Φοιτητές και καθηγητές αποτρέπουν τις εκλογές Συμβουλίων. Του Μάριου Διονέλλη

Σε όργιο συκοφάντησης καθηγητών και φοιτητών, που αντιτίθενται στην εφαρμογή του νόμου 4009, προχωρά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα «φίλια» καθεστωτικά ΜΜΕ και με αφορμή την ακύρωση των εκλογών για την ανάδειξη Συμβουλίων των ιδρυμάτων όπου και αν επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθούν. Με παρεμβάσεις φοιτητών αλλά και με τη σθεναρή αντίσταση συλλόγων ΔΕΠ σε όλη τη χώρα ακυρώθηκαν οι εκλογές, από το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης μέχρι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από τα Πανεπιστήμια των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας μέχρι το Καποδιστριακό της Αθήνας και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το υπουργείο μιλά για «υποκινητές» και «μεταφερόμενες μειοψηφίες», ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε ευθέως πυρά κατά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς την Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ, που έχει πάρει σαφή θέση κατά της διεξαγωγής των εκλογών. «Αν ψάχνει για υποκινητές η κ.Διαμαντοπούλου, ας τους αναζητήσει στην ίδια την πολιτική της που στην ουσία εφαρμόζει το Μνημόνιο στο χώρο των πανεπιστημίων», δηλώνει στον Δρόμο ο Τάκης Πολίτης, μέλος της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ και πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μαζικό «όχι» σε όλα τα πανεπιστήμια
Οι εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων, που αποτελούν το πρώτο βήμα εφαρμογής ενός νόμου που φέρνει τους ιδιώτες ακόμα και στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, έχουν ακυρωθεί από μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, οι «μεταφερόμενες μειοψηφίες» περιελάμβαναν και τα μέλη της ΠΑΣΠ, που με δυναμικό τρόπο εμπόδισαν τη διαδικασία. Η πρώτη σπασμωδική απάντηση από την κυβέρνηση ήρθε με την προσπάθεια διώξεων όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Όπως τόνισαν την Πέμπτη, 23/2, σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ «φτάσαμε στο σημείο να εγκαλούνται με την παρέμβαση εισαγγελέα μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και διοικητικοί του ΑΠΘ, να παύονται τα μισά από τα μέλη ΔΕΠ και η Σύγκλητος της ΑΣΚΤ, να γίνονται αήθεις επιθέσεις στους πρυτάνεις του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ με την κατηγορία της “υπόθαλψης” ταραξιών». Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε ακόμα και προσπάθεια στοχοποίησης συγκεκριμένων καθηγητών, όπως ο Τάκης Πολίτης, αλλά και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ακόμα και με τη δημοσιοποίηση υποτιθέμενων «υποκινητικών» μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οι δημοσιογραφικές «αποκαλύψεις» περί «οργανωμένου σχεδίου για την ακύρωση των εκλογών σε όλα τα ιδρύματα» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την υλοποίηση των ήδη ειλημμένων και δημόσια εκφρασμένων αποφάσεων των Πανελλαδικών Συναντήσεων Συλλόγων ΔΕΠ.

Δεν ακολουθούν στην ένταση οι πρυτάνεις
Το κλίμα έντασης οξύνεται τεχνητά από την πλευρά του υπουργείου, με τους πρυτάνεις ωστόσο, να μην ακολουθούν στην ίδια λογική. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου στο Δρόμο, ο οποίος αν και τονίζει πως ο νόμος πρέπει να γίνει σεβαστός και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, εντούτοις επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους φοιτητές που απέτρεψαν τις εκλογές στο ίδρυμα και τάσσεται κάθετα αντίθετος στην επέμβαση άλλων Αρχών στο χώρο του πανεπιστημίου για την αποκατάσταση της τάξης. «Οι καθηγητές είναι οι πρώτοι που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του συγκεκριμένου νόμου» επισημαίνει επαναλαμβάνοντας πάντως πως «μέχρι τότε ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων». Και η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων όμως, στις 20 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες, κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών.

Σκέψεις για επιστολική ψήφο
Βλέποντας πως η προσπάθεια συκοφάντησης και διώξεων πέφτει στο κενό, η υπουργός Παιδείας πέρασε στο «σχέδιο Β» επιτιθέμενη στα κόμματα της Αριστεράς που μέσα στη Βουλή είχαν δηλώσει πως θα επιδιώξουν την ακύρωση του νόμου στην πράξη, ενώ έδωσε ήδη εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου για την ανάδειξη των νέων συμβουλίων.
Η επίθεση στην Αριστερά απαντήθηκε αυθημερόν με το ΚΚΕ να μιλά για «έκδηλη οργή και πανικό της υπουργού, μπροστά στην αδυναμία της να επιβάλει το νόμο-πλαίσιο, παρά τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος, των μεγάλων επιχειρηματιών, των ΜΜΕ και ενός μέρους πρόθυμων καθηγητών». Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την κ. Διαμαντοπούλου «θιασώτη της τρόικας» και «υπουργό της φωτοτυπίας» που δεν πείθει κανέναν καθώς «έχει απόλυτα την ευθύνη για την κατάρρευση των δημόσιων πανεπιστημίων και δεν δικαιούται να κάνει υποδείξεις στην Αριστερά».

«Αποσύρετε τον Νόμο»
Η πανεπιστημιακή κοινότητα στέλνει έστω και την ύστατη στιγμή μήνυμα στην υπουργό να αποσύρει το συγκεκριμένο νόμο.
Η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ τονίζει πως «η νομιμοποίηση που έχει η ψήφιση αυτού του νόμου στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στον ελληνικό λαό είναι ανάλογη εκείνης που έχει η παρούσα κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία» και συμπληρώνει πως «σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο η υπουργός, αντί να προσπαθεί να διχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, έχει το ιστορικό χρέος να αξιοποιήσει το σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο και το διεθνές κύρος που αποδεδειγμένα διαθέτουν τα ελληνικά πανεπιστήμια προς όφελος του δύσκολου αγώνα που δίνει ο τόπος μας για επιβίωση και διατήρηση της ταυτότητας και της αξιοπρέπειάς του».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, φοιτητικοί σύλλογοι, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν και όποια επόμενη προσπάθεια διενέργειας των εκλογών με όποιο τρόπο και αν αυτή επιχειρηθεί.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!