασίζει, επίσης, τις διαδικασίες (τον «οδικό χάρτη») ομογενοποίησης προς τον ενιαίο φορέα, καθώς και κωδικοποιεί εκ νέου το επικαιροποιημένο πρόγραμμα.
δ) Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκλέγει Κεντρικό Όργανο (ή όπως αλλιώς ονομαστεί). Το Κεντρικό Όργανο, μεταξύ άλλων, θα οργανώσει και το συνέδριο που θα ακολουθήσει τη συνδιάσκεψη. Ενδεικτικά και ως παράδειγμα μόνο, το Κεντρικό Όργανο μπορεί να αποτελείται από 200 μέλη, με σύνθεση, στη δεδομένη μεταβατική στιγμή, ως εξής: 50 μέλη ορίζονται από τις συνιστώσες· 10 θέσεις καταλαμβάνουν βουλευτές (εκλέγονται είτε από την Κ.Ο. είτε από το σώμα, με σειρά εκλογής)· 50 μέλη εκλέγονται από τις περιφέρειες, ώστε να υπάρχει τοπική εκπροσώπηση· 90 μέλη εκλέγονται άμεσα από το σώμα της Συνδιάσκεψης. Καμία συνιστώσα δεν μπορεί συνολικά να έχει πάνω από το 50% των μελών.
ε) Το Κεντρικό Όργανο εκλέγει Γραμματεία (η εκπροσώπηση εκεί πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω).
στ) Μέχρι να υπάρξει άλλη απόφαση, οι αποφάσεις παίρνονται σύμφωνα με την απόφαση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ (αυξημένη πλειοψηφία 2/3). Μέχρι τη συνδιάσκεψη λειτουργούν η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
Σε όλες τις διαδικασίες, από τις συνελεύσεις των Τ.Ε. μέχρι τη συνδιάσκεψη, παίρνουν μέρος όσες δυνάμεις του συμμαχικού σχήματος επιθυμούν.
ζ) Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίζει συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί περίπου την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2013.
η) Στο διάστημα αυτό, οι στόχοι είναι:
– η μεγαλύτερη ενοποίηση σε επίπεδο βάσης·
– η εκλογή ενδιάμεσων οργάνων σε περιφέρειες και πόλεις·
– η επικαιροποίηση του προγράμματος και της διακήρυξης·
– η προετοιμασία του καταστατικού·
– η επεξεργασία των οργανωτικών προτάσεων για τον ενιαίο φορέα·
– η ενοποίηση στον συνδικαλιστικό χώρο·
– η ενοποίηση σε επίπεδο νεολαίας·
– η ενοποίηση των ΜΜΕ ή η ίδρυση νέων μέσων του ενιαίου φορέα·
– το ενιαίο ίδρυμα θεωρητικής επεξεργασίας.
θ) Το συνέδριο σημαίνει και το τέλος της μεταβατικής περιόδου και επικυρώνει οριστικά την ίδρυση του ενιαίου φορέα.

5 Ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος πολιτικός φορέας, πολυτασικός και πλουραλιστικός. Το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν και θα αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η διαδικασία ομογενοποίησης του ενιαίου φορέα.
Στη Γραμματεία, υπήρξαν απόψεις που υποστήριξαν τη διπλή ένταξη χωρίς καταληκτική ημερομηνία. Οι Ενεργοί Πολίτες περιγράφουν τον ενιαίο φορέα ως φορέα που θα δρα ενιαία σε όλους τους τομείς, αλλά οι πολιτικές δυνάμεις που τον συγκροτούν διατηρούν την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική τους οντότητα.

6 Όλη αυτή η διαδικασία μετάβασης απαιτεί σοβαρές και αξιόπιστες συλλογικές διαδικασίες, ουσιαστική και μεγάλη συμμετοχή κόσμου (πρέπει να βάλουμε έναν υψηλό στόχο για την εγγραφή νέων μελών), καθώς και να αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, πρέπει να αποτελεί μέρος μιας εξωστρεφούς διαδικασίας επαφής με την κοινωνία, δράσης κ.λπ. Πρέπει, δηλαδή, όλη η οργανωτική διαδικασία να συνδυαστεί με ένα εξωστρεφές πολιτικό σχέδιο δράσης που να εμπνέει και να προωθεί τη συμμετοχή του κόσμου.
Επιπλέον, ο μετασχηματισμός σε ενιαίο φορέα πρέπει να συνδυαστεί με την επιμονή στην πρόταση για την ενότητα της Αριστεράς, μια πρόταση που αποτελεί στρατηγική επιλογή μας και έχει γίνει αποδεκτή από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.
Είναι προφανές ότι αυτή η πορεία ανασυγκρότησης/μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν είναι οργανωτική αλλά βαθιά πολιτική διαδικασία, που θα καταλήξει σε έναν πραγματικά ευρύ, ενιαίο, πολυτασικό, πλουραλιστικό, δημοκρατικό, μαχητικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των σημερινών δύσκολων συνθηκών στην κοινωνία».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!