Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι με το λαό ή με τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας; Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου.

Στις 30/8/2011 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η πρώτη φάση του «Σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού 2012-2014». Θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις συζήτησης και η διαδικασία –σύμφωνα με τον καλλικρατικό νόμο– πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Παραθέτουμε την εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας-Μπορούμε να τους σταματήσουμε, Θεοδωρόπουλου Γιώργου.

Το επονομαζόμενο «Σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού 2012-2014» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), έρχεται σε μία συγκυρία που η χώρα βρίσκεται κάτω από ένα ιδιότυπο νέο καθεστώς που θα μπορούσε να ονομαστεί τροϊκανή λογική.
Η κοινωνία βυθίζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση και η πατρίδα (οι υποδομές ακόμα και η γη) παραδίνονται στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους ως εγγύηση-ενέχυρο για δάνεια που σκοπό έχουν την αποπληρωμή του λεγόμενου «χρέους».
Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, που στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη οξύτητα.
Η χώρα βρίσκεται σε παραγωγική διάλυση και ο λαός σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η ΠΚΜ είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας (πάνω από 30% και σε μερικές περιφερειακές ενότητες έως και 50%). Τα στοιχεία που υπάρχουν στην εισήγηση δείχνουν με χαρακτηριστικό τρόπο την αποβιομηχάνιση και απαγροτοποίηση της ΠΚΜ και της χώρας.
Πίσω από τα πολλά νούμερα της εισήγησης κρύβονται πολιτικές κατευθύνσεις, κέρδη, ζημιές και θύματα.
• Ο δευτερογενής τομέας στην ΠΚΜ το 2004 κάλυπτε το 26,46% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 το 19,38%. Το 2011 η πτώση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Πίσω απ’ αυτή τη μείωση κρύβεται το κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων και βέβαια η ανεργία.
• Ο πρωτογενής τομέας το 2004 ήταν το 6,3% του ΑΕΠ και το 2009 έφτασε το 4,35%. Η απαγροτοποίηση και η ερημοποίηση της υπαίθρου σε εξέλιξη!
• Ο τριτογενής τομέας γιγαντώθηκε και από το 67,24% το 2004 έφτασε το 76,26% το 2009. Μεταπρατισμός, παρασιτισμός, καζίνα, φραπεδουπόλεις, άναρχη τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μαύρη εργασία, ελαστικές σχέσεις κ.λπ. Αυτό ήταν το μοντέλο ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα.
Η χώρα και η ΠΚΜ βασίζονται πλέον σ’ έναν στρεβλό και παρασιτικό τριτογενή τομέα που καλύπτει περίπου 76% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ). Οι μύθοι περί ισχυρής Ελλάδας και περί πόλης-πύλης των Βαλκανίων κατέρρευσαν. Βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδρομή όσοι επένδυσαν στον παρασιτισμό και την αρπαχτή, έβγαλαν τεράστια κέρδη και βύθισαν τον εργαζόμενο λαό στη φτώχεια.
Στο επόμενο διάστημα, κάτω από την πίεση των τροϊκανών και των ντόπιων τοκογλύφων, η περιουσία της πατρίδας και του ελληνικού λαού, δηλαδή ο ΟΣΕ, η ΕΥΑΘ, το λιμάνι, το Καϊμακτσαλάν, φιλέτα στη Χαλκιδική και στην Πιερία, θα εκχωρηθούν έναντι πινακίου φακής σε ιδιωτικά κεφάλαια και το ερώτημα είναι αν αυτά εντάσσονται στο «Σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού 2012-2014».
