Τι θα μπορούσες να ζητήσεις για το2014…

Τι μπορεί, άραγε, να ζητήσει και να ευχηθεί κανείς για τον αθλητισμό το 2014… Πολλά και τίποτα. Συνηθισμένα και ασυνήθιστα. Πράγματα που μπορούν να γίνουν και άλλα που θα ’πρεπε, αλλά δεν γίνονται ποτέ. Το όραμα για τον αθλητισμό που θέλουμε, χρόνια τώρα, παραπέμπεται στις καλένδες και τις περισσότερες φορές ξεπερνιέται από εφήμερες οπαδικές χαρές και επιτυχίες. Είναι ο πρωταθλητισμός αυτός που αποσπά την προσοχή μας, είναι ο ανταγωνισμός με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, που κυριαρχεί στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, είναι μεγάλα τα συμφέροντα και οι τζίροι τεράστιοι. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και η απομάκρυνση από το πραγματικό νόημα του αθλητισμού, που ευτυχώς υπάρχουν κάποιες ελάχιστες και ελάχιστα προβαλλόμενες πρωτοβουλίες για να μας το θυμίζουν.
Πολλά σχεδίαζα να γράψω σήμερα, στο πρώτο άρθρο αυτής της νέας χρονιάς που ανατέλλει σ’ έναν κόσμο που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, την αδικία και την εξαθλίωση στην οποία περιέρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Ίσως, πάλι, να έπρεπε να βρω δυο λέξεις να γράψω για το δράμα του Μίκαελ Σουμάχερ που το σοβαρό του ατύχημα έχει συγκλονίσει τους φιλάθλους -και όχι μόνο- όπου γης.
Αφού ευχηθώ στον Γερμανό οδηγό αλλά και υπέροχο μαχητή του αθλητισμού να κερδίσει την δυσκολότερη κούρσα της ζωής του, θα ήθελα να γράψω σήμερα για κάτι πολύ πιο ταπεινό, πολύ πιο μικρό σε εμβέλεια, αλλά ταυτόχρονα πολύ μεγάλο σε σχέση με τα μηνύματα που εκπέμπει και το αληθινό νόημα του αθλητισμού που προσδίδει.
Αφορά την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Λήμνου που, την Κυριακή που μας πέρασε, διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ένα γιορτινό τραπέζι αλληλεγγύης για άπορους συνανθρώπους μας που μέσα στο γκρίζο και καταθλιπτικό τοπίο της κρίσης, αισθάνθηκαν τούτες τις γιορτινές μέρες ότι δεν είναι μόνοι και αβοήθητοι.
Αντιγράφω, λοιπόν, από το δελτίο Τύπου του συνδέσμου:
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 29/12, η εκδήλωση Γιορτινό τραπέζι αλληλεγγύης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Λήμνου με την συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, του τμήματος του ΙΕΚ Λήμνου Μαγειρικής Τέχνης και του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Λήμνου.
Συγκεκριμένα, στις 3 ώρες που είχε διάρκεια η εκδήλωση, διανεμήθηκαν ατομικά πακέτα πλήρους γεύματος (μερίδα φαγητό-ατομική σαλάτα-φρούτο-ψωμί) σε 120 συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Λήμνου θέλει να ευχαριστήσει τους παραπάνω συλλόγους και τμήματα για την βοήθεια στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης όπως και τους εθελοντές για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Λήμνου την ΕΑΣ Λήμνου τον Σουγλέρη Δημήτρη και την Φρουταγορά Σουσαλής για τη δωρεά υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα.
Ο Σύνδεσμος, λοιπόν, δεν λειτούργησε μόνο σαν μια οντότητα που προχώρησε σε μια πράξη αλληλεγγύης, αλλά κινητοποίησε και άλλους φορείς του νησιού λειτουργώντας σαν ένας συνεκτικός κοινωνικός κρίκος.
Με την ελπίδα το παράδειγμα των Λημνιών ποδοσφαιριστών να βρει και άλλους μιμητές στο χώρο του αθλητισμού και να επεκταθεί και στις υπόλοιπες μη γιορτινές ημέρες, κλείνω το πρώτο άρθρο του 2014, ευχόμενους σε όλους και όλες υγεία και δύναμη για να αναστρέψουμε και να ανατρέψουμε τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.
Καλύτερη χρονιά!

Νίκος Καραμάνος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!