Να ξαναγράψει την ιστορία επιχειρεί για άλλη μια φορά η μνημονιακή συγκυβέρνηση, καθώς χιλιάδες χρόνια μετά η «Αθηνά, θεά της σοφίας» καλείται να κάνει στροφή 180 μοιρών στην αντίληψη για την παιδεία.

Με το Σχέδιο «Αθηνά» φαίνεται πως όσο οι αριθμοί διογκώνονται και οι πιστωτές πιέζουν, ακόμη και «οι Θεοί» πρέπει να εναρμονιστούν με την πολιτική της διάλυσης και του ξεπουλήματος.
Επειδή όμως η ιστορία δεν γράφεται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Προεδρικά Διατάγματα, η ανακοίνωση του Σχεδίου συνάντησε αμέσως αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Έτσι και στη Θεσσαλονίκη άμεση αλλά και δυναμική ήταν η απάντηση φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ. Την επόμενη της ανακοίνωσης του Σχεδίου η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του, ενώ συνελεύσεις των συλλόγων σπουδαστών και καθηγητών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη.
Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου εντύπωση προκάλεσε η μαζικότατη συμμετοχή, τουλάχιστον 3.000 φοιτητών – εργαζομένων, αλλά και ο δυναμικός παλμός. Ακούγονταν συνθήματα όπως «Ούτε στις Σέρρες ούτε πουθενά, λέμε όχι στο σχέδιο Αθηνά» ενώ υπήρχαν και πολλά πλακάτ με συνθήματα όπως «Συγχωνεύστε τη Βουλή με τον Κορυδαλλό» και «Χτύπησαν την οικονομία και τώρα σκοτώνουν την παιδεία».
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθώς ήδη προγραμματίζονται νέες διαμαρτυρίες αλλά και δράσεις ενημέρωσης όλης της κοινωνίας, μετά από συνελεύσεις των σπουδαστικών συλλόγων αλλά και πρωτοβουλιών όπως η «Πρωτοβουλία Σπουδαστών ΤΕΙ», η οποία συγκροτήθηκε από σπουδαστές διαφόρων τμημάτων αλλά και αλληλέγγυων φοιτητών του ΑΠΘ. Παράλληλα οι δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, σχετικά με πιθανή μεταφορά της ΔΕΘ στον χώρο του ΤΕΙ, μόνο περισσότερα ερωτηματικά προκαλούν για την επιλογή διάλυσης του Α. ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και θυμό στις χιλιάδες φοιτητών που βλέπουν το όνειρο των σπουδών να διαλύεται.
Η διάλυση της παιδείας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, τα βάρη της εφαρμογής του Σχεδίου «Αθηνά» θα έρθουν να προστεθούν στα αδιέξοδα της νεολαίας. Στον καιρό των μνημονίων, το να πεταχτούν χιλιάδες νέοι έξω από τις σχολές τους μπορεί να γίνει με ένα Προεδρικό Διάταγμα. Χιλιάδες νέοι που ωθούνται στην απελπισία και οδηγούνται στη μετανάστευση. Η ιστορία όπως επιλέγουν να την ξαναγράψουν δε χωράει μια νεολαία που ονειρεύεται και ελπίζει. Ας επιχειρήσουμε να γράψουμε εμείς την ιστορία, ας επιχειρήσουμε να βρούμε διέξοδο, ξεκινώντας απλά, φωνάζοντας «Εγώ θα μείνω».

Γ.Τ. – Α.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!