Το επιτακτικό ερώτημα που τίθεται είναι: Θα προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας, θα υπερασπιστούμε τον ελληνικό λαό ή θα πληρώσουμε το χρέος που ήδη έχουμε πληρώσει σε πολλαπλάσια; Αν δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, οποιοδήποτε σχέδιο είναι έκθεση ιδεών. Είναι αναγκαίο ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, μέσα στο οποίο θα εντάσσεται και η ανασυγκρότηση της ΠΚΜ. Το σχέδιο που παρουσιάζεται έχει στοιχεία-διαπιστώσεις που είναι χρήσιμα αλλά αποκρύπτονται οι πολιτικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα στοιχεία και αγνοείται προκλητικά η υπάρχουσα τραγική κατάσταση της χώρας. Ακόμα και σε επιμέρους σημεία κυριαρχεί ένας ιδιότυπος στρουθοκαμηλισμός.
• Υπάρχει αναφορά στην ανάπτυξη των μεταφορικών δικτύων, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΟΣΕ δεν υφίσταται στην ΠΚΜ, το λιμάνι πωλείται και οι αυτοκινητόδρομοι έχουν παραχωρηθεί έναντι πανάκριβων διοδίων σε πολυεθνικές εταιρίες όπου πρωτοστατούν και ντόπιοι μεγαλοεργολάβοι.
• Στον τομέα της υγείας, η εισήγηση μάλλον αναφέρεται σε άλλη χώρα. Νοσοκομεία κλείνουν, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν προσλαμβάνονται, και πιθανόν στο επόμενο χρονικό διάστημα να απολύονται, και το ΕΚΑΒ δεν έχει ασθενοφόρα.
• Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποκρύπτονται τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν για δήθεν ανακύκλωση αλλά και με καταστροφικά έργα καύσης των απορριμμάτων.
• Σ’ έναν από τους πίνακες της εισήγησης προκύπτει ότι το 2009 το 41% του πληθυσμού της ΠΚΜ ήταν κάτοχοι έως και απολυτηρίου Γυμνασίου. Με συγχωνευμένα σχολεία, χωρίς βιβλία, χωρίς δασκάλους, χωρίς πόρους, με πανεπιστήμια που παραδίνονται στις ιδιωτικές εταιρίες, για ποιο σχέδιο μιλάμε;
• Η ζώνη καινοτομίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη –για την οποία πολύς λόγος γίνεται– φιλοξενεί εδώ και χρόνια αλυσίδες πολυκαταστημάτων και η μόνη καινοτόμα επιχείρηση, η Siemens, έκλεισε με τη συνυπογραφή του νομάρχη κ. Ψωμιάδη.
• Γίνονται αναφορές στο ΕΣΠΑ, ενώ είναι γνωστό ότι είναι ενταγμένο σ’ ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ όπου το πρώτο βιολί θα παίξουν οι γερμανικές εταιρίες. Το σχέδιο «Ήλιος» για την εγκατάσταση εκτεταμένων φωτοβολταϊκών πάρκων στην ελληνική γη, για κάλυψη 20% τουλάχιστον των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας, είναι ενδεικτικό για το πού θα πάνε τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Στην κεντρική Μακεδονία σχεδιάζονται οι λεγόμενες «ειδικές επενδυτικές ζώνες», που ουσιαστικά πρόκειται για ζώνες ασύδοτης κερδοσκοπίας, φορολογικής ασυλίας και κινεζοποίησης της εργασίας.
Οι «επενδύσεις» στις ζώνες αυτές θα γίνουν από τους Γερμανούς με τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ.
Το ερώτημα είναι αμείλικτο: στο επόμενο διάστημα θα είμαστε με το λαό και τις ανάγκες της κοινωνίας ή με τα σχέδια των τροϊκανών και της κυβέρνησης; Θα χρεοκοπήσει ο λαός για να πληρωθεί το Χρέος;
Ανάλογα με την απάντηση θα εκπονηθεί και το αντίστοιχο σχέδιο, που είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Τελευταίο σημείο που έχει σχέση με τη δημοκρατία και με την ειλικρίνεια του σχεδίου είναι ότι το παρόν σχέδιο συντάχτηκε και παρουσιάζεται ερήμην της κοινωνίας. Ούτε καν προσχηματική διαβούλευση. Η καλλικρατική δημοκρατία αρχίζει να αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο.

*Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!