Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας κάλεσε το πρωί της Τετάρτης 7/12 σε συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο μεγάλο, μαζικό συλλαλητήριο της 6/12, στο οποίο η συμμετοχή, παρά τη συντονισμένη συγκάλυψη, ξεπέρασε τις 20.000.

Παρίσταντο, εκτός από τους εκπροσώπους των Φοιτητικών Συλλόγων, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, της Ενώσεως Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, εκπρόσωποι δικηγόροι από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας, γονείς τραυματιών φοιτητών, τραυματίες και προσαχθέντες από τη πορεία και εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών καθηγητών.
Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την δελτίο Τύπου της συνέντευξης. «Ο απολογισμός των τραυματισμών, προσαγωγών και συλλήψεων μετά τη πορεία είναι ο εξής: 96 προσαγωγές, από τις οποίες 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Ομάδας Νομικής Βοήθειας, στους συλληφθέντες δεν επιτράπηκε να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους παρά μόνο όταν είχε συνταχθεί το κατηγορητήριο. Εν συνεχεία, σημείωσε ότι το εκτεταμένο κατασταλτικό χτύπημα που δέχθηκε η πορεία προφανώς αποτελούσε κεντρική εντολή και σχέδιο του υπουργείου το οποίο φέρει και συγκεκριμένα τις ευθύνες.
Ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ σημείωσε ότι περίπου 40 άτομα πήγαν, μετά την πορεία, χτυπημένα στα επείγοντα περιστατικά των εφημερευόντων νοσοκομείων με εγκεφαλικές κακώσεις (δύο εξ αυτών νοσηλεύονται ακόμη στο ΚΑΤ). Επίσης, ότι αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονταν στα νοσοκομεία, τρομοκρατώντας και ανακρίνοντας τους τραυματισμένους. Έπειτα, εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ έκανε λόγο για 45 τραυματίες στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Λαϊκό, ΚΑΤ, Πολυκλινική, όλοι με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και 30 άτομα κατέφυγαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Αρκετοί τραυματίες είχαν αιματώματα στο κεφάλι, γεγονός που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί άσκησαν σχεδόν θανατηφόρα βία.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι ακόμα καταγγέλλουν απερίφραστα την άνανδρη και ύπουλη επίθεση που δέχθηκε το σύνολο της πορείας των φοιτητών, των μαθητών και των εργαζομένων. Στόχος ήταν η τρομοκράτηση του κινήματος που άρχιζε από την υγειονομική ζώνη που στήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από το πρωί της Δευτέρας, 6 Δεκέμβρη, και κορυφώθηκε με τις αλλεπάλληλες, αναίτιες βιαιοπραγίες που δέχθηκε το σώμα της πορείας, καθώς και με την ακραιφνώς αντιδημοκρατική συμπεριφορά απέναντι στους συλληφθέντες.
Διαμηνύουμε σε κάθε τόνο ότι όλοι οι τραυματίες ή προσαχθέντες φοιτητές θα κινηθούν, με κάθε νόμιμο τρόπο, απέναντι στους φυσικούς και πολιτικούς υπευθύνους.»

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!