Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Ολόκληρο το προηγούμενο εξάμηνο, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, η κοινωνία έδωσαν, όχι στο σύνολό τους βέβαια, την ύψιστη μάχη για την υπεράσπιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ενός αιώνα και προσπάθησαν να αποτρέψουν την επιστροφή της κοινωνίας μας 100 χρόνια πίσω.
Τελικά, όμως, παρά τη συνολική αντίθεση όλων των πολιτών στα μέτρα και στις ασκούμενες πολιτικές, παρά την αγανάκτηση, τη λαϊκή οργή και τον μεγάλο θυμό, όλα τα μέτρα ψηφίστηκαν από τη Βουλή και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκτελώντας πιστά τις εντολές των αφεντικών της -ΕΚΤ, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΣΕΒ- θα μείνει στην ιστορία της χώρας μας, ως η πιο προδοτική για τους εργαζόμενους και το λαό κυβέρνηση που πέρασε ποτέ, όχι από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Σε αυτή τη νέα και πρωτόγνωρη κατάσταση η δική μας ΑΡΙΣΤΕΡΑ, έχει ιστορικό χρέος και καθήκον, έχοντας ζωντανή παρακαταθήκη τους εργατικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και παίρνοντας σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδείχθηκαν στους αγώνες που προηγήθηκαν, να οργανώσει και να κλιμακώσει τον αγώνα του λαού και μέσα στα συνδικάτα αλλά και στις γειτονιές, στα εργοστάσια, σε κάθε μέρος της χώρας μας που ζουν και εργάζονται Έλληνες και μετανάστες, άντρες και γυναίκες, νέοι και νέες, εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και με μερική, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και αόρατοι εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες και έμποροι, συνταξιούχοι και αγρότες, γιατί όλοι πλήττονται από αυτά τα μέτρα, εκτός βέβαια από την εργοδοσία και το κεφάλαιο.

Ο αγώνας ενάντια στα μέτρα και το μνημόνιο πρέπει να συνεχιστεί. Ο νόμος για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν πρέπει να εφαρμοστούν.
Απαιτείται γι’ αυτό ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα που θα οργανώσει νέες μορφές αγώνα σε κάθε επιχείρηση, εργοστάσιο, κλάδους παραγωγής, γειτονιές, με στόχο να πολλαπλασιαστούν τα κύματα της εργατικής και κοινωνικής αντίστασης.
Απαιτείται να μιλήσουμε καθαρά για το χρέος. Το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες; Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπαγγελματίες; Οι συνταξιούχοι; Γιατί πρέπει να το πληρώσουμε εμείς;
Απαιτείται παρατεταμένη και συντονισμένη δράση, πολύμορφη, ελκτική, με φαντασία και κυρίως με πίστη ότι, ΝΑΙ, μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να αχρηστεύσουμε τα μέτρα και το Μνημόνιό τους.
Η συγκρότηση πλατειών επιτροπών αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο και τα μέτρα τής κυβέρνησης σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, στα εργοστάσια, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ισχυρό πολιτικό κίνημα, ικανό να απαντήσει με αξιώσεις στα ζητήματα του χρέους αλλά κυρίως στα ζητήματα της επιβίωσης των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας.
Πρώτος σοβαρός σταθμός είναι το μεγάλο ραντεβού των συνδικάτων στις 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Η 11η του Σεπτέμβρη, θα είναι η αρχή του δεύτερου κύκλου αντιπαράθεσης του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς με το μνημόνιο και τις πολιτικές που απορρέουν από αυτό. Για αυτό οφείλει η δική μας ΑΡΙΣΤΕΡΑ να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, ώστε να σταλεί το πιο ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, την τρόικα και τον ΣΕΒ… ότι τίποτε δεν τελείωσε με την ψήφιση του μνημονίου και του ασφαλιστικού-εργασιακού νόμου και αυτό είναι η μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζόμενων και της νεολαίας.
Δεύτερος σοβαρός σταθμός είναι η πρώτη πανευρωπαϊκή απεργία στις 29 Σεπτέμβρη. Οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να πρωταγωνιστήσουν για την επιτυχία της απεργίας. Είναι νέο εγχείρημα, δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα ως εργαζόμενοι, αλλά επειδή τα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη είναι πάνω –κάτω τα ίδια και παντού, είτε με ΔΝΤ είτε όχι, οι ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές ασκούνται σε βάρος των λαών, έχει μεγάλη σημασία η επιτυχία της Πανευρωπαϊκής Απεργίας.
Τελικά, όμως, όλα, όλοι και όλες, θα κριθούμε στους δρόμους του αγώνα. Πρέπει, όμως, να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ;

* Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του συντονιστικού Εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!