Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, βασικός εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), απηύθυνε την Κυριακή 14/2 έκκληση σ’ όλους τους ηγέτες της Αριστεράς, από τη Μαρτίν Ομπρί του Σοσιαλιστικού Κόμματος ως την Αρλέτ Λαγκιγιέ της Εργατικής Πάλης, να υπερασπιστούν τη συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια.

Το NPA είχε ήδη καλέσει την προηγούμενη Παρασκευή σε «ενωτική κινητοποίηση για τη σύνταξη στα 60 και με 37,5 έτη δουλειάς για όλους».

«Απευθύνομαι σήμερα σε όλους τους πολιτικούς της Αριστεράς, στη Μαρτίν Ομπρί (Σοσιαλιστικό Κόμμα), τη Μαρί-Ζορζ Μπιφέ (Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα), τον Ζαν-Λικ Μελενσόν (πρώην Σοσιαλιστικό Κόμμα), τη Σεσίλ Ντιφλό (Οικολόγοι), την Αρλέτ Λαγκιγιέ (Εργατική Πάλη), όλους όσοι συμφωνούν να δώσουμε αυτήν τη μάχη, να συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό για να οικοδομήσουμε μια ενωτική συλλογικότητα υπεράσπισης της σύνταξης στα 60!». Ευχήθηκε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης «ήδη αυτή την εβδομάδα, οποιαδήποτε ημέρα». Και επέμεινε: «Πρέπει να βρεθούμε το συντομότερο δυνατό!», συμπληρώνοντας ότι αυτή η εθνικού επιπέδου «ενωτική συλλογικότητα» θα εκφραζόταν με αντίστοιχες συλλογικότητες και σε τοπικό επίπεδο. «Ας μη συνθηκολογήσουμε πριν καν δώσουμε τη μάχη», είπε αναφερόμενος προφανώς σε μια αποστροφή της Μαρτίν Ομπρί τον Ιανουάριο, όταν η τελευταία είχε μιλήσει για «πιθανή αναγκαιότητα να δουλεύουμε ως τα 61 ή τα 62 έτη» – φράση που προκάλεσε ζωηρή αντιπαράθεση στους κόλπους της Αριστεράς.

Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό ευχήθηκε «αντεπίθεση του εργατικού κινήματος με τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς χέρι-χέρι» η οποία θα ήταν νικηφόρα όπως ήταν το 2006 η μάχη ενάντια στο CPE (Σύμφωνο Πρώτης Πρόσληψης). «Για να νικήσουμε χρειάζεται όχι μόνο η κινητοποίηση της βάσης αλλά (επίσης) να υπάρχει διαίρεση στην κορυφή της κοινωνίας(…) όπως το 2006 υπήρχε αντιπαράθεση μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Ντομινίκ ντε Βιλπέν». Με τον αριθμό των ετών που μας ανακοινώνουν ότι θα χρειάζεται για να συγκεντρώνουμε ένσημα, θα φτάσουμε να δουλεύουμε ως τα 67 ή τα 68 και κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι σ’ αυτή την ηλικία μπορεί να θεωρηθούμε αποδοτικοί και παραγωγικοί σε μια επιχείρηση», τόνισε.

Δε γνωρίζουμε ακόμα την τύχη της ενωτικής πρότασης. Αλλά θεωρούμε πως ακόμα και γύρω από ένα βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι δυνατό και αναγκαίο να αναπτυχθεί η κοινή δράση της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς. Η πείρα νικηφόρων αγώνων του πρόσφατου παρελθόντος το επιβεβαιώνει. Το NPA έχει αναπτύξει έντονη δράση στους εργατικούς και νεολαιίστικους χώρους και αυτό το έχει καταστήσει μια από τις βασικές δυνάμεις της γαλλικής Αριστεράς. Είναι αλληλέγγυο μ’ όλους τους εργατικούς αγώνες και κατά καιρούς διοργανώνει μεγάλες καμπάνιες και συμμετέχει στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα έχει ανακοινώσει λίστες για τις δημοτικές εκλογές και έχει εισπράξει έντονες κριτικές γιατί τόλμησε να κατεβάσει στις λίστες του μια ακτιβίστρια μουσουλμάνα, κάτι που θεωρείται ιερόσυλο για τους καλούς κύκλους των Παρισίων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!