Διαπλοκές και… παιχνίδια με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Κατέληξε σε συμπέρασμα η Κομισιόν που χαρακτηρίζει, βέβαια, χαριστική τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου το 2003 με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Καλεί το Δημόσιο να ανακτήσει από την εταιρία το ποσό των 15,5 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους (14 εκατ. υποτιμημένη αξία πώλησης συν 1,34 εκατ. φοροαπαλλαγές). Η μη εμπιστευτική απόφαση θα δημοσιευθεί εν καιρώ.
Καθοδηγητής των ληστρικών, για το δημόσιο συμφέρον, συμφωνιών που έγιναν κατά την αγορά από τη «χρεοκοπημένη» και απαλλαγμένη από υποχρεώσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ΤVX και τη μεταπώλησή της, καταδεικνύεται ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, ο αποπεμφθείς για σκάνδαλα. Ως νυν δήμαρχος του «Αριστοτέλη» συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της σημερινής ιδιοκτήτριας εταιρίας Ελληνικός Χρυσός (5% Eλλάκτωρ και 95% European Goldfields) μαζί με άλλους δήμαρχους και βουλευτές της Χαλκιδικής (Ζωγράφος, Δριβελέγκας, Λαφαζάνης κ.ά.).
Τα κρατικά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης εκφράζουν μονομερώς τις απόψεις της εταιρίας και των υποστηρικτών της, προβάλλοντας ακόμα και σε επανάληψη εκπομπές, αρκεί να μη δοθεί τηλεοπτικός χρόνος στον αντίλογο.
Αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια στον Έβρο πάγωσαν μετά από αντιδράσεις των κατοίκων και συμπαράταξη των βουλευτών και δημάρχων τους. Εδώ, όμως, από ότι φαίνεται τα συμφέροντα διαπλέκονται.
Οι μεγαλοξενοδόχοι τηρούν σιγή ιχθύος. Θεωρούν εαυτούς μακριά από τις παραλίες Ιερισσού και τις εκβολές του ποταμού Χαβρία. Δεν θέλουν να προβληθεί παρά έξω το πρόβλημα.  Στο μεταξύ οι μετοχές της εταιρίας στο χρηματιστήριο ανεβαίνουν. Το «έργο» αυτό το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν με την TVX.
Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των μεταλλείων συνεχίζονται, πάντως, με επιτυχία. Πολλές από τις εισηγήσεις είναι αναρτημένες στο Διαδίκτυο.

Ελένη Μουρσελά -Πολύγυρος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!