Ένα σχολείο αλληλεγγύης για μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες. Του Αντώνη Γαζάκη

Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Οδυσσέας, το εθελοντικό σχολείο ελληνικής γλώσσας για μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες, ανοίγει τις πόρτες του για τις εγγραφές της νέας σχολικής χρονιάς, σε χώρους που έχει παραχωρήσει ευγενικά το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην Αισώπου 24.
Το ταξίδι του Οδυσσέα στις θάλασσες της εθελοντικής, δωρεάν διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μη φυσικούς ομιλητές της, ξεκίνησε το 1997 στη Θεσσαλονίκη από μια πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων της εκπαιδευτικής Αριστεράς που διαπίστωσαν την κρατική ανυπαρξία στο θέμα και την ταυτόχρονη ανάγκη για μια διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικους εργαζόμενους με κριτική, ταξική κατεύθυνση.
Ο αριθμός των 10-15 μαθητών της πρώτης χρονιάς έδωσε σύντομα τη θέση του σε τριψήφια νούμερα, που τις τελευταίες χρονιές ξεπερνούν τους 500, και ο μικρός αρχικός πυρήνας των εκπαιδευτικών διευρύνεται κάθε χρόνο με νέους εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι μαθήματα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 6.000 μαθητές, ενώ οι εθελοντές που έχουν διδάξει στο σχολείο ξεπερνούν τους 250.
Στόχος του σχολείου είναι να αποτελέσει και χώρο ανάπτυξης κριτικής στάσης απέναντι στην κοινωνική ανισότητα, εξομάλυνσης εθνικών αντιθέσεων, πεδίο πολιτισμικών ανταλλαγών, αλλά και έκφρασης και δημιουργίας. Έτσι λοιπόν διοργανώνει εκδρομές, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία και γειτονικές πόλεις, χορούς, προβολές ταινιών, εκθέσεις με έργα των μαθητών, καθώς και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε το 2000 από τους μαθητές του Οδυσσέα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα εκτός από μαθήματα ελληνικών προσφέρονται και μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, ρωσικών, ιταλικών.
Σήμερα ο Οδυσσέας απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων με διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Στις ομάδες αυτές η οικονομική κρίση έχει προσθέσει πια και ντόπιους Έλληνες που επιθυμούν να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους σε κάποια ξένη γλώσσα ή να μάθουν μια νέα. Η κρίση όμως έχει δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ και την πάντα δύσκολη χρηματοδότηση του Οδυσσέα, η οποία βασίζεται στις εισφορές μελών και φίλων, και όχι στις παχυλές κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, όπως συμβαίνει με άλλες ΜΚΟ. Παρά το γεγονός αυτό όμως, στον πρόσφατο φορολογικό έλεγχο των ΜΚΟ που διατάχθηκε από τον Ελεγκτή Δημόσια Διοίκησης, κ. Ρακιντζή, ο Οδυσσέας φαίνεται να είναι από τα χλωρά που καίγονται μαζί με τα ξερά, αφού καλείται να πληρώσει κυριολεκτικά εξοντωτικά πρόστιμα για καθαρά τυπικές παραβάσεις, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα…

* Ο Αντώνης Γαζάκης είναι εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Δ.Σ. του Οδυσσέα

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!