Πλήθος σχολείων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις  εν μέσω τρομοκρατίας. Ρεπορτάζ: Ηλίας Σταθάτος.

Εμφανώς μειωμένος, αλλά διόλου αμελητέος είναι ο αριθμός των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη πανελλαδικά, παρά το καθεστώς ανοικτής πλέον τρομοκρατίας, καταστολής και συκοφάντησης από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μια αναζήτηση στο Ιντερνετ, με αντικείμενο «καταλήψεις σχολείων», είναι αντιπροσωπευτική για να πάρουμε μια ιδέα του κλίματος μαύρης προπαγάνδας  που επικρατεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποτελεσμάτων (αν έχουμε τις αντοχές να τα διαβάσουμε) θα μας αφήσει με την εντύπωση ότι τα κατειλημμένα σχολεία παραδίδονται στις φλόγες και σε όργια από ορδές σατανικών δαιμόνων. Ας δούμε λοιπόν, πώς διαμορφώνεται η εικόνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι καταλήψεις πανελλαδικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων ξεπερνάει τα 200. Από αυτά, τα περισσότερα είναι στην Αττική (116), κι ακολουθούν η Κρήτη (17), η Ήπειρος (21), η Πελοπόννησος (16), η Κεντρική Μακεδονία (14), η Δυτική Ελλάδα (14) και η Στερεά Ελλάδα (4), καθώς και άλλες περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές προσανατολίζονται σε πραγματοποίηση καταλήψεων το απεργιακό διήμερο 19-20 Οκτώβρη.

Εισαγγελικές παρεμβάσεις, αυθαιρεσία και απειλές
Αξιοθαύμαστη αποδεικνύεται η κυβέρνηση στην ικανότητά της, να εφευρίσκει μέτρα καταστολής και τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται, καθώς την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες πολλών και ποικίλων πρωτοβουλιών καταπολέμησης των μαθητικών κινημάτων αντίστασης, καθώς και των τυχόν κινήσεων αλληλεγγύης προς τους μαθητές. Ανοικτή απειλή προς όλους τους καθηγητές αποτελεί η εγκύκλιος που απεστάλη, την Τρίτη, στους διευθυντές των σχολείων, από τον ειδικό γραμματέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μ. Κοντογιάννη.
Όπως αναφέρεται «κρίνεται απαραίτητη η υπενθύμιση της νομοθεσίας και η παραίνεση για την εφαρμογή της». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης-επίσημης γνωστοποίησης της κατάληψης δημόσιων χώρων στις αρμόδιες αρχές (σ.σ. αστυνομία κ.λπ.). Όσοι εκ των διευθυντών και λοιπών στελεχών εκπαίδευσης δεν θεωρούν υποχρέωσή τους τη συνεργασία τους με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, ούτε καθήκον τους να καταδίδουν τους μαθητές τους, προειδοποιούνται με κυρώσεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αν δεν δεχτούν το ρόλο που τους αναθέτει το υπουργείο Παιδείας, θα έχουν την αστική ευθύνη όχι μόνο για τυχόν καταστροφές ή ζημιές, αλλά και για την «έμμεση ζημία» που μπορεί «υπό προϋποθέσεις» να προκληθεί στον προϋπολογισμό, λόγω του «υψηλότερου μισθολογικού κόστους για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών». Ακόμη, η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε εκπομπή της ΝΕΤ, ανέφερε ότι «κλείνουν το σχολείο αλλά θα αναγκαστούν να πηγαίνουν το Σάββατο για να μη χαθεί ούτε μια εκπαιδευτική ώρα προς όφελος των παιδιών και της Παιδείας»! Βέβαια, για τις τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και με τη συνεχή υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, μέσω της συνεχούς απαξίωσης των εκπαιδευτικών, ως εργαζομένων, που προφανώς και λειτουργούν «προς όφελος των παιδιών και της Παιδείας», δεν ειπώθηκε κουβέντα.
Όλα αυτά όμως δεν έμειναν απλώς στο γνώριμο επίπεδο της τηλεοπτικής αναμεταδόσεως της γλώσσας της εξουσίας από τα πάντα πειθήνια επίσημα ΜΜΕ. Με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 11/10 η υφυπουργός, ορίζονται 5 τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών: α) περικοπή περιπάτων και εκδρομών, β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών, γ) αξιοποίηση των σχολικών εορτών, δ) εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους, προστίθενται διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος και αξιοποιούνται τα Σάββατα και ε) εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τη σωρευτική εφαρμογή των ανωτέρω μπορεί να αποφασιστεί παράταση του διδακτικού έτους.
Πάντως, με δεδομένο ότι δεν διατίθενται από τον προϋπολογισμό περαιτέρω δαπάνες για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών, υποπτευόμαστε ότι απλώς θα εκπαραθυρωθούν όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Το εξοργιστικότερο όλων αποτελεί χωρίς αμφιβολία η πρωτοβουλία του ανώτερου εισαγγελέα του Άρειου Πάγου (!), Ιωάννη Τέντε, να πληροφορηθεί, μέσω των κατά τόπους εισαγγελέων  ή εφετών, πόσα και ποια σχολεία τελούν υπό κατάληψη πανελλαδικά! Οποία δικαιοσύνη… Είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο θρίαμβος της δικαιοσύνης,θα φωτοδοτήσει με τη λάμψη του ως και τα γραφεία της Ζήμενς στο Μόναχο.

Τοπικές δράσεις και περιστατικά
Αρκετά μαζική καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε από περίπου 130 μαθητές του 8ου Λυκείου και 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου, οι οποίοι πρόβαλαν τα αιτήματά τους για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι την εμφάνιση αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Στο Άργος, σάλο έχει ξεσηκώσει η τακτική του δημάρχου Δ. Καμπόσου, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, εισβάλλει στα σχολεία με ασφαλίτες και εισαγγελείς τρομοκρατώντας τους μαθητές. Στην Πιερία, ο εισαγγελέας προσκάλεσε τα 15μελη και το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κατερίνης, ώστε να τους απευθύνει «συστάσεις».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!