Σκίζεται για τα διαφυγόντα έσοδα, αλλά συντηρεί τον ελληνικό «θεσμό» της αποκλειστικής νοσοκόμας

Με τη συμβολή της αστυνομίας, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ «ανακάλυψαν» μια ακόμη πηγή διαφυγόντων εσόδων: την ανασφάλιστη εργασία αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων. Σε έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, τα συνεργεία της ειδικής υπηρεσίας του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας βρήκαν σε ένα βράδυ 133 ανασφάλιστες αλλοδαπές, τις περισσότερες από τις οποίες μάλιστα τις προσήγαγαν ή τις συνέλαβαν. Η σχετική ανακοίνωση του ΙΚΑ αποτελεί μνημείο υποκρισίας και ρατσισμού: Οι αλλοδαπές απασχολούνταν «χωρίς πιστοποιητικά υγείας και νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής και εργασίας», ενώ «στα γραφεία προϊσταμένων βάρδιας των νοσοκομείων δεν τηρούνταν στοιχεία παρουσίας των παράνομων αλλοδαπών στους θαλάμους ασθενών».
Πριν μερικούς μήνες είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έφοδος, με «ευρήματα» 106 αλλοδαπές που στα ΜΜΕ παρουσιάστηκαν ως «εισαγόμενες μαϊμού νοσοκόμες», που στερούν από το ΙΚΑ 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Το ΙΚΑ που… σκίζεται για τα έσοδα που χάνει από τις ανασφάλιστες αποκλειστικές, συντηρεί επί δεκαετίες έναν καθαρά ελληνικό «θεσμό» –της αποκλειστικής νοσοκόμας- ο οποίος υποκαθιστά την έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Ένα «θεσμό» που τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά κρατά ανοικτά τα νοσοκομεία τις νύχτες, αφού αλλιώς οι νοσηλευτές δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες των νοσηλευόμενων. Ένα «θεσμό» που έχει εισαγάγει από το παράθυρο την ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας, αφού το κόστος του το πληρώνει ο ασφαλισμένος.
Κι ενώ το ΙΚΑ θα έπρεπε να απολογείται που καλύπτει μόνο ένα μέρος αυτών των δαπανών, με μέγιστο χρονικό όριο τις οκτώ νύχτες, έχει το θράσος να στοχοποιεί τις ταλαίπωρες αλλοδαπές που υποκαθιστούν μια σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και διατηρούν στη ζωή χιλιάδες νοσηλευόμενους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν από την τσέπη τους από 70,60 έως και 117,24 ευρώ για κάθε νύκτα, όσο είναι η μεικτή αμοιβή της «νόμιμης» αποκλειστικής νοσοκόμας.

ΥΓ. Σε πανεπιστημιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε δημόσιο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, σε ένα χρόνο εισήχθησαν 6.198 ασθενείς που δαπάνησαν για τη χρήση 87 αποκλειστικών νοσοκόμων 1,72 εκατ. ευρώ. Το κόστος πρόσληψης αυτών των νοσοκόμων για ένα χρόνο σίγουρα θα ήταν πολύ μικρότερο. Βέβαια, τα χρήματα αυτά δεν τα πληρώνει, όπως έχει υποχρέωση, το ασφαλιστικό σύστημα αλλά ο ασθενής. Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από τις ανασφάλιστες αλλοδαπές.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!