Ωμοί εκβιασμοί για ατομικές συμβάσεις με οριζόντιες μειώσεις 12%

Πρωτοφανείς διαδικασίες ακολουθεί η διοίκηση της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Κωτσόβολος για να δημιουργήσει τετελεσμένo ως προς τις εργασιακές σχέσεις, εκμεταλλευόμενη και το ρευστό προεκλογικό κλίμα. Στις 10 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 28/5, κάλεσε τους εργαζόμενους στα υποκαταστήματά της για να τους ανακοινώσει ότι αλλάζει μονομερώς τις συμβάσεις εργασίας τους, προωθώντας νέες ατομικές με οριζόντιες μειώσεις αποδοχών 12%. Η κίνηση αυτή σήμανε ανοιχτό «πόλεμο» για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αφού η εταιρία είναι μέλος του εργοδοτικού συνδέσμου των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, του ΣΕΛΠΕ, με τον οποίο η ίδια υπογράφει σύμβαση.
Όπως εξήγησε στον Δρόμο ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΙΥΕ Παν. Κυριακούλιας, η γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών (θυγατρική της πολυεθνικής DIXONS), ουσιαστικά παρανομεί κατάφορα και καταστρατηγεί μονομερώς τη σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον ΣΕΛΠΕ, μόλις στις 9/1/2012. Η κλαδική αυτή σύμβαση ναι μεν καταγγέλθηκε στις 20/4, δεν παύει όμως να βρίσκεται στο τρίμηνο της μετενέργειάς της (δηλαδή στην επέκταση της ισχύος της), που λήγει στις 20 Ιουλίου.
Η διοίκηση της αλυσίδας, προφανώς, θεωρεί ότι οι συνθήκες αποτελούν τη χρυσή ευκαιρία για να επιβάλει παράνομα και εκβιαστικά ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μείωση αποδοχών κατά 12%, καλώντας τους εργαζόμενους σε ώρα εκτός ωραρίου να δεχθούν την αλλαγή εντός 12 ωρών, χωρίς καν να τους αφήσει να πάρουν στα χέρια τους το σχέδιο ατομικής σύμβασης που τους επέδειξε. Το σχέδιο, μάλιστα, είναι ενιαίο και αφορά το σύνολο των εργαζομένων και στα 100 υποκαταστήματα της αλυσίδας (περίπου 2.000 άτομα). Η δράση της συγκεκριμένης επιχείρησης αποδεικνύει και την πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις που επιβάλλεται αμέσως μετά την ψήφιση του τελευταίου αντεργατικού νόμου 4046/12, αγνοώντας ακόμη και τα όποια όρια βάζει αυτή η ίδια νομοθεσία.
Η ΟΙΥΕ, καταγγέλλοντας τους ωμούς εκβιασμούς που ασκεί η εταιρία Κωτσόβολος στους εργαζόμενους, προκειμένου με το πιστόλι στον κρόταφο να υπογράψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, επισείοντας την απειλή της απόλυσης, έστειλε προειδοποιητική ανακοίνωση σε όλα τα καταστήματα της εταιρίας και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς. Όπως μας είπε ο κ. Κυριακούλιας, κλιμάκια της Ομοσπονδίας επισκέφθηκαν και πολλά υποκαταστήματα της αλυσίδας για να στηρίξουν από κοντά τους εργαζόμενους, που καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας δέχονταν πιέσεις από τους προϊσταμένους των καταστημάτων για να υπογράψουν.
Παράλληλα, η ΟΙΥΕ ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για να συγκληθεί τριμερής συνάντηση, ενώ κάλεσε και τον ΣΕΛΠΕ να παρέμβει  προς τη διοίκηση της εταιρίας.
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εξέδωσε και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αλλά και μια σειρά Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, αφού στην επιχείρηση δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο.

Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!