Αλέξης Τσίπρας: “Άλλαξαν τα πάντα, αλλάζουμε κι εμείς”

Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, κι αφού είχαν προηγηθεί συνεδριάσεις της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, συγκλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του σχήματος. Με την ενεργητική συμμετοχή των μελών της ΠΣΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και με την παρουσία εκατοντάδων παρατηρητών, η διήμερη συνάντηση ασχολήθηκε με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και με την επείγουσα ανάγκη μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά του απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με δεδομένες τις εντελώς διαφορετικές, πλέον, συνθήκες. Το κλίμα ελάχιστα θύμιζε παλιότερες ανάλογες συνεδριάσεις: κυριάρχησαν η αίσθηση ευθύνης, η διάθεση για δημιουργική συζήτηση και για ουσιαστική συμφωνία, η αγωνία για να βρεθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ο καλύτερος τρόπος ώστε να υποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το λαϊκό ποτάμι που εισβάλλει ορμητικά στις γραμμές του.
Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε θαρραλέα: «Όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους δυο μήνες στη χώρα δεν άλλαξαν μόνο τους πολιτικούς συσχετισμούς – άλλαξαν τα πάντα, άλλαξαν κι εμάς», και συνέχισε λέγοντας ότι η συσπείρωση πλατιών λαϊκών μαζών γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ «ήταν για εμάς μια βίαιη ωρίμανση, που ήταν φυσικό να αναδείξει τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες μας, τις οποίες όμως δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί». Ανταποκρινόμενος στο αίτημα των καιρών, ο πρόεδρος της Κ.Ο. αναγνώρισε ότι «για να σταθούμε με επάρκεια στις νέες συνθήκες χρειαζόμαστε νέους τρόπους λειτουργίας», και άρα «οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το βήμα της ενότητας με το οποίο πετύχαμε την νίκη του Ιουνίου». Χαρακτήρισε ως «μια νέα πανίσχυρη συνιστώσα τον κόσμο που μας στήριξε, που πιστεύει σε εμάς, που αναζητά δύναμη και πείσμα για να αλλάξει το μέλλον», και τόνισε ότι «ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πρέπει να βασιστεί στην αυτοοργάνωση του λαϊκού παράγοντα, με ανοιχτές συνελεύσεις παντού, με ζωντανή πολιτική συζήτηση, με άμεσους στόχους για την οργάνωση της αλληλεγγύης και των κοινωνικών αντιστάσεων».
Στη συνέχεια ο Αλέκος Καλύβης υπέβαλε εισήγηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ ο Κώστας Αθανασίου παρουσίασε την πρόταση για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις δεκάδων μελών της ΠΣΕ και βουλευτών, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους υιοθέτησαν τις εκτιμήσεις και κατευθύνσεις τις οποίες υποστήριξαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι εισηγητές. Υπήρξαν βέβαια και  διαφοροποιήσεις, οι σημαντικότερες των οποίων εκφράστηκαν από τον Μ. Γλέζο (Ενεργοί Πολίτες) και τον Γ. Θεωνά (ΚΕΔΑ). Ο Μ. Γλέζος συγκεκριμένα αντιτάχθηκε στη δημιουργία ενιαίου φορέα και ζήτησε τη διατήρηση της συμμαχικής μορφής, παρόλο που ταυτόχρονα ζήτησε την ενιαία εμφάνιση προς τα έξω, προτείνοντας ακόμη και τη συγχώνευση των εντύπων των συνιστωσών σε μια ενιαία εφημερίδα. Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ εξέφρασε επίσης ενστάσεις για τον ενιαίο φορέα, μεταξύ άλλων διότι μπορεί να δυσχεράνει το άνοιγμα σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Οι όποιες διαφοροποιήσεις, πάντως, δεν εμπόδισαν τελικά την ομόφωνη υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης και του σχεδίου για την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ – κατάληξη που ήταν ενδεικτική του καλού κλίματος και της συνθετικής διάθεσης που κυριάρχησε.
Στη σχετική απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής τονίζεται ότι το νέο πολιτικό υποκείμενο θα έχει ενιαίες αποφάσεις, ενιαία δράση και ενιαία παρουσία, ενώ η πορεία ενοποίησης θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, θα αναπτυχθεί μια πανελλαδική καμπάνια εγγραφής μελών, που θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένα μέτρα υπ’ ευθύνη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας θα οργανωθούν παντού λαϊκές συνελεύσεις ενώ, όπου δεν υπάρχουν τοπικές επιτροπές, αυτές θα δημιουργούνται στη βάση της αυτοοργάνωσης. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο, θα εκλεγούν αντιπρόσωποι και θα συγκληθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία θα αποφασίσει: α) το πολιτικό πρόγραμμα, β) τις βασικές αρχές λειτουργίας, γ) τον «οδικό χάρτη» προς το Συνέδριο, ενώ θα εκλέξει και νέο Κεντρικό Όργανο. Η πορεία ενοποίησης θα μπει στη δεύτερη φάση της με τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Επιτροπής Θέσεων και Καταστατικού, και με τον ορισμό του χρόνου και τρόπου σύγκλησης του Συνεδρίου. Επιπλέον, τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ υιοθέτησαν ήδη συγκεκριμένους προσανατολισμούς για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μόνιμη και σταθερή σχέση με τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, καθώς και η παρουσία των βουλευτών «έξω από τη Βουλή», η περιοδική λογοδοσία τους σε λαϊκές συνελεύσεις κ.λπ.
Μεθαύριο Δευτέρα 9 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις και κατευθύνσεις που υιοθέτησε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Την επόμενη μέρα θα δώσει, με την παρουσία του στο Περιστέρι, το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου γύρου λαϊκών συνελεύσεων τις οποίες συγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, στα πλαίσια ταχείας υλοποίησης αυτών των σημαντικών αποφάσεων. Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση της Τοπικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Δημαρχείου.

Μ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!