Παρέμβαση Τσίπρα το Σάββατο – Τι δήλωσαν στον Δρόμο νέοι του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία και τις προοπτικές που ανοίγονται

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 22/12, η Συνδιάσκεψη Νέων του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε ξεκινήσει την Πέμπτη με την εισήγηση για την Ιδρυτική Διακήρυξη αλλά και την παρουσίαση ενός αντιπαραθετικού κειμένου (Αριστερή Πλατφόρμα) καθώς και δύο ακόμα κειμένων συμβολής. Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης εμφανίστηκαν τρεις βασικές τάσεις: δύο που προέρχονται από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ (Ιδρυτική Διακήρυξη και Αριστερή Κίνηση), καθώς και η Αριστερή Πλατφόρμα κατ’ αντιστοιχία της ομώνυμης τάσης του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας μια καθόλου τυπική παρέμβαση στη Συνδιάσκεψη επισήμανε την αναντιστοιχία μεταξύ κοινωνικού και οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πολλές φορές ο «οργανωμένος ΣΥΡΙΖΑ» εγκλωβίζεται σε συζητήσεις αμφιθεάτρων που είναι αποκομμένες από τους πραγματικούς και προχωρημένους προβληματισμούς της κοινωνίας. Κάλεσε τους νέους να αμφισβητήσουν δημιουργικά το κόμμα και τις αποφάσεις του, αναφέροντας ότι δεν πρέπει τα όποια προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ να μεταφερθούν στη Νεολαία.
«Ο εχθρός δεν είναι δίπλα σας αλλά απέναντί σας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις καταστάσεις εσωκομματικών «εμφυλίων» που, πολλές φορές, αντικαθιστούν την ουσιαστική συζήτηση. Χαρακτήρισε, τέλος, εθνικό και κοινωνικό το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναχτίσει τη χώρα που σήμερα καταστρέφεται, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ισχυρό κίνημα της νεολαίας.
Ο Δρόμος μίλησε με εκπροσώπους των τάσεων που εκφράστηκαν στη Συνδιάσκεψη για το πώς την αποτιμούν. Ο Αλέξανδρος Ζαχιώτης (Ιδρυτική Διακήρυξη) δήλωσε ότι η διαδικασία είχε εντάσεις, αλλά ήταν σημαντική καθώς μπήκαν οι βάσεις για να προχωρήσουν οι αναγκαίες προγραμματικές επεξεργασίες και το πολιτικό σχέδιο που απαιτείται, ενώ όλες οι απόψεις και συμβολές που υπήρξαν μπορούν να συντεθούν. «Τα μεγάλα στοιχήματα είναι μπροστά μας και εκεί θα κριθούμε όλοι», τόνισε ο Αλ. Ζαχιώτης.
Ο Δημήτρης Καραμάνης, από τη μεριά της Αριστερής Κίνησης, διατύπωσε ενστάσεις για το πώς προχώρησε η όλη διαδικασία και τόνισε: «Ήταν μια αρκετά κλειστή διαδικασία και συμμετείχαν κυρίως νέοι που ήταν ήδη οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ και συνιστώσες του», προσθέτοντας: «Δεν ιδρυθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα σχέδιο παρεμβάσεων στις γειτονιές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργασιακούς χώρους ώστε να ανταποκριθούμε στα σημαντικά καθήκοντα που έχουμε».
Ο Δημήτρης Ταλαίπωρος (Αριστερή Πλατφόρμα) μας εξήγησε γιατί καταψήφισε την Ιδρυτική Διακήρυξη που προτάθηκε: «Είχαμε καταθέσει ένα εναλλακτικό κείμενο το οποίο και συζητήθηκε σε όλη τη διαδικασία που προηγήθηκε». Και συμπλήρωσε: «Είχαμε διαφορετικές αναλύσεις για την πραγματικότητα και επιμείναμε στην ανάγκη ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου δράσης». Σύμφωνα με τον Δ. Ταλαίπωρο, «άνοιξε ο δρόμος και τέθηκαν πλούσιοι προβληματισμοί. Η Συνδιάσκεψη δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή».
Θυμίζουμε ότι αρκετοί νέοι δεν συμμετείχαν στην ιδρυτική διαδικασία και παρέμειναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να εγγραφούν στις οργανώσεις της Νεολαίας. Τους λόγους είχαν εξηγήσει με κείμενο που κατέθεσαν νέοι από 13 πόλεις της χώρας (βλ. Δρόμος 16/11/2013). Ο Αντώνης Μαυρόματος, ένας από αυτούς τους νέους, αποτιμά την πρώτη διαδικασία τώρα που ολοκληρώθηκε:
«Ψύχραιμα πρέπει να κρίνουν όσοι συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη κατά πόσο άνοιξε μια νέα σελίδα, πόσο απομακρύνθηκαν αρνητικές πρακτικές, αν άνοιξε ένας δρόμος για τη συνάντηση με τα εκατομμύρια νέων που περιθωριοποιούνται και τις πραγματικές αγωνίες τους» μας απάντησε, προσθέτοντας: «Δεν είναι το θέμα κάποιος να αισθανθεί δικαιωμένος ή όχι, εμείς παραμένουμε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις επιφυλάξεις που είχαμε δηλώσει για την όλη διαδικασία, αλλά όλοι θα πρέπει να είμαστε παρόντες στον αγώνα για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας».
Την Κυριακή έγιναν οι ψηφοφορίες για την Ιδρυτική Διακήρυξη, το σχέδιο αρχών και λειτουργίας αλλά και την εκλογή των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου. Οι εκλογές έγιναν με χωριστά ψηφοδέλτια και στο Κ.Σ. θα εκπροσωπούνται η Ιδρυτική Διακήρυξη με 32 μέλη, η Αριστερή Κίνηση με 24, η Αριστερή Πλατφόρμα με 10 και η Κομμουνιστική Τάση με 1 μέλος.

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!