Παπαγαλάκια και φορείς σε γνώριμους ρόλους.
Του Δημήτρη Υφαντή.

Όσα διαδραματίζονται σε δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια απηχούν μία πραγματικότητα σε αποκαλυπτική αντίθεση με τις θριαμβολογίες από τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι ιδιοκτήτες ταξί δίνουν αυτές τις μέρες μία μάχη επιβίωσης. Η κινητοποίησή τους χρωματίζεται από τα στοιχεία του μαζικού αγώνα: ενότητα και πλειοψηφική συμμετοχή, πολύμορφες και στοχευμένες δράσεις, αντικυβερνητική κατεύθυνση, ριζοσπαστισμός ενάντια στο Μνημόνιο και απεύθυνση στην κοινωνία.
Η ωμή κυβερνητική πρωτοβουλία με πρωταγωνιστή τον Ραγκούση σηματοδοτεί το πραγματικό περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου χωρίς τέλος. Τη διάλυση και καταστροφή, μέσω μίας υπουργικής υπογραφής στην κυριολεξία, ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων και κοινωνικών στρωμάτων. Ο τομέας των ταξί, ήδη χτυπημένος βάναυσα από την οικονομική ύφεση, βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ολοκληρωτικής απαξίωσης. Θα είναι το πρώτο βήμα η δραματική υποβάθμιση της αξίας των επαγγελματικών αδειών, για τη μετατροπή του χώρου σε μία ζούγκλα άκρατου ανταγωνισμού. Η σταδιακή μονοπώληση του κλάδου θα είναι η αναμενόμενη και βέβαια επιδιωκόμενη εξέλιξη. Αυτό ονομάζουν «απελευθέρωση».
Ο εξανδραποδισμός και η εξαθλίωση των ιδιοκτητών και των εργαζόμενων ταξιτζήδων είναι η υποχρεωτική προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο. Επιστρατεύονται όλα τα γνωστά και δοκιμασμένα όπλα: Οι κακοί επαγγελματίες «ταρίφες», οι διαπλεκόμενοι μεγαλοϊδιοκτήτες, που τυγχάνει να είναι και οι ηγέτες του συνδικάτου, κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., «καταστρέφουν τον τουρισμό, το μόνο έσοδο που μας είχε απομείνει, για να διασώσουν τη συντεχνία τους».
Έτοιμη για άλλη μία φορά η κασέτα του κοινωνικού αυτοματισμού. Από όλους αυτούς που έστησαν επί δεκαετίες το χάος των δημόσιων συγκοινωνιών και μετέτρεψαν το κέντρο των πόλεων σε κυκλοφοριακή κόλαση, ώστε στην Ελλάδα τα ταξί να παραμένουν οριακά ένα κοινωνικό και μαζικής χρήσης μέσο μεταφοράς, ασκώντας ακόμη και λειτουργίες απαραίτητες για ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους οποίους είναι απαγορευτική η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τώρα κυβέρνηση και ΜΜΕ, από κοινού με τα μεγάλα αφεντικά της τουριστικής βιομηχανίας κόπτονται για το πλήγμα στην οικονομία από τις κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων. Στη λάσπη και στη συκοφαντία επιδιώκουν για άλλη μία φορά να πνίξουν ένα μαζικό, δίκαιο και νομιμοποιημένο αγώνα. Η επίθεση έχει περιεχόμενο και στόχο, ο οποίος αποκαλύπτεται σε όλη την τραγική του αλήθεια στην επιχείρηση «απελευθέρωσης», που διευθύνει η τρόικα και εκτελούν υπαλληλίσκοι τύπου Ραγκούση.
Οι ζωές, οι περιουσίες, η εργασία ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων είναι αναλώσιμα είδη στα πειράματα των μαθητευόμενων μάγων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Δεν θα κατακερματιστεί η κοινωνία με διατάγματα «απελευθέρωσης».
Ούτε οι εισαγγελείς από τις οθόνες και τα δικαστήρια και η αστυνομική βία θα φοβίσουν τον κόσμο που υπερασπίζεται την ίδια τη ζωή του.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!