Αρνήθηκε να απολύσει 74 συμβασιούχους και τον διώκει για παράβαση
καθήκοντος ο δοτός περιφερειάρχης Του Μάριου Διονέλλη

Τη διάσωση των υπηρεσιών του δήμου και την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους δημότες του επέλεξε ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, αντιστεκόμενος σθεναρά στη νομοθεσία που του επέβαλε τη διακοπή των συμβάσεων 74 υπαλλήλων. Για τη στάση του αυτή υφίσταται πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος από τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής. Μια παράβαση καθήκοντος όμως εξαιρετικά …τιμητική για τον ίδιο τον δήμαρχο αλλά και για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Η αρχή της ιστορίας
Οι 74 υπάλληλοι υπηρετούν σε κομβικές υπηρεσίες του δήμου και συγκεκριμένα 62 στην καθαριότητα, 6 στο συνεργείο οικοδόμων και 8 σε άλλες υπηρεσίες. Κι όμως, παρόλο που έφτασε η λήξη των συμβάσεών τους καμία αρχή δεν έχει δώσει έγκριση για αναπλήρωση του προσωπικού με προσλήψεις ορισμένου χρόνου, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν ρητώς απαγορευθεί. Με αυτά τα δεδομένα η διακοπή των συμβάσεων θα αποδεκάτιζε τις δύο υπηρεσίες, αφού θα έπρεπε να αποχωρήσει το 42% του προσωπικού της καθαριότητας και το 66% του προσωπικού του συνεργείου οικοδομών, χωρίς ορατή προοπτική επαναστελέχωσης.

Με τη διαδικασία του «εντέλλεσθαι»
Ο Χρήστος Κορτζίδης έκανε χρήση της διαδικασίας «εντέλλεσθε δημάρχου» και ζήτησε από τις υπηρεσίες να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι, ώστε ο δήμος να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών του, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας.
Η κίνηση αυτή του δημάρχου στην ουσία παρακάμπτει το νόμο που ορίζει την διακοπή των συμβάσεων.

«Αυτό που μετράει είναι οι πολίτες»
«Πάνω απ’ όλα είναι η πόλη και η εξυπηρέτηση των αναγκών της. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα νέων προσλήψεων και η αποχώρηση τόσων εργαζομένων θα προκαλέσει κατάρρευση των υπηρεσιών.
Η κατάσταση αυτή είναι απολύτως απαράδεκτη και ευτελιστική για την τοπική αυτοδιοίκηση και έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτό η κεντρική διοίκηση», δηλώνει ο Χρήστος Κορτζίδης, απαντώντας στην εντολή πειθαρχικής του δίωξης από τον γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Παράβαση καθήκοντος
Ωστόσο, στο έγγραφό του ο κ. Λιακόπουλος επιχειρεί να στοχοποιήσει τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, αναλογιζόμενος προφανώς πως θα υπάρξουν και άλλοι δήμαρχοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.
Γι’ αυτό και στην επιστολή του προς τον δήμαρχο τού υπενθυμίζει τις διατάξεις που απαγορεύουν τη μονιμοποίηση προσωπικού με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου καθώς και συμβάσεις μίσθωσης έργου και του επισυνάπτει την παράγραφο με τις κυρώσεις που προβλέπονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ήτοι: «Προϊστάμενοι υπηρεσιών ή άλλα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα που ενεργούν κατά παράβαση των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων παραπέμπονται υποχρεωτικώς στην αρμόδια πειθαρχική δικαιοδοσία κατά τις οικείες διατάξεις και διώκονται αυτεπαγγέλτως ή κατ’ έγκληση οποιουδήποτε πολίτη για παράβαση καθήκοντος κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα».

«Προτείνετε εσείς λύση…»
Ο δήμαρχος στην απάντησή του εκθέτει την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο του και στην αυτοδιοίκηση γενικότερα και ζητά από τον γενικό γραμματέα να προτείνει εκείνος λύσεις για τη διάσωση των υπηρεσιών του δήμου.
Χαρακτηριστικά στην απαντητική επιστολή του αναφέρει: «Σας ζητώ να με βοηθήσετε και να μου προτείνετε λύσεις για να αποτραπεί η κατάρρευση υπηρεσιών του δήμου, εξ αιτίας των προβλημάτων που δημιουργούν οι πολιτικές της κεντρικής διοίκησης και της τρόικα, που είναι αυτές ακριβώς που κουρελιάζουν το σύνταγμα και τους νόμους και στραγγαλίζουν την κοινωνία και τους δήμους».

Αναμένεται και συνέχεια
Μέχρι στιγμής οι 74 εργαζόμενοι συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με βάση το «εντέλλεσθε» του δημάρχου ενώ απ’ ό,τι φαίνεται η αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα θα έχει και συνέχεια, αφού ο Χρήστος Κορτζίδης φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει ούτε και τους παιδικούς σταθμούς στην τύχη τους. Στην επιστολή του προς τον κ. Λιακόπουλο τού υπενθυμίζει πως στο τέλος Ιουλίου λήγουν οι συμβάσεις 25 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου και η απομάκρυνσή τους θα σημάνει και την κατάρρευση των παιδικών σταθμών, αφού σε αυτό το ενδεχόμενο θα έχουν χάσει το 43% του προσωπικού τους.
Ο δήμαρχος όχι μόνο δεν κάνει πίσω αλλά στην ουσία προαναγγέλλει την επανάληψη της «παρατυπίας» του και για τους παιδικούς σταθμούς, προασπίζοντας τις ανάγκες των πολιτών του αλλά και το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη πάνω στον Χρήστο Κορτζίδη είναι στραμμένα τα βλέμματα πολλών δημάρχων που βλέπουν τις υπηρεσίες τους να ασφυκτιούν και τους δημότες να διαμαρτύρονται υπό το βάρος της αποψίλωσης των υπηρεσιών.
Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο της αποκεντρωμένης διοίκησης και αναμένεται να δούμε αν ο γενικός γραμματέας θα προχωρήσει την πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις για την ουσιαστική στελέχωση της Αυτοδιοίκησης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!