Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο δρόμο, την Δευτέρα 6/12, για να τιμήσουν την επέτειο της κρατικής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Δεν τους πτόησε το οργανωμένο σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διαλύσει την απογευματινή πορεία πριν ακόμα αυτή αρχίσει, δεν τους πτόησε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν τους πτόησαν τα δεκάδες ασφυξιογόνα που εκτόξευαν οι δυνάμεις καταστολής σε όλο το σώμα της πορείας, δεν τους πτόησαν οι αλλεπάλληλοι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις.

Η πρωινή πορεία
Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα ξεκίνησαν το μεσημέρι με το συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ, των πανεπιστημιακών, των μαθητών και των φοιτητών. Η πορεία αναγκάστηκε να ξεκινήσει γρήγορα κάτω από τις επιθέσεις της αστυνομίας που από νωρίς έδειξε τις προθέσεις της. Αυτό ήταν κάτι που εξόργισε τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τα μαθητικά μπλοκ που κατάλαβαν ότι ο κρατικός μηχανισμός θεωρεί εχθρό όσους του θυμίζουν τα εγκλήματα του. Σε όλη την διάρκεια της πορείας η αστυνομία παρενοχλούσε συστηματικά την διαδήλωση χωρίς να αφήνει τους συμμετέχοντες να πορευτούν ειρηνικά. Παρόλα αυτά οι διαδηλωτές, περίπου 4.000, δεν υποχώρησαν, συνέχισαν την κινητοποίηση τους και κατέληξαν στα Προπύλαια όπου η μεγάλη πλειοψηφία τους παρέμεινε εκεί, περιμένοντας την απογευματινή πορεία που είχε προγραμματιστεί στις 16:00.

Η απογευματινή διαδήλωση
Όλα κυλούσαν ήρεμα μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το σχέδιο της για διάλυση της συγκέντρωσης και της πορείας. Γύρω στις 15.15, πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τα Προπύλαια και έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τους συγκεντρωμένους, που ήδη άγγιζαν το νούμερο των 5.000. Μετά από λίγα λεπτά άρχισε η ρίψη χημικών, που ανάγκασε τους διαδηλωτές να συγκροτήσουν το σώμα της πορείας, αφήνοντας τον χώρο των Προπυλαίων αφού πλέον είχε καταληφθεί από τα ΜΑΤ, που παραβίασαν για ακόμα μια φορά το πανεπιστημιακό άσυλο. Στο μεταξύ κόσμος κατά εκατοντάδες συνέρρεε στην Πανεπιστημίου για να πάρει μέρος στην διαδήλωση. Την ίδια στιγμή τα ΜΑΤ είχαν κυκλώσει όλη την πορεία και από τις δυο μεριές και συστηματικά προκαλούσαν τους διαδηλωτές. Όταν η πορεία ξεκίνησε, κοντά στις 16:30 περίπου, οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τους 15.000 και αυτό ήταν η πιο απτή απόδειξη ότι το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης της κινητοποίησης δεν πρόκειται να περάσει. Σε όλη την διάρκεια της διαδήλωσης η αστυνομία προκαλούσε και συστηματικά έκανε επιθέσεις με χημικά. Η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, το Σύνταγμα, η Ομόνοια, τα Προπύλαια μεταβλήθηκαν πολύ γρήγορα σε θάλαμο αερίων και χώρους ξυλοδαρμού πολιτών. Παρόλα αυτά οι συμμετέχοντες δυναμικά πραγματοποίησαν την κινητοποίηση τους δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι όχι μόνο η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει αλλά θα είναι και την επόμενη φορά στον δρόμο για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους.

Μνημόσυνα στην μνήμη του Αλέξανδρου
Δύο μνημόσυνα τελέστηκαν την ήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου, σε στενό οικογενειακό κλίμα, στις 12:00 κάτω από ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα. Παρόντες οι γονείς του, η αδελφή του αλλά και συγγενείς και φίλοι του Αλέξανδρου. Ένα λουλούδι στον τάφο του ήταν το σύμβολο μνήμης που κατέθεταν γνωστοί και άγνωστοι καθώς πολλά παιδιά κατέφθασαν είτε μόνα τους είτε με τη συνοδεία καθηγητών.
Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε στο τόπο της δολοφονίας, στα Εξάρχεια, στις 21:00, την ώρα της δολοφονίας. Παρόλο που η αστυνομία είχε κυκλώσει ασφυκτικά όλη την περιοχή πάνω από 500 πολίτες όλων των ηλικιών παρευρέθηκαν στο άτυπο αυτό μνημόσυνο για να τιμήσουν την μνήμη του Αλέξανδρου. Ακριβώς στις 21:00 κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, και κατόπιν οι παρευρισκόμενοι φώναξαν συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής και της κυβερνητικής πολιτικής και τραγουδήθηκε το «πότε θα κάνει ξαστεριά». Όμως όλο αυτό ήταν κάτι που δεν άρεσε καθόλου στις δυνάμεις καταστολής που έσπευσαν να απωθήσουν από το σημείο τους παρευρισκόμενους ρίχνοντας για ακόμα μια φορά ασφυξιογόνα.

Νίκος Ταυρής

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!