Ανακάλεσε όλες τις δικαστικές προσφυγές με τις οποίες μπλόκαρε την κατασκευή σταθμού του μετρό στο Παπάφειο Ίδρυμα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ του ιδρύματος, απέστειλε έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία, δηλώνοντας την προθυμία της διοίκησης να παραιτηθεί από την προσφυγή στο ΣτΕ, με την οποία ζητούσε την ακύρωση των αποφάσεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης του Παπαφείου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Αττικό Μετρό ζήτησε 900 τ.μ. επίγεια και 2.246 τ.μ. υπόγεια για την κατασκευή και την εγκατάσταση σταθμού του μετρό στο Παπάφειο. Παράλληλα ζήτησε τη δέσμευση 6.000 τ.μ. για να εξυπηρετήσει το εργοτάξιό της για όσο χρόνο διαρκούσαν οι εργασίες του μετρό. Η διοίκηση του ιδρύματος συμφώνησε τότε με όλες τις απαιτήσεις της εταιρίας, δίχως να ζητήσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για την παραχώρηση τμήματος της περιουσίας του ιδρύματος.
Ακολούθησαν αντιδράσεις από αποφοίτους του Παπαφείου και την τοπική κοινωνία και η διοίκηση του ιδρύματος –υπό το φόβο της αποκάλυψης ενός τεράστιου σκανδάλου- αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις η Αττικό Μετρό αποδέχτηκε να περιοριστεί το εργοτάξιο στα 3.140 τ.μ. και το ίδρυμα θα λάμβανε αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των 900 τ.μ. και την εγκατάσταση δουλείας των υπόγειων 2.246 τ.μ. περίπου 10 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν ολοκληρωθούν, όμως, οι διαπραγματεύσεις η διοίκηση του Παπαφείου αποφάσισε να τις διακόψει και θεώρησε ότι ο κατάλληλος τρόπος να οριστεί το ποσό του αντισταθμιστικού οφέλους για το έργο είναι η προσφυγή στα δικαστήρια.
Τελικά, τα δικαστήρια όρισαν το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ για την έκταση των 900 τ.μ. και με το ποσό που επικυρώθηκε για την εγκατάσταση δουλείας του υπόγειου τμήματος, η συνολική αποζημίωση δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος κατάφερε να καθυστερήσει περίπου ενάμιση χρόνο την έναρξη των εργασιών του έργου και να στερήσει από ένα ίδρυμα περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, που θα εξασφάλιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες στους οικότροφους. Πλέον αναμένονται αντιδράσεις από τους αποφοίτους του ιδρύματος, κάποιοι από τους οποίους κάνουν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο και ζητούν την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!