Πέρασε ήδη ενάμισης χρόνος από τις πρώτες αποκαλύψεις, όμως… γκολ ακόμα δεν μπήκε

Κάτι φαίνεται να κινείται ξανά στην υπόθεση με τα φερόμενα ως στημένα παιχνίδια, που συγκλόνισε το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2011. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για 14 νέους κατηγορούμενους, αλλά και τα ρεπορτάζ ότι κάποια από τα βαριά ονόματα στην λίστα των άλλων 83 κατηγορουμένων θα κληθούν να καταθέσουν μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δίνουν νέο ενδιαφέρον σ’ αυτή την ιστορία.
Το θέμα, όμως, είναι ένα. Θα βγει ποτέ κάποιο αποτέλεσμα; Ήδη έχει περάσει ενάμισι χρόνος και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Και δεν εννοούμε, φυσικά, μια-δυο προφυλακίσεις.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι καταθέσεις μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δείχνει ότι η υπόθεση τρέχει με ρυθμό χελώνας. Ίσως αυτός ο ρυθμός να είναι συνηθισμένος για την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά ακόμα κι αν το δεχτούμε αυτό, τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και γενικότερο.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται μέσα σε έναν κυκεώνα αποκαλύψεων. Κι ενώ σε όλες τις άλλες χώρες έχουν ήδη προκύψει ένοχοι, εδώ δεν έχει ανοίξει καν η υπόθεση ουσιαστικά.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -κι όχι μόνο- τα στημένα παιχνίδια είναι συνέχεια στην α’ γραμμή της επικαιρότητας. Με έρευνες, αποκαλύψεις, ντοκουμέντα. Ακόμα και η ΟΥΕΦΑ με τη ΦΙΦΑ συχνά- πυκνά κάνουν δηλώσεις ή φέρνουν νέα στοιχεία στο φως.
Για παράδειγμα, πρόσφατα το έγκυρο περιοδικό Four-Four-Two διενήργησε έρευνα για τα στημένα ματς στην Αγγλία. Το 14% των ερωτηθέντων ποδοσφαιριστών απάντησε πως «το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται!».
Ένας παίκτης της Β’ κατηγορίας, μάλιστα, έκανε αποκαλύψεις, διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία του: «Συνεχίζεται, σας το λέω. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μου τηλεφωνούσαν προκειμένου να ποντάρω στο αποτέλεσμα ενός αγώνα, ειδικά στο τέλος της σεζόν στη League 2 ή την Conference. Ποτέ δεν με πλησίασε απευθείας κάποιος, αλλά γνωρίζω πως συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».
Επίσης, την περασμένη Τετάρτη, η FIFA ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε διά βίου αποκλεισμός σε 41 Νοτιοκορεάτες ποδοσφαιριστές, για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο «στημένων» αγώνων στο πρωτάθλημα της χώρας. Οι 41 παίκτες, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά την έρευνα που έγινε για τα «στημένα» το 2011, τιμωρήθηκαν από τη Λίγκα και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νότιας Κορέας με ισόβιο αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ενώ η πειθαρχική επιτροπή της FIFA επέκτεινε τις ποινές τους σε διεθνές επίπεδο.
Μην ξεχνάμε ότι ανάλογα σκηνικά έχουν υπάρξει στην Τουρκία, παλιότερα στη Γερμανία και, φυσικά, στην Ιταλία. Παντού βγήκε κάποιο αποτέλεσμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από το ένα ή το άλλο αρμόδιο όργανο. Κατέληξε, δηλαδή, κάπου η έρευνα. Αποφασίστηκε αν θα γίνει δίκη, βρέθηκαν ένοχοι και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά, ενώ όσοι δεν είχαν τελικά εμπλοκή αθωώθηκαν. Ξεκαθάρισαν τα πράγματα, δηλαδή. Δεν αιωρούνταν επ’ άπειρον. Στην Ελλάδα, όμως, μετά από το καλοκαίρι του 2011 που έγινε ο ντόρος, η υπόθεση ατόνησε για μεγάλο διάστημα. Κι από τον Τύπο κι από τις αρμόδιες Αρχές. Και μόνο τώρα φαίνεται να ξαναπαίρνει κάπως μπροστά. Ας ελπίσουμε ότι έστω και με καθυστέρηση θα βγει ένα συμπέρασμα από αυτή την ιστορία που έχει αφήσει τόσες σκιές στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Διαφορετικά, θα έχει χαθεί άλλη μια ευκαιρία για να κερδίσει ξανά το ποδόσφαιρο την αξιοπιστία του, αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Β. Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!