Ο «εθνικός εργολάβος» πνίγει κάθε αγωνιστική φωνή και σαρώνει εργασιακά δικαιώματα.

Σε κυρίαρχο του παιχνιδιού, όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς που δραστηριοποιείται, μετατρέπεται ο όμιλος Μπόμπολα, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που του δίνει η ασφυκτική οικονομική συγκυρία και οι μνημονιακοί νόμοι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ξεκαθάρισμα που γίνεται στη διακίνηση του Τύπου. Εκεί ως μεγαλομέτοχος του Πρακτορείου Άργος, σε συνεργασία με τον έτερο μεγαλομέτοχο, τον ΔΟΛ, πατώντας στην «απελευθέρωση» (και) του επαγγέλματος των εφημεριδοπωλών, μεγιστοποιεί τη μονοπώληση της διακίνησης και τα υπερκέρδη που αυτή αποφέρει στους μεγάλους εκδότες. Είναι πρωτοφανής και εξόφθαλμη «προς ίδιον όφελος» η τρομοκρατία που ασκούν από τα Μέσα που διαθέτουν (έντυπα, αλλά και το Mega), κατά των εφημεριδοπωλών.
Εκεί, όμως, που το ιδεολογικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό ξεκαθάρισμα δίνει τα… ρέστα του, είναι το εκδοτικό συγκρότημα Πήγασος. Ξεκίνησε με την απόλυση της Πόπης Χριστοδουλίδου, επί χρόνια εκλεγμένης εκπροσώπου των συντακτών του Έθνους. Ακολούθησαν από την ίδια εφημερίδα οι απολύσεις του Κώστα Τομαρά και της Βούλας Βουνάτσου και πρόσφατα είχαμε τις απολύσεις από την Ημερησία του Κώστα Σαρρή και της Σόνιας Χαϊμαντά. Πέντε απολύσεις επώνυμων συντακτών με έντονη συνδικαλιστική παρουσία (υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια που στήριζαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταίες εκλογές της ΕΣΗΕΑ), όσο και αν η διοίκηση τις αποδίδει στις περικοπές, είναι στην πραγματικότητα ένας ανοικτός πόλεμος με πολλαπλές επιδιώξεις.
Ήδη από την Πέμπτη, καλούνται ένας – ένας ή κατά τμήμα οι εργαζόμενοι να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Συνεχίζεται με ξεκάθαρα απειλητικό και τρομοκρατικό τρόπο η επιδίωξη της βίαιης ανατροπής όλων των εργασιακών δεδομένων στα έντυπα του Ομίλου. Οι δημοσιογράφοι που απολύθηκαν ήταν από τους πρώτους που είχαν αντιταχθεί στις ατομικές συμβάσεις εδώ και λίγους μήνες, όταν άνοιξε για πρώτη φορά αυτό το μέτωπο.
Με ένα χαρτί («κατάπτυστο» το χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι) που βάζουν κάτω από το χέρι των εργαζομένων και με τελεσίγραφα λίγων ωρών, τα διευθυντικά στελέχη του Ομίλου εκμαιεύουν τις υπογραφές τους για μειώσεις 10% των μισθών, ακύρωση των περισσότερων επιδομάτων και φυσικά όλων των παρεπόμενων δικαιωμάτων από την προϋπηρεσία τους. Μέχρι τις 9 το βράδυ έμεινε ανοικτή η διεύθυνση προσωπικού την Πέμπτη για να περάσουν όλοι οι συντάκτες και να υπογράψουν!
Αυτά τα «απίστευτα» πράγματα για το χώρο του Τύπου, θα ήταν ανεξήγητα αν μέχρι σήμερα ο ίδιος αυτός Τύπος δεν είχε πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση όλων των βίαιων ανατροπών που επέβαλε η κυβέρνηση και στην κατασυκοφάντηση κλάδων, αγώνων, διεκδικήσεων. Και τώρα, έφτασε η στιγμή να δοκιμάσει την εφαρμογή των ιδίων μεθόδων και στα… χωράφια του.
Άλλωστε, εδώ και ένα χρόνο τα αφεντικά των ΜΜΕ συνολικά έχουν πρωτοπορήσει σε αντεργατικές μεθοδεύσεις (ΔΟΛ, Σκάι κ.λπ.). Μερικοί από αυτούς μάλιστα αποτελούν «κράτος εν κράτει» και αιχμή του δόρατος της μεγαλοαστικής τάξης στη χώρα μας, με περίοπτη θέση στα μεγάλα έργα, στον εφοπλισμό, στον πολιτισμό, στον τουρισμό και αλλού.

Τα συνδικάτα σε απραξία
Το χειρότερο είναι ότι μπροστά σε αυτή την τόσο ανοικτή εργοδοτική επίθεση τα συνδικάτα στο χώρο της ενημέρωσης βρίσκονται σε κατάσταση… αγρανάπαυσης. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για εβδομάδες τώρα δεν έχει κατορθώσει να συγκροτηθεί σε σώμα και έτσι παραμένει στην ουσία ανενεργό. Αντίστοιχα δεν συγκαλείται το Διασωματειακό του Τύπου και γενικά επικρατεί μια πλήρης συνδικαλιστική απραξία (σε επίπεδο θεσμικών φορέων, τουλάχιστον), την οποία προφανώς και αξιοποιεί στο έπακρο ο κ. Μπόμπολας, όπως και όλα τα υπόλοιπα αφεντικά των ΜΜΕ.
Είναι τόσο προκλητικοί οι εργοδότες που φθάνουν σε ακραίες τοποθετήσεις, όπως αυτή του κ.  Φ. Μπόμπολα προς τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ:    «θα κάνω όσες απολύσεις και όσες μειώσεις μισθών χρειαστεί για να σώσω τις εφημερίδες μου».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο έχουν συμβεί γεγονότα, που σε άλλη περίπτωση θα είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων:
• Η εργοδοσία της Ελευθεροτυπίας απέλυσε διοικητικό υπάλληλο, μέλος του Δ.Σ. της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΟΕΠΤΥΜ.
• Ο ΑΝΤ1 TV ανακοίνωσε μειώσεις μισθών οριζόντια, μειώσεις επιδομάτων (πτυχίου και θέσης) και «ωριμάνσεων».
• Οι απολυμένοι (για άλλη μια φορά) στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash αγωνίζονται μόνοι τους.
• Και, φυσικά, οι συλλογικές πιέσεις των εργοδοτών συνεχίζονται, με τελευταία την «πρόταση» της ΕΙΤΗΣΕΕ (ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών) προς τους τεχνικούς (ΕΤΙΤΑ) για νέα σύμβαση με μειώσεις 7-17% και πάγωμα μισθών για δύο χρόνια.

 

Μιχάλης Σιάχος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!