«Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για τους Αφγανούς και Πακιστανούς», ήταν η αρχική σκέψη για τηλεγράφημα, όταν μαθεύτηκε η εισαγωγή του στην εντατική. «Ευχόμαστε για τον τάφο του ό,τι ευγενέστερο είχε πάνω του ο μακαρίτης», ήταν μια άλλη σκέψη όταν πέθανε. Κι όμως, ίσως δεν μας κάνει καλό να σκεφτόμαστε τα πράγματα έτσι…

Ο Χόλμπρουκ συναγωνίζεται τους Κίσινγκερ και Μπρεζίνσκι στη συμβολή του ως γεράκι της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής. Με τους Δημοκρατικούς ο ίδιος, θα προλάβαινε περισσότερα αν δεν μεσολαβούσαν τα δώδεκα χρόνια των Ρεπουμπλικάνων Μπους. Δίπλα στο μακρύ κατάλογο της συνεισφοράς του βρίσκει κανείς έναν άλλο κατάλογο συμμετοχής σε επιχειρηματικές θέσεις στην καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού. Ανάμεσά τους, διευθύνων σύμβουλος στη γνωστή Lehman Brothers από το ‘85 ως το ‘93, μέλος του Δ.Σ. της επίσης γνωστής AIG από το ‘01 ως το ’08. Ήταν τόση και τέτοιας ποιότητας η υπηρέτηση των συμφερόντων μιας ολόκληρης τάξης στις ΗΠΑ, που η τοποθέτησή του σε καίριες θέσεις ήταν μια μάλλον μικρή ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του.  Κατά πώς λένε, ο Χόλμπρουκ ήταν ένας ευφυέστατος άνθρωπος.
Ο ίδιος πέθανε 69 ετών. «Εργαζόταν» ακόμη. Δεν πρόλαβε να χαρεί τα εξασφαλισμένα γηρατειά του. Για τα αφεντικά που υπηρετούσε η χαρά και οι απολαύσεις είναι διαρκείς.  Ο μακαρίτης είναι η διπλή προσωποποίηση του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου. Οι στρατοί, το ΝΑΤΟ, η Κομισιόν, οι τρόικες, είναι το άλλο πρόσωπο των Δ.Σ. των διαφόρων Lehman Brothers και AIG. Χιλιάδες μικροί χόλμπρουκ σε επιτελεία οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, σχεδιάζουν, οργανώνουν και διαμορφώνουν. Tι; Τη ζωή μας! Ξεσκίζουν τις ζωές εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ανθρώπων και το κάνουν αυτό με πολλή ευφυΐα… Διαθέτουν πολλά χρήματα και πρωτοφανείς μηχανισμούς βίας. Αλλά υπηρετούν μια πολιτική τερατώδους αδικίας που γεννά ανεπίλυτες αντιθέσεις και επιπλέον είναι πολύ λίγοι όσοι ωφελούνται από αυτή την κοινωνική τερατογένεση. Καμιά ευφυΐα, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν μπορεί να διατηρήσει αυτή την κατάσταση για πολύ, όσα χρήματα κι αν διαθέσει, όση βία κι αν εξαπολύσει.
Μα πού είναι η ευφυΐα των από κάτω, πού είναι η ευφυΐα των σύγχρονων της Γης των κολασμένων, πού είναι η δική μας ευφυΐα; Πού πήγε η ευφυΐα από τόσες επαναστάσεις, κινήματα, αγώνες, θυσίες; Η αναγκαιότητα δεν γεννά ευφυΐα πια; Οι αντίπαλοι δεν νίκησαν μόνο, βγήκαν ευφυέστεροι, οργανώθηκαν σε θινκ τανκς, χρησιμοποίησαν την επιστήμη. Πόσο διαφορετική η εικόνα τής από δω πλευράς! Ο ευφυέστατος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ φαίνεται ευφυής μονάχα γιατί δεν οργανώνεται η ευφυΐα στην από δω πλευρά. Ή γιατί αναλίσκεται στα πιο ανούσια, στα ιδιοτελή, στα τακτικίστικα, στα μικρά. Κι όμως, η ευφυΐα των μαζών που αυτοοργανώνονται θα ήταν ανίκητη!
Αν είναι το θυμικό να στραφεί κάπου, καλύτερα να στραφεί σε αυτή την τεράστια έλλειψη, στην απίστευτη καθυστέρησή μας που απόδειξή της, εδώ στην Ελλάδα, είναι η επιβολή του Μνημονίου, παρά στο μισητό εγκληματία Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ…

Γ.Τσ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!