Αστυνομία και ακροδεξιά σε πλήρη συνεργασία

Φανταστείτε την εξής εικόνα: Ένα πλήθος ανθρώπων, που δεν υπερβαίνει τα 40 άτομα, συγκεντρωμένο έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Με ντουντούκες και αβγά να βρίζει έναν άνθρωπο που βρίσκεται μέσα σ΄αυτό. Οι συγκεντρωμένοι να απειλούν και να ασκούν λεκτική βία, να είναι φανερό πως υπάρχει ζήτημα σωματικής ακεραιότητας και οι αξιωματικοί με τους αστυνομικούς να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ξεπερνώντας τα όρια του θράσους, να σου λένε πως εσύ ευθύνεσαι για ότι συμβαίνει.

Η έκρυθμη κατάσταση να εντείνεται και στην ερώτηση, «γιατί δεν επεμβαίνετε;» να σου απαντούν πως αν επιχειρούσουν να τους συλλάβουν θα τους κάψουν το τμήμα.

Αν υπάρχει αυτή η σκηνή; Καλύτερα μη βρεθείτε στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.
Διότι, εκτός από τους Χρυσαυγίτες και τους διάφορους άλλους εθνικιστικών οργανώσεων που τραμπουκίζουν όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους, θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τους αστυνομικούς υπαλλήλους της περιοχής οι οποίοι, μάλλον, γνωρίζονται πολύ καλά με τους «αγανακτισμένους πολίτες».

Προπηλακισμοί εν γνώσει…
Η δικηγόρος, στο επάγγελμα, κ. Ευγενία Κουνιάκη βρέθηκε για την άσκηση του επαγγέλματός της, την περασμένη Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στον Άγιο Παντελεήμονα.
Η υπεράσπιση ενός Αφγανού ήταν αυτό που εξόργισε κάποιους λίγους εθνικιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν φραστικά εναντίον της, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. «Στην είσοδο του τμήματος, συναντήθηκα με τον αδελφό του εντολέα μου, ένα φίλο του και έναν μεταφραστή για να συζητήσουμε σχετικά με την υπόθεση…», διηγείται στον Δρόμο η κ. Κουνιάκη φέρνοντας στο μυαλό της το βράδυ της Κυριακής: «…και στα δευτερόλεπτα που βρισκόμασταν έξω, μας πλησιάζει ένας κύριος εκεί από την γειτονιά, γύρω στα 50 με ξυρισμένο κεφάλι, μαζί με άλλες δύο γυναίκες και άρχισαν ουσιαστικά τις φωνές και τις προκλήσεις όπως, “Τι κάνεις εδώ; Τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;”, και στη συνέχεια μου έλεγαν να φύγω από την περιοχή διότι “εδώ είναι η γειτονιά μας και εσύ έρχεσαι και υπερασπίζεσαι αυτούς τους δολοφόνους”. Και μετά αρχίζει μια ιστορία όπου αρχίζουν και μαζεύονται διάφοροι, ξεστομίζοντας βρισιές όλων των ειδών, μέχρι και σεξιστικές, ρατσιστικά σχόλια “να φύγουν αυτοί να φύγεις και εσύ”. Και επειδή η κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη, εκείνη τη στιγμή μπήκα μαζί με έναν συνάδελφο στο αστυνομικό τμήμα».
Ρωτήσαμε τη δικηγόρο αν οι αστυνομικοί, ενώ διαδραματιζόταν η λεκτική επίθεση εναντίον της, έκαναν κάτι και απάντησε: «Βγήκαν κάποια στιγμή έξω και μου είπαν να απομακρυνθώ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα! Και φυσικά τους απάντησα πως δεν υπήρχε περίπτωση να απομακρυνθώ εγώ, αφού αυτοί ήταν που με απειλούσαν. Και όταν οι απειλές έγιναν ενώπιον του αστυνομικού “έλα στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και θα δεις” και του το επεσήμανα, αυτοί απάντησαν σε ειρωνικό τόνο “φυσικά για καφέ σου λέμε να έρθεις”. Τελικά, μπαίνω μέσα στο αστυνομικό τμήμα γιατί είχαν αρχίσει να μαζεύονται από διάφορες γωνιές και είχαν φτάσει συνολικά τα 30-35 άτομα. Μετά πρέπει να ήρθαν και άλλοι. Ήταν πολύ οργανωμένο διότι είχαν ντουντούκες, αβγά κ.λπ.».

…Και προς γνώση
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τρομοκρατίας η κ. Κουνιάκη, παρά το φόβο για την σωματική της ακεραιότητα, ζητά να καταθέσει μηνύσεις και να γίνουν συλλήψεις εις βάρος των υβριστών της: «Έψαχνα έναν ασφαλή τρόπο για να απομακρυνθώ από την περιοχή διότι είχε μαζευτεί κι άλλος κόσμος έξω από Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.
Δεν είχα βέβαια και καλή οπτική γωνία διότι οι αστυνομικοί μου απαγόρευαν να κάθομαι σε σημείο που θα φαίνομαι! Χαρακτηριστικό της ανέχειας των αστυνομικών του Α.Τ. ήταν πως οι “εξοργισμένοι πολίτες” είχαν κολλήσει τα πρόσωπά τους στα παράθυρα του τμήματος και οι αστυνομικοί δεν έκαναν την παραμικροί κίνηση να τους απομακρύνουν. Όταν τους είπα, “μα είναι δυνατόν να μη συλλαμβάνεται κανέναν μετά από τόσες λεκτικές επιθέσεις και βρισιές;” αυτοί μου απάντησαν πως εμείς δεν συλλαμβάνουμε κανέναν. Δεν θα μας κάψεις εσύ το τμήμα. Και αν θέλεις να κάνεις μήνυση, έλα αύριο! Σήμερα δεν μπορούμε διότι λένε πως θα μας κάψουν το τμήμα και εσένα θα σε λιντσάρουν!».
Λίγο αργότερα έφτασαν και οι δυνάμεις των ΜΑΤ, περισσότερο για το θεαθήναι από ό,τι φάνηκε: «Δεν μπορούσαν να απομακρύνουν 40 άτομα; Δεν μπορούσαν να τους συλλάβουν; Σε διαδηλώσεις πως κάνουν ακριβώς το αντίθετο; Μου λένε μάλιστα: “το έχεις δει πουθενά αυτό σε καμιά διαδήλωση να μπαίνουν μέσα τα ΜΑΤ και να συλλαμβάνουν;” Και τους απάντησα πως φυσικά και το έχω δει να συμβαίνει συνέχεια, σε όλες τις απεργιακές διαδηλώσεις».
Αξιωματικοί και αστυνομικοί ήθελαν να δείξουν στη δικηγόρο πως αυτοί που κάνουν κουμάντο στην περιοχή είναι οι “αγανακτισμένοι κάτοικοι” και πως δεν υπήρχε περίπτωση να τους φέρουν καμία αντίρρηση σε όσα πράττουν ή λένε: «Υπάρχουν άλλωστε και πάμπολλα παραδείγματα μεταναστών και προσφύγων που πάνε να καταθέσουν μήνυση στην αστυνομία και δεν τη δέχονται! Αν υπάρχει σε μία δικηγόρο αυτή η αντιμετώπιση φανταστείτε τι συμβαίνει με τους μετανάστες», καταλήγει η κ. Κουνιάκη.
Λ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!