Του Κωνσταντίνου Θεοχαρόπουλου. Εικόνες από την 28η Οκτωβρίου και των όσων τότε διαδραματίστηκαν έφερε η 21η Φεβρουαρίου στα Γιάννενα (ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους).

Επιβεβαιώθηκαν οι… φόβοι των κυβερνώντων για μια μεγάλη κινητοποίηση και εκφράστηκαν με μια πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής και με την απουσία του (διακοσμητικού) Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σημείο που ξεκινούσε η παρέλαση. Αψήφησε τις -«εισαγόμενες» από άλλες πόλεις- κατοχικές δυνάμεις καταστολής οι οποίες από τις προηγούμενες μέρες είχαν μετατρέψει τα Γιάννενα σε αστυνομοκρατούμενη πολιτεία.
Λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης οι εργαζόμενοι τής -υπό ξεπούλημα- Δωδώνης επιχείρησαν να μοιράσουν δωρεάν το γάλα τους στους παρευρισκόμενους μαθητές και πολίτες. Τα ΜΑΤ απάντησαν με τις γνωστές τους τραμπούκικες και αλήτικες μεθόδους, διαλύοντας τους εργαζόμενους. Το σχέδιο συνεχίστηκε με την προσέλευση διμοιριών στο σημείο που συνέχισαν τις επιθέσεις περικυκλώνοντας και διαλύοντας τους συγκεντρωμένους (ανάμεσά τους μαθητές, φοιτητές, άνεργοι και συνταξιούχοι), θυμίζοντας άλλες αγαπημένες τους εποχές.
Ενδεικτικό της στοχοποίησης του πολιτικού συστήματος (και έχοντας δει όσα προηγήθηκαν) ήταν το γεγονός πως οι μαθητές κατά τη διάρκεια της παρέλασης αντάμειψαν τους υπαλλήλους της τρόικας που υποδύονταν τους «επίσημους» με φάσκελα και «γαλλικά».
Με τη λήξη της παρέλασης ένα κομμάτι διαδηλωτών κατάφερε να φτάσει κοντά στην εξέδρα, συνδέθηκε με το διαμαρτυρόμενο λαό, έσπασε τον κλοιό των ΜΑΤ και έμεινε για ώρα στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα. Οι εργαζόμενοι της Δωδώνης μοίρασαν το γάλα τους στους παρευρισκομένους, οι «επίσημοι» φυγαδεύτηκαν και το πλήθος κατέλαβε τις θέσεις τους στις εξέδρες. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη ΓΑΔΙ από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι οι πέντε προσαχθέντες της κινητοποίησης.
Δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν η σιγή ιχθύος που τήρησε το σύνολο των καθεστωτικών ΜΜΕ, τα οποία έκαναν σαν να μη συνέβη καμιά κινητοποίηση. Η υπουργός ξεπουλήματος της Δημόσιας Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, μαζί με το δήμαρχο, Φ. Φίλιο, με δηλώσεις τους στοχοποίησαν τη νεολαία και τους καθηγητές που πήραν το μέρος των μαθητών με ανακοίνωσή τους.
Ο λαός δεν υποχωρεί και δεν τρομοκρατείται. Μια καλή απάντηση στο δήμαρχο-μαριονέτα και τους ντόπιους και ξένους «προϊσταμένους» του με βάση τη δήλωση του πρώτου είναι ότι «προσβολή στην ελευθερία, τη δημοκρατία και στις αξίες που γέννησε η Ελλάδα» δεν αποτελεί η μαθητική αντίσταση, αλλά η υπηρέτηση των πολιτικών που εξαθλιώνουν το λαό και ξεπουλούν την πατρίδα. Το κλίμα ενόψει της 25ης Μαρτίου αναμένεται θερμό.
Ο λαός θα είναι εκεί για να ξαναμιλήσει. Αυτοί θα τολμήσουν;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!